Oczywiście, że nie. Mają jedną, tak samo jak E-510, E-520 i inne lustrzanki na rynku (oprócz dwóch lustrzanek Sony i olka E-330 - te rzeczywiście mają dwie matryce).
Wersja do druku
Mają jedną.
Nie, E-330 ma dwie:
Cytat:
Do wyświetlania obrazu na LCD z opuszczonym lustrem, wykorzystywana jest matryca CCD umieszczona w torze optycznym wizjera (dzięki temu działa autofocus). Po podniesieniu lustra, podczas kadrowania można powiększać fragmenty obrazu na LCD (do 10x) by dokładnie ręcznie ustawiać ostrość (po podniesieniu lustra nie działa system AF aparatu). Kadrowanie po podniesieniu lustra zapewnia matryca światłoczuła Live MOS.
OK. Dzięki za odpowiedzi. Faktycznie knot. Pewnie kiedyś zmienią w przyszłych modelach. Ciekawe czy także w starych przez zmianę firmware...
P: Jak ustawic obiektyw na nieskonczonosc, gdy nie ma pozialki odleglosci?
O: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=13662
Z pewna taka nieśmiałością wrzucam moje pytanie na temat obsługi trybu Ps shift-u w E-520 (podejrzewam, ze E-410, E-510 i E -420 ma taki sam sposób sterowania).
Mając aparat w trybie P i przesłonę otwarta na maxa, a my zapragniemy ja troche przymknąć i nieopacznie pokręcimy "w zła stronę" kołem nastawczym to aparat zaprotestuje nie zmieniając parametrów. Kłopot zaczyna się, ze kiedy już się zorientujemy. Aparat zdaje się pamietac klikniecia w zła strone. Próba kręcenia w drugą strone wymaga "odkrecenia" tylu samo kliknięc o które sie pomylilismy, potem przechodzi w tryb P i dopiero wtedy można spowodować zmiane parametrów dalej w trybie Ps.
Czy ktoś spotkał sie z podobnym problemem.
Ps.Mam nadzieje, że nie zawikłałem tego zbytnio.
No tak, problem pojawia się w momencie, kiedy do ustawiania migawki/przysłony używa się trybu P, zamiast A/S/M, jak to powinno się robić. P to raczej używa się wtedy, jak się nic nie chce ustawiać, a ta fleksja to tylko wkurzający ozdobnik.
Mnie się zawsze wydawało, ze tryb Ps jest bardzo wygodnym narzędziem do zmiany prędkości i przysłony parami właśnie.
Ps.Czemu zawsze znajdzie się ktoś, kto pod przykrywką udzielania odpowiedzi, próbuje nauczać...ortografii, gramatyki czy fleksji. Więcej tolerancji, mniej małostkowości proszę.