Specjalnie nie zachwyca :|
Wersja do druku
Specjalnie nie zachwyca :|
właściwie to niewiem czy warto inwestowac w m42 nawet takich groszy, bo niedlugo planuje kupic 14-54, To nie jest portretówka ale czy moża nim zrobic dobre rozmycie?
Na 50mm i przysłonie 3,5 daje dość fajne rozmycie i portrety wychodzą przednio. Czasem jednak kusi obiektyw 50mm z światłem 1,7. Można dostać bardzoe fajny efekt.
Kupiłem w końcu tę przelotkę. Zapiąłem na razie Yashinona 50 f/1.7. I powiem tak - dużo frajdy to daje. Ostrzenie manualne jest proste - jeśli focimy portrety, a więc sceny statyczne, nie ma z tym problemu. Choć z tunelikiem e500 mogłoby być ciężko. Z wizjerem dziadka ostrzy się przyjemnie i ta praca z MF sprawiła mi dużo frajdy. Fotki wrzucę na dniach - jeszcze nie wywołałem rawów, a ostatnio jakoś dużo zajęć.
Polecam każdemu tę przelotkę. Fajna rzecz - na razie nie stać mnie na ZD50 - więc można poeksperymentować z manualami. Myślę, że jest to bardzo dobra alternatywa dla ludzi posiadających jedynie ciemne kity - stosunkowo tanio można kupić dobre optycznie i tanie szkła, które są bardzo jasne. Polecam każdemu. Jeszcze kupię kiedyś dendalion - przydałoby się potwierdzenie ostrości. Ale poczekam, aż stanieje :)
Pozdrawiam
Wiem że cena nie jest wyznacznikiem jakości, ale po tym jak te Tessary chodzą choćby na allegro spodziewałem się dużo lepszego efektu. A tutaj widzę że jest porażka.
Heliosy sprawują się znacznie lepiej :) No chyba że masz jakiś felerny egzemplarz.
Tessar nie jest szkłem do robienia zdjęć banknotom na pełnej dziurze!Cytat:
Zamieszczone przez _hawk_
Jeśli macie kupować M42 żeby oceniać ostrość na pełnej dziurze w 1:1, to lepiej dajcie sobie z tym spokój.
E-1 + Helios 44M-6 (wszystko na pełnej dziurze)
mathu, próbujesz tłumaczyć to co widzimy na zdjęciach w jakiś dziwny sposób, skoro ze zdjęć wrzuconych chociażby przez mariusha widać że w Heliosie wszystko wygląda dobrze na pełnej dziurze.
Z tym felernym egzemplarzem troche źle się wyraziłem, chodziło mi o to że byc może osiołek źle trafił ;)
Mój Tessar jest tak samo ostry jak ten Helios.Cytat:
Zamieszczone przez _hawk_
W felerny egzemplarz nie wierzę, zauważ że na zdjęciu z gołębiem jest front focus (bruk na samym dole zdjęcia jest ostry).
Jasne, nie trafione z ostroscia. Florian chyba tez sie na ostrosc nie zalapal.Cytat:
Zamieszczone przez mathu
Zerknij na test popelniony przez vr, masz tam ZD 50 kontra heliosy.Cytat:
Zamieszczone przez mathu
a ja bardzo lubie pentacona 1.8/50
ma bardzo ladny bokeh, ladniejszy niz takumar czy carl zeiss
i ma mniejszy kontrast od reszty, wychodza lagodne fotki
i tanio mozna dostac, okolo 100zl
mam cos takiego pod reka :)
nie pamietam na jakiej dziurze robilem, ale raczej na 1.8
http://img212.imageshack.us/img212/1950/kocurbk4.jpg