tak szybko śmigasz z tymi zdjęciami i opisami, że krótka przerwa z mojej strony wiąże się z czytaniem kilku stron wątku:grin:
bardzo ciekawe informacje. studnia jest taka jak być powinna - głęboka
Wersja do druku
tak szybko śmigasz z tymi zdjęciami i opisami, że krótka przerwa z mojej strony wiąże się z czytaniem kilku stron wątku:grin:
bardzo ciekawe informacje. studnia jest taka jak być powinna - głęboka
Fajnie nadajesz :-), podziwiam, że masz ciągle inspiracje do pokazywania Twojego Beskidu. Pozdrawiam.
Dzisiaj rano poleciałem na mgiełki. Cienko było :(
990. Załącznik 103267
Cienko, nie cienko ale jeszcze 10 zdjęć i jakąś wielką imprezkę będziesz musiał w wątku zorganizować ;-) A tysięczne zdjęcie to jakiś majstersztyk pewnie będzie :-)
Jesien ma byc nadal taka piekna jaka nam pokazujesz, liczymy na foty :-)
Znam ten widok :-) Mgieł mało, ale i tak zdjecie ma nastrój. Troszke bym jedynie dał więcej kontrastu.
Ale gdy dam więcej kontrastu, to mgła jeszcze bardziej zniknie i helmuth będzie miał radochę :mrgreen:
...
Nie, nie było tak źle z mgiełką :grin:
991. Załącznik 103285
992. Załącznik 103286
993. Załącznik 103287
No i jest mgiełka , zwłaszcza na dwóch ostatnich. :grin:
Masz racje.Kontrast i po deszczu uroku doda:mrgreen:Załącznik 103288Załącznik 103289A Helmut az taki zly nie jest:wink:
Ładnie, Panie, ładnie. Mgiełki wcale nie tak mało :)
Miras, Ty pierunie :mrgreen:
Ciekawa ta tęcza ;) :mrgreen:
Taaa
i jeszcze brakuje faceta z reklamy z żyrafą co te cukierki je...
Mgiełka jest , tylko nie tu gdzie trzeba i światło jakieś takieś nie takie jak najlepsze bywa... Żyrafa raczej zbędną mi się wydaje...
Na kanwie Zaduszek i wątku o artyście i gołej babie, podjechałem sobie do Pętnej, gdzie głęboko w lesie jest zlokalizowany cmentarza wojenny nr 63, zlokalizowany na zboczu góry Wirchne.
Dojście paskudne, ponieważ prowadzi się w tym okręgu wycinkę, więc czy sucho, czy mokro to zawsze jest mokro :D
Oznakowanie czarno-białymi kwadratami "szlaku cmentarnego" są tylko na początki na końcu drogi. Reszta zniknęła ... wycięta ? :roll: Ale nie można się zgubić, ponieważ idziemy zielonym szlakiem w kierunku szlaku niebieskiego.
Ubłociłem się po same uszy, ale warto było. Cmentarz czyściutki, zadbany i niedawno wyremontowany.
Niedawno, w sensie lata 2005 - 2006.
Pochowano na nim 114 żołnierzy, w tym 85 armii austro-węgierskiej i 29 z armii rosyjskiej. Projekt Hansa Mayra. Dawniej były emaliowane tabliczki z nazwiskami, potem zaginęły. To był jeden z najbardziej zaniedbanych i zniszczonych cmentarzy wojennych. Może z racji odosobnienia i podejścia...
Aktualnie nie jest rozpoznane żadne nazwisko poległych.
Jak dziś wygląda, pokażę na poniższych zdjęciach.
Takie jest dojście
994. Załącznik 103880
995. Załącznik 103879
Szybko uciekłem z drogi / szlaku i poszedłem na przełaj, lasem. Po chwili wyłonił się płot.
996. Załącznik 103877
Po obejściu dookoła, jesteśmy przy głównym wejściu.
997. Załącznik 103878
998. Załącznik 103881
droga podobna do kambodżańskiej Muminka
cmentarz z przeszłością
Droga w takim stanie nie zachęca do wchodzenia, ale fajnie, że nie odpuściłeś.
Ze zdjęć samego cmentarza to zbyt dużo nam nie pokazałeś :p ale wierzę, że w kolejnej wrzutce będzie więcej :D
@bodzip przy Twojej wiedzy powinienes zostac kustoszem tamtych miejsc.
Bogdan, nie daj się prosić. :-)
Pokaż dalszą część. :-)
A błotko mogłeś wykorzystać do kąpieli borowinowych. :-(
Proście, a będzie Wam dane...
:mrgreen:
Podzieliłem na dwie części - dziś część i reszta jutro.
Aaaa, zanim zdjęcia.... jestem na tej polanie i deszcz pada. Jak, z czego ? fakt że zachmurzenie całkowite ale wiatr i chmury nie te. No właśnie wiatr, a że las modrzewiowy to igiełki padały jak krople i szemrały o liście na ziemi. Bardzo ciekawe zjawisko. No i czego to dowodzi ? Ciszy, takiej ciszy, że boli. Nigdzie takiej nie macie.
Konieczne jest spotkanie w Beskidzie Niskim :D
999. Załącznik 103944
1000. Załącznik 103945
1001. Załącznik 103946
Na dwóch kolejnych zdjęciach - kamień lokalizacyjny i na kolejnym kamień "HV" - już kiedyś pokazywałem - pokazujący obrys oryginalnego cmentarza.
1002. Załącznik 103947
1003. Załącznik 103948
1004. Załącznik 103949
1005. Załącznik 103950
1006. Załącznik 103951
kto łoży kasę na rewitalizację tych cmentarzy?? solidne ogrodzenie, schludno i czysto, widać że jest jakiś opiekun. może to społecznicy, jakieś stowarzyszenie
Jest stowarzyszenie "Magurycz" - już pisałem, ale oni raczej zajmują się remontami.
ten cmentarz został ich rękami cały wyremontowany -->> http://bodzio.dug.net.pl/kamienny.htm
Poza tym austriacy -->> http://bodzio.dug.net.pl/rotunda.htm
gmina(y) i państwo -->> http://bodzio.dug.net.pl/beskidek.htm
http://bodzio.dug.net.pl/jaworzynka.htm
Nie, ale przypomniało mi się jak kiedyś ze znajomymi będąc w stanie zamroczenia alkoholowego trafiliśmy przypadkiem (było to w uzdrowisku) do lokalu zajmującymi się różnymi zabiegami, gdzie na liście znaleźliśmy właśnie doodbytniczy wlew borowinowy. No i u przyjmującej do zabiegów pani zaczęliśmy dociekać szczegółów kto to robi, jak robi, jak długo, jakie są odczucia i co tylko nam na myśl przyszło. Znajomy obdarzony bardzo niskim, poważnym głosem ze stoicki spokojem zadawał kolejne pytania a pani się coraz bardziej gotowała. Jak doszedł do pytania na co to pomaga to pani wybuchła: na oczy !!! :shock: - taką otrzymaliśmy odpowiedź :grin:.
---------- Post dodany o 19:14 ---------- Poprzedni post był o 19:11 ----------
Uff, na szczęście nie mam kłopotów ze wzrokiem, a jakby kto miał to wiecie co robić :mrgreen:
Strasznie ciekawe te miejsca pochówku pokazujesz. Dobrze że jest ktoś to się takimi miejscami opiekuje.
@alnico , jak będę mieć problem że wzrokiem to już wiem co robić
:wink:
Ciekawy ten krzyż z 1005, a cała relacja jak to u Bodzipa - ekstra! Pozdrawiam