Z tym się zgadzam :)
Wersja do druku
Nic takiego nie sugeruje, może nawet zrobi lepsze zdjęcia, ale to zależy też od fotografa i obiektywu.
Bezlusterkowce (jak w temacie wątka) to nie tylko firma Olympus. Z racji tego, że mam bezlustra od panasa, G5 to też konstrukcja z przed 3 lat i do kupienia obecnie z obiektywem kit 14-42 za ok. 1,4k. Chyba, że sugerujesz iż tym nie da się robić zdjęć:wink:
Może jednak powinien kosztować obecnie 100% mniej, czyli góra 700zł, a najlepiej 350zł :wink:
Fakt Olympus się ceni wysoko i pewnie za wysoko, a może tylko na nasze realia za wysoko...
Wiecie co mi panowie w tych bezlusterkowcach nie pasuje? To, że trzeba targać ze sobą obiektywy.
Taki dam głupi jak but przykład z którym się każdy z nas spotyka zapewne co roku.
Jedziecie sobie na wakacje nad morze, jest piękne popołudnie, chcecie zrobić kilka fotek, jakieś krajobrazy, statki w porcie itp itd, a tu nagle się wam uwidzi zrobić jakiś ładny portret waszej wybrance serca (z rozmytym tłem) i co? "Szybko" zmieniacie obiektyw? I po kilku fotkach znów go zmieniacie?
No chyba, że ja to jakoś źle rozumie :) Broń Boże nie traktujcie tego jako ataku, pytam z czystej ciekawości :)
Lustrzanki na pewną są najtańsze w przeliczeniu na kilogram sprzętu :D
Tu nie ma za bardzo o czym dyskutować:smile: Jeśli Ci nie pasuje system z wymiennymi obiektywami kupuj to co Ci odpowiada.
Lumix LX100 wydaje sie być całkiem uniwersalnym aparatem, no może poza większym zbliżeniem gdzie ogniskowa kończy się na 75mm (w ekwiwalencie dla pełnej klatki)
Etap wybranki serca mam już bardzo dawno za sobą:smile:, ale nie wiem czy będąc na wakacjach zależałoby mi przy takim portrecie na rozmytym tle.
Chyba nikt tak nie potraktuje.
Panowie ja ze swojej strony kończę temat konkluzją, że bezlusterkowiec nie dla mnie. Póki co szkolę ostro warsztat na swoim XZ-2, wszak jest to zacny sprzęt, a jak będą dalsze chęci i fundusze to za rok pomyślę o LX100, bo daje on jednak w porównaniu do mojego Olka większe możliwości z zachowaniem quasi kieszonkowości.
Dzięki za dyskusję i pomoc :)