Szalał dookoła mnie jakby chcicy dostał. Złapałem go w kadr, ale niewyraźnie. :grin: Za nim to tylko kurz było widać.
Wersja do druku
Szalał dookoła mnie jakby chcicy dostał. Złapałem go w kadr, ale niewyraźnie. :grin: Za nim to tylko kurz było widać.
Moja kolekcja fotek z ostatniego zlotu stale się powiększa o te już obrobione. Zwłaszcza niedzielny wschód słońca w Świeciu poddawany jest ciągłej korekcie, bo fotek sporo.
Oto ostatnie dzieła.
1.Załącznik 1034512.Załącznik 103452
I to jeszcze nie koniec:grin:
To jeszcze jeden obrazek. 1.Załącznik 103619
Dziś trochę rozrywkowo z.... Brunem w roli głównej. Moje najmłodsze pociechy powoli robią z niego Bonda.:grin: Oto efekt.
1.Załącznik 1037232Załącznik 103724
Ja też mam swoje, ale jeszcze nie gotowe.
Rentgena parkowego fajnego strzeliles :-)
Dzięki chłopaki za wizyty bo z tymi coś u mnie ostatnio cienko. Nawiązując do jak to określił Waruga "rentgena" leśnego, pokażę Wam przegląd mojego focenia z kilku ostatnich tygodni.
1.Nocna Manufaktura w wersji cz-b
Załącznik 103739
2.Mgła miejska.
Załącznik 103740
3. Opromienienie.
Załącznik 103741
4. Osiedlowe smugi.
Załącznik 103742
5.Jeszcze jeden "rentgen".Załącznik 103743
6.Jesienny "obwarzanek".Załącznik 103744 (to dzisiejsze)
7. Bruno w jesiennym słońcu z oczami pełnymi zaciekawienia i strachu na widok wielkiego kuzyna (Szwajcarski pies pasterski).
Załącznik 103745
Ładne te czarno-białe. :grin:
cz-b najfajniejsze
Jestem wybredny i wybieram jedynke oraz dwojke :-)
Kolejna porcja ostatnich obrazków w wersji cz-b.
1. Wystarczy tylko wybiec z domu i.......Załącznik 103792 2. Gdzie nie spojżeć, tam swieci.Załącznik 103793
3. W jesiennej tonacji,Załącznik 103794 4. A w lesie tak.Załącznik 103795
5. A na koniec pl. Wolności i kościół św. Ducha w festiwalowej inscenizacji.Załącznik 103796:grin:
Okres Wszystkich świętych może trudno nazwać atrakcyjnym fotograficznie. Ja jednak spróbowałem czegoś w sobotnie popołudnie poszukać. Najpierw odwiedziłem grób rodziców, gdzie spotkałem się z córką i wnuczką, potem pojechaliśmy do Manu, a stamtąd poszedłem na łódzki stary cmentarz, gdzie są okazałe grobowce wielu znanych z historii Łodzi ludzi.
Moim zamiarem było zrobienie zdjęć przy zapadających ciemnościach, co było sporym wyzwaniem, bo nekropolia w sporych fragmentach interesujących mnie miejsc, spowita jest ciemnościami. Ale jak wyzwanie to wyzwanie, statyw i do roboty.
I oto co mi się stworzyć udało:
1. To pozostałość po magazynach bawełny dla fabryki Poznańskiego znanej jako ManufakturaZałącznik 103887
2.Jednen z ciekawszych nagrobkówna "wprost".Załącznik 103888 3. I wersja ze skosaZałącznik 103889
4. Kaplica Scheiblera "perełka" cmentarza przechodzi renowację od 5 lat Załącznik 103890
5. A to kolejne "arcydzieło" grobowiec rodziny Geyera (właściciela Białej fabryki) Załącznik 103891
6.A to jeden z najładniejszych pomnikówZałącznik 103892
Gdy zbierałem się do domu, przyszedł mi do głowy pewien pomysł, który postanowiłem zrealizować na pl. Wolności. Niestety kultowe miejsce Łodzi okazało się "oszczędnościowo" oświetlone, co trochę utrudniło mi zadanie, ale.......
Pamiętacie zapewne moje zdjęcie autobusu na osiedlowym przystanku, zrobione na długim czasie naświetlania. Barmichał 76 podpowiedział mi przy jego ocenie, abym zrobił podobne z ciekawym objektem w tle. I pl. Wolności miał mi tych objektów dostarczyć. Jedna (moim zdaniem najlepsza) fota już jest w galerii, ale zrobiłem więcej.
7.Załącznik 103893 8.Załącznik 103894 9.Załącznik 103895 10.Załącznik 103896
Ciekawe jak je ocenicie. Ja jeszcze zamierzam nad nimi popracować, zwłaszcza w kwesti balansu bieli.:grin:
Ciekawe groby macie na cmentarzu.
Fajnie wyszło ostatnie zdjęcie z numerem autobusu :grin:
Załącznik 103897Tam są przepiękne groby, ale jak się ściemnia zapadają egipskie ciemności i szanse na fajne fotki maleją. Przy jednym z pomników spotkałem kilkuletniego chłopca, który czytał napisy. Telefonem komórkowym przyświecała mu matka. Poprosiłem aby tak postali to spróbuję zrobić zdjęcie. Zgodzili się z zaciekawieniem. Wyszło ale bardzo ciemne, zaraz je wstawię.:grin:
Tak młodzież szuka sladów historii.
BIKER!
Przyłóż się :evil:.
Pstrykasz byle jak, obrabiasz byle jak i wklejasz. Idziesz na ilość? Zacznij kłaść nacisk na jakość!
Heniu wal śmiało, ale jaśniej.:grin:
Co tu jest tak bardzo byle jak???
Zmrok zapadał a czy zwiększyłeś ekspozycję? Balans zmieniłeś? Mam wrażenie, że im ciemniej, tym więcej czerwonego.
Nie pilnujesz pionu.
Obcinasz fragmenty grobowców.
Poza tym ostatnim, wszystko można naprawić w komputerze.
Pstryknąłeś, wywołałeś, wstawiłeś i już :???:
Nie nie zwiększyłem, bo wyszłyby szumy- sprawdziłem na obróbce przed wstawieniem. Mam też 3 inne fotki zaszumione- pójdą do kosza.
Obcinka grobowców- trochę błąd, mogę to jeszcze prubować skorygować. Ale skadrowałem zdjęcia tak ja wydawało mi się najlepiej.
Z pionami to mogłem dać plamę- sprawdzę.
A balans to jeszcze jest do korekty.:grin:
Reasumując chciałem się pobawić utrudniając sobie zadanie. Nie wyszło tak źle, ale powodów do zachwytów to ja sam nie widzę. Fajne ale trudne miejsce- chciałem się przekonać co zrobię.
Następnym razem pójdę tam z pilotem i solidną latarką, ot taki wniosek. A obróbkę.......poprawię.
I dzięki za odwiedziny, nie zawiodłem się:grin:
Heniu z korektą balansu to ja się muszę dłużej pobawić, bo używam tylko OL Viewera i wyostrzam w Gimpie. Na mnóstwie fotek się to sprawdziło które ostatnio zrobiłem i wstawiłem. Ale nie na wszystkich i to jest powód do powtórki. Coś mi tu nie pasuje, nie ze wszystkim sobie radzę- wiem o tym.:grin:
Dlatego też pokazałem trochę fotek bo chciałem poczytać opinii forumowiczów.
A z odszumianiem radziłem sobie do tej pory najprostrzymi metodami- ułatwiając sobie życie dziennymi kadrami. Powiesz łatwizna- tak, bo nie było okazji na wieczorne foty. Sam sobie taką stworzyłem, żeby mieć materiał do nauki. Ale to trochę potrwa.:grin:
Piszesz, że masz Gimpa - w nim jest tyle filtrów do oszumiania... począwszy od ISO noise reduction do odszumiania wavelet.
Gimp nie jest tylko do wyostrzania. Dodaj kontrastu lokalnego, popraw temperaturę zdjęcia, barwa, nasycenie, zafarb - to i wiele więcej. A wszystko po polsku :D
Boguś ja już trochę prubowałem, ale..........masakra mi wyszła:wink: i mnie ostudziło. To wymaga czasu, mam materiał wieczory są długie, pobawię się teraz więcej. :grin:
To zróbmy zabawę, w Twoim wątku.
Ty dajesz RAW-a, Ty i ja wywołujemy od początku do końca, do zdjęcia które zaprezentujemy. Ty napiszesz co robiłeś, i ja tak samo. Potem Ty robisz tak aby Twoje osiągnęło przyzwoitą jakość, posilkując się tymi wskazówkami które zawarłem w opisie wywoływanej fotki.
Nie żebym był jakimś "miszczem" obróbki :mrgreen: , ale Gimpa znam dość dobrze.
A może to Twoje będzie lepsze ? - z czego bym się bardzo ucieszył :D
Możesz także takiej zabawy spróbować (przez ó się pisze) ... np z Heniem.
I jeszcze ostatnia uwaga - tu helmuth ma 100% racji. Miałeś okres, że wstawiałeś dobrze dopracowane zdjęcia. Pamiętasz wątek o prostowaniu ? - potem Twoje zdjęcia miały pion i poziom i balans i kadrowanie i ... były niezłe.
A potem znów, poszedłeś w ilość, a jakość się zgubiła.
Pomyśl, czy nie lepiej wstawić do wątku dwa dobre zdjęcia, zamiast siedmiu, ośmiu takich se. Przecież czas Cię nie goni, nie masz zadań domowych jak ja (odkurzacz) :mrgreen:
Nie gniewasz się ? :-P
Z ostatnich podobają się #2327 ; 1,2 i 3. Swoja droga mógłbyś zachować ciągłość numeracji:)
Przyznam nie wiem które byście poddali tu odszumianiu bo zbyt szumu nie widać. Po prawdzie na # 2334 prawie nic nie widać i takiego zdjęcia bym nie wstawiał.
W ogóle ostanie nocne mało ciekawe po prostu. Lepiej chyba robić te nocne jak jeszcze niebo nie jest całkowicie czarne, a takie jest w zdjęciach 7,8,9 i 10 z postu #2332
Takiej odpowiedzi się domyślałem:) Z swojej strony bym radził Bikerowi skoro jak pisał używał statywu i zdaje się iso 100 (bardzo słusznie zresztą) aby wprowadził korektę ekspozycji na plus co by już na wstępie otrzymać lepszy "materiał" do ewentualnej obróbki. Jest coś takiego jak podgląd zdjęcia, czy lepiej histogram i już coś tam na początku można ocenić.
Wystraszyliscie @bikera, albo zabral sie do roboty... :mrgreen:
No już jestem, konferencja rodzinna ze Szkocją była.:grin:
No to trza coś odpisać, najpierw Bogusiowi.
Pomysł z zabawa b. dobry, wchodzę w to i do tego wrócimy. Zresztą ja już coś takiego nawet przy fotkach z festiwalu swiatła zaproponowałem, wstawiłem RAWY, które wielu pobrało, a pochwalili się nieliczni.
Napisałes drogi kolego bardzo ciekawą rzecz o okresie gdy moje zdjęcia były, jak to oceniłeś dobre. Rzecz w tym, że wszystkie były obrabiane niemal tak samo, jak ostatnie. Różnica może polegać tylko na sceneriach dziennej i nocnej i światła które dało się łatwiej obrobić w OL Viewerze. Prawie we wszystkich korygowałem b.bieli w Gimpie i ostatecznie delikatnie wyostrzałem. Czasem korygowałem perspektywę. To prawie wszystko.
Ponawiałem też próby obróbki jp-gów Gimpem w trochę szerszej wersji, ale mnie się foty nie podobały.
Popełniłem byki przy ustawianiu korekty, ale stało się. Mam swoje defekty wśród których wzrok niestety przoduje i czasem widzę na fotkach, jak "bardzo". Ale te dobre foty dały mi pewien pogląd w którą stronę iść i będe się bawił dalej. Czas pokaże z jakim skutkiem.
A wstawionych fot z powodów opisanych wyżej, nie nawałbym pójściem na ilość.:grin:
A literówki wybaczcie, to raczej z pośpiechu niż z niewiedzy.:grin:
Sugerujesz, że zdjęcia się krzywią z braku światła? :shock::-P
Jeszcze nie zauważyłeś, że w OV jest funkcja poprawiania/ustawiania balansu? To co nie udało się ustawić w momencie robienia zdjęcia, można naprawić na etapie wołania raw-a.
---------- Post dodany o 18:26 ---------- Poprzedni post był o 18:21 ----------
Korekta, mimo wszystko na -1 do -1.7. Inaczej zdjęcia są zbyt jasne, spore prawdopodobieństwo dużych przepałów.
Jest noc- musi być ciemno. :)
Korygowanie balansu bieli w Gimpie jest do dụpy. Tzn. można to dobrze zrobić ale, no trzeba znać Gimpa.
Dużo lepsze są programy do wywoływania RAW-a
Ale chyba takiej korekty nie zastosowałbyś do zdjęcia na którym prawie nic nie widać jak te z postu #2334. Poza tym jak korekta na na -1 tym bardziej nie trzeba odszumiać o czym wspominałeś wcześniej.
Tak się możemy przekomarzać, a nic konkretnego dla autora pewnie nie wniesie. Podtrzymuję co napisałem wcześniej aby unikać zdjęć już po całkowitym zmroku. Są pewnie wyjątki i dobrze wyglądające ale to łatwe nie jest i ja też bym raczej zrezygnował. Jeśli już nawet coś bym takiego zrobił niekoniecznie jest to do pokazania szerszej widowni.
Do Bogusia- zabrzmi jak zabrzmi, ale przekonałem się że masz rację bo mi parę zdjęć skasztaniło i musiałem powtarzać tylko w OL. V.
Do Henia- złóz byki krzywizny na moje barki i wież lub nie, zrobiłem jak sugerujesz.
(Jeszcze nie zauważyłeś, że w OV jest funkcja poprawiania/ustawiania balansu? To co nie udało się ustawić w momencie robienia zdjęcia, można naprawić na etapie wołania raw-a.) ZAUWAŻYŁEM:grin: Nie wszystko da się skorygować w Gimpie, zwłaszcza jak nie do końca się wie jak się nim posługiwać.:grin:
Do Andtora zdjęcia w trybie A, iso 100, bb na chmurkę (tu będzie korekta)
Cenne uwagi, wpadaj, doradzaj ja to lubię, dlatego te foty wstawiłem. Moje byki, moje ryzyko, ale może się z tego zrodzi moja satysfakcja.
Nie odmówię sobie poniesienia poprzeczki, bo już to na wielu kadrach zrobiłem i efekt mnie zachęcił. Sam polazłem w ciemnicę i tylko żałuję że zapomniałem pilota i dobrej latarki. Bo zdjęć z lampą nie brałem pod uwagę.
No dobra chłopaki zjechaliście Bikera, a ja na to- będzie lepiej jeszcze będziecie zdziwieni. Poligony wymagają ofiar.:grin:
A tu macie ode mnie prezenty. Tylko mam jedno życzenie pokażcie co kto zrobił i opiszcie jak.:grin:
Załącznik 103959Załącznik 103960Załącznik 103961
Za szybko piszę.:grin:
Z Waszych uwag i moich doświadczeń w ćwiczeniach z obróbką często wynikają sprzeczności. Czasem się trudno połapać, ale to wynika jak sądzę z ogromnej róznicy w umiejętnościach i czasie jaki na to poświęciliśmy. Dlatego ja szukam swojej drogi do dobrych zdjęć, z różnym skutkiem.:grin: