Odp: Analog wiecznie półżywy czyli cyfrowo z analogowego oczka.
Cześć. Jestem zaopatrzony w E-M5 i kilka "legacy lens" z m42, i szczerze mówiąc dają mi więcej frajdy niż systemowe z AF i bajerami :) Mam Heliosa 44-2 58/2 czyli radziecką kopię zeissowskiego Biotara, Pentacona 135/2.8, CZJ Sonnar 135/3.5, Pentacona 200/4, Taira 3S 300/4.5 i Pentacona 29/2.8 a wymieniam go na końcu gdyż jako jedyny nie wzbudził mojej sympatii.
Kilka fotek: (wybaczcie jakość, jestem zupełnym amatorem)
Helios 44-2:
CZJ Sonnar 135/3.5:
Pentacon 200/4:
Tair 3S 300/4.5:
Najbardziej jestem zadowolony z Sonnara, z jego ostrości, kontrastu, Helios robi magiczne zdjęcia, ale jest trudny, Tair to najnowszy nabytek i dopiero się z nim oswajam, Pentacon 200/4 pozytywnie mnie zaskoczył, Pentacon 135/2.8 czeka na swoją kolej a Pentacon 29/2.8 przywita się z allegro ;)
Jeśli macie wyrobioną opinię o ww szkłach to się podzielcie :)
concrete - zdjęcia z dzieciakiem (2-3) super
Scyzoryk to bym Ci zakosił :D
Ładnie nad GO panujesz
Dzięki bardzo za miłe słowa, mam nadzieję że to nie po prostu uprzejmość ;)
To nie scyzoryk, tylko fix. Ręcznie robiony, sprowadzony z Pakistanu przez mojego kolegę, który tych nozy ma już kilkanaście a ja mu robię zdjęcia. W razie czego zapraszam do kupna, ceny będą chyba w miarę przystępne.
Cieszę się, że ktoś jeszcze się bawi starymi manualami. Pomijając właściwości optyczne tych obiektywów, mają jedną niepodważalną zaletę: potencjał edukacyjny.
A tak na marginesie, to ogłoszenia "sprzedam" chyba w innym dziale ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
concrete
Najbardziej jestem zadowolony z Sonnara, z jego ostrości, kontrastu, Helios robi magiczne zdjęcia, ale jest trudny, Tair to najnowszy nabytek i dopiero się z nim oswajam, Pentacon 200/4 pozytywnie mnie zaskoczył, Pentacon 135/2.8 czeka na swoją kolej a Pentacon 29/2.8 przywita się z allegro ;)
Jeśli macie wyrobioną opinię o ww szkłach to się podzielcie :)
Pentacon 200/4 - miałem wersje z 16 listkową, preselekcyjną, przesłoną. Nawet fajny bokeh i to wszystko... ostrość na F4 całkiem znośna, ale cóż z tego, skoro gigantyczne wręcz aberracje przy max otwarciu wymuszały mocne przymknięcie. Nie polubił się z moimi cyframi.
Psiaki są super, ładne światło.
1 załącznik(ów)
Pentacon prakticar 1.8 50mm
Załącznik 129195
W moje ręce wpadła Yashica DSB 135/2.8 razem z przejściówką do m4/3. Oto kilka spacerowych fotek:
Pozdrawiam:)
Brawo, proszę Pana ;)
ps. mam nadzieję, że częściej będziesz coś tutaj wrzucał ;)