Góry na 2003 mnie urzekły:-)
Wersja do druku
Góry na 2003 mnie urzekły:-)
Szwecja nostalgiczna podoba mi się.
TJ
Oooo, wrócił - dobrze :)
Qwyszomirze to rezerwat Junkerdalsura i widok na piękny szczyt Solvagtind.
Też mi się bardzo podoba. ta górka. :)
To bardzo miłe. :)
Każde wakacje kiedyś się kończą. :mrgreen:
.
.
2003 - bardzo fajne. Gotowi na przyjęcie 'statku matki' ;-)
Obawiam się że jednak kosmici nie przybędą... :)
Park Narodowy Rago.
Można śmiało napisać, że większość fajnych norweskich miejscówek znajdziemy w okręgu Nordland. Tam "Rządzą" góry.
Rago leży niedaleko Fauske, opodal drogi E6. Więc dojazd jest łatwy i przyjemny. Stąd też jest blisko do Bødø, skąd odpływają promy na Lofoty.
Na terenie parku jest kilka ścieżek, którymi można wędrować z zachwytem wymalowanym na twarzy. Najbardziej znana jest sześciokilometrowa i zarazem najkrótsza trasa do jeziora Litlverivatnet,
z którego spada w dolinę piękny wodospad Wærivassfossen. Pozostałe ścieżki przekraczają długość 10 km.
Aby dotrzeć do wodospadu. Spędzić tam trochę czasu i wrócić do auta, trzeba zarezerwować cały dzień.
W miejscu tym pogoda jest dość kapryśna i nie wiadomo czy się nie załamie i zacznie lać deszcz. Tak miałem rok temu, i musieliśmy się poddać.
W tym roku trafiliśmy całkiem fajnie.
Jedyną trudnością w robieniu zdjęć jest kierunek spadku wodospadu. Kierunek północno zachodni nie jest za dobry. Wodospad prawie cały dzień jest w cieniu.
Często też trzeba robić zdjęcia w kontrze....
Ale samo miejsce jest piękne i gorąco polecam. Najlepiej w pierwszej połowie lipca.
2006
Załącznik 257714
2007
Załącznik 257715
2008
Załącznik 257716
2009
Załącznik 257717
2010
Załącznik 257718
2011
Załącznik 257723
2012
Załącznik 257720
2013
Załącznik 257721
2014
Załącznik 257722
.
Miejsce faktycznie bardzo piękne. A dron umożliwił zrobienie świetnych kadrów 2012 i 2014 - one są w/g mnie są najlepsze z tej serii.
Popieram Marka, a dodam jeszcze, że bonsai z 2008 jest super :)
Dzięki za wpisy i opinie.
Dron bardzo urozmaica zdjęcia, a także daje nowe możliwości.
Co prawda nie ma szansy na szybkie wychwycenie fajnych "momentów". Bo wysłanie go w powietrze trochę trwa.
Ale generalnie jestem zadowolony z jego możliwości.
Tu się przydał, bo ta stojąca zacieniająca chmura i cień góry, utrudniały "robotę". :)
Jeszcze mała dogrywka... :)
.
.
Pierwszy cel zaliczony. Co dalej? Można jechać na Lofoty.... Ale tłok tam niemiłosierny z racji niskiego kursu NOKa. Cała fura Duńczyków, Niemców, Szwedów i Finów zapragnęła spędzić tam w tym roku wakacje.... Aż się lokalesi popłakali, bo nie mieli gdzie parkować swoich aut. :)
Jedyny słuszny kierunek to północ. Chciałem jeszcze raz odwiedzić Senję, bo rok temu była tam wybitnie kiepska pogoda. Teraz też za różowo to nie wyglądało w "pogodynce":). Ale coś trzeba robić.
Po drodze jest jeszcze kilka fajnych miejsc. Najbliżej jest śliczna, pokazywana tu już Kjerna (650moh).
150 km do Bognes. Dalej promem do Skarberget. Kawałek drogi za przystanią jest wioska Ulvik, za którą jest początek ściżki.
Godzina szesnasta... to dobra pora na tą wycieczkę.
2019
Załącznik 257801
2020
Załącznik 257802
2021
Załącznik 257803
Z przepałem na co najmniej milę. :smile:
2022
Załącznik 257804
Widok na oddalonego o piętnaście kilometrów Stetindena.
2023
Załącznik 257805
Dzień się jeszcze nie skończył... Wieczorny widok na Efjord.
2024
Załącznik 257806
.
Fajne zdjęcia. Nie wiem które bym wybrał jako naj naj..
Po szybkim przyjrzeniu się stawiałem na 2022.
No ale po tym jak się na dłużej zatrzymałem na tych zdjęciach, to już nie mam faworyta :grin:
Super zdjęcia.
Rzeczywiscie seria tak świetna że trudno najlepsze wybrać. Po dłuższym zastanowieniu chyba 2019 i 2023. Ale wszystkie robią duże wrażenie.
.
Wielkie dzięki za dobre słowo.
Ta górka to trochę samograj. Najlepiej byłoby tam siedzieć cały dzień i czyhać na fajne światło.
Jeszcze parę fotek z innej perspektywy.
2025
Załącznik 257819
2026
Załącznik 257820
2027
Załącznik 257821
2028
Załącznik 257822
2029
Załącznik 257823
.
Bardzo ładna seria. Podoba mi się szczególnie 2020. Ładnie ujęty typowy widok dla Norwegii, z podkreśleniem ogromu skał i przepaści oraz nicości człowieczej - białe kropki siedlisk na dole i czerwona plamka człowieka na samej górze.
TJ
Miejsca piękne, widoki z efektem wow, a światło na 2024 cudnie wykorzystane
Cóż dodać, koledzy wszystko napisali [emoji846]
Ja jak zwykle głupio - jesteś, więc nie skakałeś [emoji38]
Tak, bo jesteśmy tylko pyłem marnym... :)
Cieszę się, że się podoba. :)
Jakbym chciał skakać to na pewno bym przeżył. :)
Co najwyżej mogła mi się noga omsknąć, jak łaziłem po krawędzi, i zaglądałem w różne zakamarki....
A po trudach dwóch tras i przeskoku w nowe miejsce, oraz wyśmienitej kolacji.
Dostaliśmy dodatkowy deser....
Kjerna od strony fjordu.
2030
Załącznik 257841
.
Piękne światło na 2030.
Miałem napisać że 2022, ale 2030.. muszę zobaczyć na dużym monitorze. Wow.
2030 - malownicze, ekspresyjne i romantyczne.
TJ
Dzięki za opinie. Warun jest, albo go nie ma. Jak jest, to potrafi zaiskrzyć. :)
A i tak ciężko na zdjęciu oddać ten prawdziwy klimat.
Siedzę znów w lesie i na niezbyt dobrym monitorze nie podejmuję się oceniać niuansów kolorystycznych (prawdę powiedziawszy wydaje mi się że obie wersje są identyczne). Ale - widzę że zdjęcie świetne.
Faktycznie to zależy na jakim monitorze się ogląda. Na moim laptopie też mocno trzeba się przyglądać.
Następnych parę ujęć z okolic Kjerny. A właściwie Mr. Stetindena, bo on tam rządzi. :)
Dotarliśmy na parking pod tą szanowna górką po jedenastej. A to za późno, aby zrobić sobie na nią "spacerek". Czas wejścia szacowany jest na 4 do 6 godzin w zależności od kondycji.
Nikt nie uwzględnił w tej kalkulacji robienia zdjęć. :) Powinno stać jak byk 8 godzin. Jak nie patrzył cały dzionek .
Szybkie sprawdzenie prognozy na następny dzień.... Opady deszczu przez trzy dni, od pierwszej w nocy...
Ja chciałem iść, ale moja Towarzyszka doli i niedoli.:), stanowczo sprzeciwiła się temu pomysłowi.
Pozostało do wieczora pozażywać słońca, i jechać dale na północ. Na Senję...
O "wilku" mowa...
Mr. Stetinden.
2032
Załącznik 257931
Jeszcze do tego pana wrócimy.
2033
Załącznik 257932
2034
Załącznik 257922
2035
Załącznik 257923
2036
Załącznik 257927
2037
Załącznik 257928
2038
Załącznik 257926
.
Faktycznie Stetinden rządzi. I 2032 w/g mnie najlepsze z tej serii zdjęć. Poza nim wyróżniłbym 2035. Pozostałe - też bardzo przyjemne dla oka, ale te dwa najbardziej mi przypadły do gustu.
Świetna, równa seria. Najbardziej spodobały mi się 2035 - biały domek nad wodą u stóp ogromniastych zalesionych skał oraz 2039 - ostrość kolorów i kształtów statku, migotliwość jego odbić w wodzie z łagodnym majestatem dalekich szczytów.
TJ
Dzięki za odwiedziny i wpisy.
.
Eee tam - smutny. Jak nie wiało, a widać że nie, to kapitalny dzień na foty i na lazęgę.
.
Ciąg dalszy Nordlandu...
2043
Załącznik 258631
2044
Załącznik 258632
2045
Załącznik 258633
2046
Załącznik 258634
2047
Załącznik 258635
.
Ale fajny tyltolek :mrgreen:
Jakbyś nie napisał że Nordland można by pomyśleć że 2043 to jakaś tropikalna plaża:-) A traktorek 2047 faktycznie ciekawy - obstawiam że ponad pół wieku już sobie liczy...
Plaża (2043) i łąka (2045) :-)
No cóż, powszechnie uważa się że w Norwegii to tylko kamieni kupa....:)
Ale pięknych plaż jest bez liku. Kto chce to znajdzie. I często będzie miał ją wyłącznie dla siebie.
Ba, nawet będzie mógł się wykąpać... Jak się odważy. :mrgreen:
O kolega też plażowicz... Łąkowy. :)
No to jeszcze jedna plaża. Przed kolacją po kolacji. Mocno przed śniadaniem, i długo po. :)
2048
Załącznik 258683
2049
Załącznik 258684
2050
Załącznik 258687
2051
Załącznik 258686
.
2050 - podoba mi się ten bigosik od dołu do góry: zakręt drogi, kamienie, plaża, zarośla, domki, wzgórze z lasem, góry nagie, chmury.
TJ
Ja to się nawet w Szkocji nie kąpałem brrrr. A jak widziałem jak się kąpią na Wyspach Owczych... masakra :mrgreen:
Choć przyznam, że jak byłem gówniarzem, to się kąpałem w basenie poniemieckim w Leśnej k/Lubania Śląskiego. Woda doprowadzona była ze strumienia w którym pływały pstrągi. Temperatura jakieś 4 - 10 oC
Ależ pięknie się tutaj dzieje, obejrzałem z przyjemnością i - przyznam - z zazdrością, bo u mnie w tym roku przez remonty mieszkania z wyjazdowych planów nic nie wyszło.
Za dużo zdjęć chciałbym wyróżnić, ale o jednym napiszę - 2048 - piękne kolorki wyszły.