-
tez chcialem pogratulowac, podoba mi sie Twoje podejscie do kadrów i sposob patrzenia na architekture, niesztampowy i bardzo oryginalny. Po cichu licze na to, ze jak kiedys zakupie to szkiełko to pozwoli mi tez spojrzec na rzeczywistosc troszke inaczej. Oprocz dobrej fotografii mamy tu szeroko pojetą kreacje rzeczywistosci - mnie taka akurat sie podoba. Niebezpieczna jest tylko monotonia.
-
mi prace qbica sie nie podobaja
dla mnie hdr to narzedzie ktore powinno sie stosowac aby oddac rzeczywistosc jak najwierniej, tzn np prace lonely wolfa, choc tam tez wylazi czasem hdr i mi sie to nie podoba, np drzewa w polowie czarne
a u qbica to totalnie przesadzone maskowanie, i efekt szerokiego kata ktory zaslania i stara sie podciagnac poziom fotki na ktorej tak naprawde nie ma nic ciekawego
tak szerokim obiektywem foci sie specyficznie i jest to wbrew pozorom trudne
trzeba umiec ustawiac kadr, po potem fotki wychodza jak renderowane, a jeszcze to maskowanie totalnie psuje calosc
dla mnie to jest podrecznikowy wzor jak nie nalezy uzywac techniki hdr
jego fotki nie wywoluja u mnie absolutnie zadnych emocji, lub nawet lekko nagatywne
wyglada to jak przypadkowy screen z jakiejs gry 3d w ktorej biega sie po miescie
a nawet gorzej, bo jest masa szumu, nie widze tu zadnego artyzmu ani nie nasuwaja mi sie zadne refleksje, zadnego przeslania, pusty techniczny, przebajerzony kadr
z gier dawno wyroslem, ale moze obecnym mlodym graczom te fotki sie spodobaja
wiem, ostra ktrytyka ale tak dokladnie mysle
i do qbica oczywiscie nic nie mam :)
-
Przypominają mi się lata 70-te, kiedy zachwycałem się technikami swobodnymi, wystarczyło opanować- wtórnika, solaryzację czy izochelię, choć przyznam nie było to łatwe i już było się artystą, pomimo tego, że foty nic nie wnosiły.
Dopiero Jan Sunderland w jednym z artykułów napisał:techniki swobodne należy opanować, aby służyły wizji fotografa, nie należy się im poddawać, nie kontrolowane, skłonne są do niewybaczalnej swawoli.Myślę, że podobnie jest ze zdjęciami Jakuba.
Kilka trafionych w 10, dzięki HDR- owi, pozostałe niewybaczalna swawola.
Pozdrawiam serdecznie i życzę dalszych sukcesów.
-
Co z tutorialem????????????? My chcemy tutoriala!!!!!!!!!! :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
A co zaznaczasz przy tych początkowych opcjach??
-
Tutorial wysłałem Grizzowi, przynajmniej jego wstępną wersje. W razie dodatkowych pytań będę uzupełniać.
-
Koniecznie trzeba wywoływać RAW-y , czy można od razu focić w TIFF-ie ? Dzięki ! :)
-
Jeżeli masz pewność ze WB się nie zmieni to można w TIFFie, wole jednak mieć komfort możliwości zmiany WB.
-