You must be kidding me ! ;)
http://www.photographical.net/canon_1ds_mf.html (to porównanie do 1Ds, 11 Mpix, aktualnie Canon ma 1Ds MK3 czyli 22 mpix...)
Wersja do druku
You must be kidding me ! ;)
http://www.photographical.net/canon_1ds_mf.html (to porównanie do 1Ds, 11 Mpix, aktualnie Canon ma 1Ds MK3 czyli 22 mpix...)
Ech, a wiesz, że CS4 nie będzie obsługiwać MacOSX w wersji 64 bit? Wersja Windziana powstanie na bank. W Adobe zastanawiają się czy CS5 będzie 64 bitowy na Macu... 36 miesięcy różnicy... Tak więc całkiem niedługo Mac jako synonim (niezrozumiałe) wydajności stacji graficznej przejdzie do lamusa.
Pozdrawiam
Matryc w aparatach też. Teraz Cn ma 1Ds Mk3 wiec nie sadze żeby odległość jakościowa się zmieniła.
Sorry xxxsebusxxx, ale mógłbyś sprecyzować swoją odstatnią odpowiedź? Jaki rozwój skanerów bębnowych?
Mam w kompakcie 12MPxli. I prawdę powiedziawszy nie mam dla nich specjalnego zajęcia. Odbitki 20x30 które czynię niczym nie różnią się od tych z 6MPxl starego DLa. Podobnie rzecz ma się ze skanami czy to z Epsona 2450, czy też z Minolty EliteScan. Rozumiem, że są osoby potrzebujące większej rozdzielczości. Ale się sądzę, by był to nawet promil użytkowników tego forum, jak i zaprzyjaźnionych C, N, M, P.
oj nie wiem, ale wiem, ze róznice miedzy win a mac zacieraja sie bardzo szybko... Moze jest jak piszesz ze mac jako synonim wydajności to już nieuzasaniony stereotyp pomału
/sorki za brak polskich diakrytycznych ale ten komputer nie obsługuje zxcn z altem :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
doskonale wiem ze 22 mpix i w pelni swiadom pisze to co pisze.
nawet gdyby rozpatrywac to w kategoriach liczby pikseli to raptem tyle co zeskanowany mały obrazek nie mowie tego na zasadzie przekonania o marnosci 1d mark 3 ale jako potwierdzenie ze redni foormat jest nie zawojowany przez cyfraki. ze osoby ktore wychowaly sie na zwojowych filmach a pozniej skanerach bebnowych smieja sie pod noem jak słyszą o rewelacyjnych cyfrach
z drugiej strony znam też człowieka, który mial przedstawicielstwo hasselblada na Polskę i trasznie psioczył na spadek sprzedaży wraz z wejsciem cyfry. konczac watek sądzę że cyfrowe hasselblady z średnioformatowymi matrycami 50 mpix to produkt dla koneserów i profesjonalistów których dotychczasowe osiągnięca cyfrowej fotografii nie przekonały do porzucenia analogów
Chodzi mi o zastosowania profesjonalne bo nikt raczej nie używa canona 1d, aparatów średnioformatowych i skanerów bębnowych do robienia małych odbitek. Zgodzę się że są używane do ilustracji w czasopismach (raczej ich format nie jest zbyt duży) no ale sprzęt tej klasy kupują ludzie/firmy/agencje którzy nie robią nimi zdjęć jak ciocia je kotleta na urodzinach. Nie można też porównywać zdjęć o tej samej rozdzielczości z różnej klasy sprzętu.
Co do rozmowy o Apple to jak ktoś ma PC z procesorem obsługującym SSE2 lub 3 to niech wpisze w google osx86 ;)
Zapowiada się już nowa wersja MacOS'a która będzie działać wyłącznie na maszynach 64bitowych