-
Odp: Analog wiecznie żywy - nasze zdjęcia.
A bo ja ci to pamiętam :oops:. Puszka to na pewno Minolta, klisza to przeterminowany Kodak, a szkło to albo Jupiter 37a, albo Jupiter 21M, albo Tair 300.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sepi19
A bo ja ci to pamiętam :oops:. Puszka to na pewno Minolta, klisza to przeterminowany Kodak, a szkło to albo Jupiter 37a, albo Jupiter 21M, albo Tair 300.
Ten to normalnie żongluje tymi analogami jak kiedyś cinkciarze dolarami pod Pewexami haha :D
-
1 załącznik(ów)
-
Zawsze lubiłem królika w sosie, robionego przez moją mamę ;-).
Przewróciło się, niech leży.
Fuji MS100/1000
-
1 załącznik(ów)
Skoro lubisz, to chłopaki Ci podrzucą kilka ;)
Załącznik 100494
Już sobie skojarzyłem obiektyw, Exacta 70-210 z minoltą 7000i i Kodak Ultra.
-
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
Załącznik 100663
Otworkowy widok z mojego okna, jest wątek z widokiem i nie mogłem się zdecydować czy może tam powinienem umieścić swoją fotkę, postanowiłem, że tu, to jednak wątek analogowy.
-
Pochwal się jeszcze w czym otworek i na jakim filmie i z jakim czasem. Ciekaw jestem.
-
W końcu odebrałem filmy z labu i mam się czym pochwalić w moim ulubionym wątku na forum.
Pierwsze to Olympus OM10 z Zuiko 28/2.8 a film to Kodak Color Plus 200. Drugie natomiast to Zenit 12XP wraz z 50tką heliosa. Film to jakieś przeterminowane dziwadło którą dopadłem w sklepie z tanią odzieżą o nazwie New Truprint 400.
-
@sepi19 Otworek zrobiony ze starego aparatu typu BOX, wyjąłem obiektyw, jednosoczewkowy, rozebrałem go i zamiast soczewki wstawiłem blaszkę z otworkiem, aparat na klisze formatu 6x6. Okrągły otwór powstał przez istniejącą po drodze "przysłonę/migawkę", nie zwróciłem uwagi na nią uwagi. Teraz otworek przysunąłem bliżej migawki i obraz przenoszony jest na całą powierzchnię błony. Użyłem wtedy przeterminowanej błony ORWO, naświetlałem obliczonym dla otworka czasem, z tego co pamiętam, to mogło być kilkanaście sekund, ale używam też FOMY, ostatnio ISO 400 dla skrócenia czasu naświetlania.
Aparat nie ma czasu "T", a ponieważ używam oryginalnej migawki, to muszę go stabilizować "ręcznie", wyższe ISO daje większą gwarancję nieporuszonego zdjęcia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fura
W końcu odebrałem filmy z labu i mam się czym pochwalić w moim ulubionym wątku na forum.
Pierwsze to Olympus OM10 z Zuiko 28/2.8 a film to Kodak Color Plus 200. Drugie natomiast to Zenit 12XP wraz z 50tką heliosa. Film to jakieś przeterminowane dziwadło którą dopadłem w sklepie z tanią odzieżą o nazwie New Truprint 400.
Pierwsze klawe, kolory takie pokręcone trochę. Drugie ma potencjał, ale czegoś mi brakuje...
-
1 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jarek_gd
My Solution :)
Ten Solution po złotówce to najlepsze jakość w porównaniu do ceny :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Ten Solution po złotówce to najlepsze jakość w porównaniu do ceny :)
Na dodatek łatwo się skanuje. Pomijając kwestię że negatyw po wołaniu lubił się zwijać w rynienkę. Dlatego dobrze po pocięciu na paski włożyć go na dobę pod ciężkie książki celem wyprostowania.
Może komuś się przyda:
http://bratex.org/sklep/pl/p/SOLUTION-20013536-wyprzedaz/322
http://bratex.org/sklep/pl/p/Agfa-APX-10013536-/440
-
Cytat:
Zamieszczone przez
staryman
@sepi19 Otworek zrobiony ze starego aparatu typu BOX, wyjąłem obiektyw, jednosoczewkowy, rozebrałem go i zamiast soczewki wstawiłem blaszkę z otworkiem, aparat na klisze formatu 6x6. Okrągły otwór powstał przez istniejącą po drodze "przysłonę/migawkę", nie zwróciłem uwagi na nią uwagi. Teraz otworek przysunąłem bliżej migawki i obraz przenoszony jest na całą powierzchnię błony. Użyłem wtedy przeterminowanej błony ORWO, naświetlałem obliczonym dla otworka czasem, z tego co pamiętam, to mogło być kilkanaście sekund, ale używam też FOMY, ostatnio ISO 400 dla skrócenia czasu naświetlania.
Aparat nie ma czasu "T", a ponieważ używam oryginalnej migawki, to muszę go stabilizować "ręcznie", wyższe ISO daje większą gwarancję nieporuszonego zdjęcia.
Tak mi się wydawało,że to nie jest z małego obrazka;). Dzięki za info.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jarek_gd
My Solution :)
Wlasnie zakupilem 10 rolek tej wychwalanej taniosci. Ta fotka tez z przeterminowanej kliszy?
@Fura
Ciekawe te kolorki z kodaka, jak również sam ostatni kadr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pilek
Wlasnie zakupilem 10 rolek tej wychwalanej taniosci. Ta fotka tez z przeterminowanej kliszy?
tak jest.
-
Kodak Color Plus ma czasami potrafi pozytywnie zaskoczyć, zwłaszcza przy dobrym świetle.. Z pewnością wolę go niż Fuji Superie 200. Teraz katuje Agfe Viste też 200. Co do Solution to też chyba sobie sprawie kilka sztuk po terminie, będzie można wtedy założyć wątek "Solution wiecznie żywy"
-
1 załącznik(ów)
-
3 załącznik(ów)
Tu mnie jeszcze nie było :)
Właśnie mnie oświeciło, że przy pomocy 60 makro mogę "zdigitalizować" slajdy, które mam w szufladach. Mam nadzieję, że to nadal analogi?
Załącznik 100880
Załącznik 100881
Załącznik 100882
Wszystkie Minolta X-700 i któryś z Ektachromów.
Pozdr
-
Bosko Ci to wyszło, szczególnie dwa pierwsze :-D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Dzięki. Pierwsze to rzeka Grabia w Ldzaniu niedaleko Łodzi, drugie to Kampinoski Park Narodowy. Kiedyś to miałem czas na plenery jeździć..
Pozdr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
Właśnie mnie oświeciło, że przy pomocy 60 makro mogę "zdigitalizować" slajdy, które mam w szufladach. Mam nadzieję, że to nadal analogi?
Pozdr
Świetne!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
Pozdr
A wrzuć fotę swojego skanera, dla naśladowców?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Podpisuję się rękami i nogami! :D Chociaż nie będę ukrywać, że mnie i te czerwone listki na trzecim chwyciły za serducho. :D
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
jarek_gd
A wrzuć fotę swojego skanera, dla naśladowców?
Muszę to przemyśleć. Jeszcze ktoś wprowadzi do masowej produkcji i będę się czuł jak frajer :mrgreen:.
Nie mam w tej chwili czym zrobić zdjęcia zestawowi. Składają się na niego statyw, E-M5, mZD 60 makro, :mrgreen::mrgreen::mrgreen:rura kanalizacyjna fi 50mm, przycięta na odpowiednią długość:mrgreen::mrgreen::mrgreen:, kawałek 'blue tack' - taki glut podobny do plasteliny, którym mocuję ramkę ze slajdem na końcu rury, kartka białego papieru A4 przymocowana do szyby okiennej również 'blue tackiem'.
I to tyle.
To może jeszcze jeden slajdzik:
Okolice Noteci - nieudana pogoń za miejscem, z którego można by sfotografować tęczę. Tęcza była szybsza... Znów Minolta X700 i Ektachrom.
Załącznik 100893
Pozdr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Insomnia
Podpisuję się rękami i nogami! :D Chociaż nie będę ukrywać, że mnie i te czerwone listki na trzecim chwyciły za serducho. :D
Dzięki :)
-
To muszę się pochwalić, że bylem bardziej "suptelny" przy konstrukcji mojego skanera :grin:. Na "rure" poświęciłem teleskop-zabawkę, prowadnica filmu to ramka ze skanera plus kawałek białej plexi a połaczone do kupy kawałkiem profila od regipsów. :mrgreen:
-
1 załącznik(ów)
Chyba w końcu zdecyduję się na TEVION MD90093, ale nie pali się :)
Załącznik 100898
-
Moim zdaniem szkoda kasy.
-
1 załącznik(ów)
Załącznik 100911
Cytat:
Zamieszczone przez
sepi19
Moim zdaniem szkoda kasy.
A co to za kasa. Wysoka rozdzielczość, przystawka do negatywów, nie zajmuje miejsca [bo płaskie, a
nie rura].
-
2 załącznik(ów)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
Jeszcze dwa starocie:
Pozdr
Fajnie wychodzą te skany. Drugie zdjęcie mi bardzo pasuje.
-
Mnie też się bardzo podobają. :D Uwielbiam taki klimat!
-
3 załącznik(ów)
Witajcie, to i coś wrzucę. Zrobione pentaxem MZ50 i podpiętym do niego heliosem 58mm. Film superia 200, wywołane w labie.
-
2 załącznik(ów)
I fajnie :)
Ja mam już jesień. Kilkunastoletnią, ale zawsze:
Załącznik 100981
Załącznik 100982
Pozdr
-
Będą dobre zbiory w tym roku.
Neopan 400, Pyrocat HD