Nie tylko Ty. Aż mnie podniosło jak zobaczyłem tytuł wątku... ale niestety...
400mm f4.....wiem wiem, drogie by było ale pomarzyć można. ;)
Wersja do druku
A 50-200mm Ci nie pasuje??? Z twoimi umiejętnościami spokojnie by wystarczył a zdjęcia z tego szkła robią wrażenie.
I nie powiedziane że S 100-300 będzie się tak fajnie sprawować w 4/3 jak np. w nikonie. Ja przetestowałem parę długich szkieł z E-1 (podpiętych prze przelotkę) i nie byłem zadowolony. Niedawno podpiąłem sobie mojego nikkora AFS300/2,8 pod E-400 dla zabawy i też już nie jest to.
Nie ma jak oryginalne Zuiko !!!! Lepiej mieć krócej ale lepszą jakość.
50-200 czy pasuje? Jakościowo ewidentnie tak. Jest inny problem:
1. Choc przyzwyczaiłem sie do ogiskowej 380mm (w fuji) i wiem że 400 mm po cropie w Olku to nie jest źle..... to jednak nie ukrywajmy dłuższe szkło ułatwia sprawę. Z tego co zaobserwowałem ogniskowa 600 mm (dla małego obrazka) jest najbardziej funkcjonalna w foto przyrodniczym (z zasiadki, czatowni), choć do akcji nieco krócej... Do 50-200 potrzeba więk konwertera - a to dodatkowe koszty
2. Chciałbym szkło, z którego sie nic nie wysuwa (czyli stałkę albo o konstrukcji tej sigmy).
Przyznam szczerze, że nie wziąłem pod uwage tego spadku jakości, o którym piszesz. To może być poważny argument. Dlatego pytam o stałkę 300 f/4 Zuiko. Ponoc już dawno temu chodziły słuchy o takiej konstrukcji i.....? Ano nic...
Ja nie mówię że będzie źle tylko nie wiadomo jak będzie. Ale najgorsze jest to że nie wiadomo czy będzie w ogóle?
Szkoda mi Twoich zdjęć bo trochę fajnych masz a z tym Fujikiem się męczysz. Szkoda czasu na czekanie, kupuj co jest, niekoniecznie w E-system.
Eh, plotki, ploteczki. Niedawno (z okazji Photokiny?) szefostwo Olympusa wyraziło zdanie, że długie tele nie są ich priorytetem. Coś tam było pokrętnie tłumaczone dlaczego, itp. Zrobić pewnie kiedyś zrobią, ale póki co poklepią trochę krótszych sztuk.
Co wg. mnie jest niezrozumiałym krokiem, bo zaprzepaszczają potencjał olkowego cropa nie robiąc takiego 100-300mm czy 400mm 'dla ludu'.
slawekb, dziękuje za dobre słowo odnośnie zdjęć (choc widzę swoje niedomagania).
Odnośnie innego systemu to mam dwa typy:
d90 + sigma 100-300 f/4 + TC 1.4
40D + 400 f/5,6
Podoba mi się jednak Olympus - bardzo leżą mi jego aparaty i przyjemnością jest dla mnie brać je do ręki.