Odp: Olympus OM-D - gdybania przed premierą
Cytat:
Zamieszczone przez
Fiozo
Poza parametrami technicznymi jak dla mnie jednym z głównych czynników decydujących o wyborze nowego body jest ergonomia pracy z aparatem. I tu przychodzi największe rozczarowanie :(. Przez weekend pobawiłem się E-PL3 i NEX-5n jak wy to obsługujecie (pytanie do użytkowników)?? Choć jestem facetem mam całkiem małe i zgrabne dłonie jednak obsługa tego pokrętła bez wciskania przypadkowo przycisków natruła mi sporo nerwów. Dwa jak pomyślę o podpięciu do tego np. 12-60 to bałbym się to wziąć do ręki. Fakt ze szkiełkami m4/3 jest całkiem ok, ale podpinanie do tego szkieł 4/3 to jakaś pomyłka
Miałem tak samo po weeekendowej zabawie puszkami. Jednak już następny wyjazd całkowicie przyzwyczaił mnie do obsługi mikrusów.
Co do większych szkieł - trzymasz za szkło, nie za body i nie ma problemu - podobnie wyglądała sytuacja ze starymi analogowymi aparatami, które wymiarami zdecydowanie bardziej przypominałey e-p3 niż e-1.
---------- Post dodany o 16:14 ---------- Poprzedni post był o 16:10 ----------
I pewnie tak samo przyzwyczaiłbym się do jeszcze bardziej wypranego z przycisków e-pm1, czy NEXa.
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Miałem tak samo po weeekendowej zabawie puszkami. Jednak już następny wyjazd całkowicie przyzwyczaił mnie do obsługi mikrusów.
Co do większych szkieł - trzymasz za szkło, nie za body i nie ma problemu
Dokladnie tak, moim zdaniem najbardziej na ergonomie narzekaja ci, ktorzy aparat dotkneli w sklepie przez 5 minut.
Co ktorzy go aktualnie uzywaja, na ergonomie zwykle dosc szybko przestaja narzekac...
Zreszta beda sie musieli przyzwyczaic, chcemy czy nie, male aparaty, m43, NEX-y, NX-y i inne sa tu na stale
i to DSLR-y przechodza w odstawke. Zreszta nie oszukujmy sie, poza sportem i ptakami, DSLR przestaly miec
jakakolwiek przewage, ja swoje dawno sprzedalem i raczej nigdy juz do takich kobyl nie wroce...
Sorry, ptaki tez sie da :)
gdzie jest moderacja kiedy jest potrzebna?
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
Patrz post #571 :-D
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
Załóż prywatne forum. Tutejsza moderacja nie jest u Ciebie na etacie.
@Fiozo - fajna wypowiedź, myślimy podobnie zwłaszcza w kwestii ergonomii i porządnego uchwytu - pisałem kiedyś już wyżej w tym wątku że mógłby wyglądać chociaż tak jak jeden ze starszych kompatków.
pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
andi
Dokladnie tak, moim zdaniem najbardziej na ergonomie narzekaja ci, ktorzy aparat dotkneli w sklepie przez 5 minut.
Co ktorzy go aktualnie uzywaja, na ergonomie zwykle dosc szybko przestaja narzekac...
Zreszta beda sie musieli przyzwyczaic, chcemy czy nie, male aparaty, m43, NEX-y, NX-y i inne sa tu na stale
i to DSLR-y przechodza w odstawke. Zreszta nie oszukujmy sie, poza sportem i ptakami, DSLR przestaly miec
jakakolwiek przewage, ja swoje dawno sprzedalem i raczej nigdy juz do takich kobyl nie wroce...
Sorry, ptaki tez sie da :)
Ok zdaje sobie sprawę, że taka jest moda i prawa rynku że wszystko będzie mniejsze ale to bardziej w produktach dla "mas" część puszkek dla zawodowców i PRO pozostanie większe i w nich bardziej będzie kładziony nacisk na ergonomie i jakość (tak samo trwałośc i niezawodność) no a chyba OM-D ma być właśnie puszką PRO? Zapewne będzie mniejsza niż normalne DSLRy ale gdzieś zdrowy rozsądek musi być zachowany? A może i nie? ehhh
Ja kibicuje Olkowi bo zdaje sobie sprawę z jego wad (systemu 4/3 jak i m4/3) ale dla mnie jest właśnie rozsądnym kompromisem między wagą-wielkością a ceną i jakością, choć mam E-30 to przyznaję, że pod względem wielkości bardziej pasował mi E-510 (uległem chyba pędowi za nowym) i fajnie jakby w puszekach m4/3 było podobnie jak to było w serii E kążdy mógł wybrać coś dla siebie :)
PS. Oczywiście to że Olek ma kłopoty to nie wada samego systemu 4/3 ale fakt faktem że teraz bym sie zastanowił czy wybrać Olka.
PS2. A no i zapomniałem o Panasach jednego trzymałem przez chwilkę w ręku (nie pamietam dokładnie jaki model ale chyba GH1) i leży zdecydowanie lepiej niż PEN niestety nie miałem okazji się pobawić więc nie wypowiem sie na temat ergonomii.
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
Jest w miarę na bieżąco. Jeśli jakiś post narusza regulamin zgłoś go raportem (trójkątna ikonka z wykrzyknikiem pod każdym postem).
1 załącznik(ów)
Też czasem wolę duże body z licznymi przełącznikami i pokrętłami, dlatego nie pozbyłem się lustrzanki.
Tymczasem plotki donoszą, że nowy OM ma kręcić lepsze filmy od GH2! http://www.43rumors.com/unbelievable...an-on-the-gh2/
(Uwierzę jak zobaczę :wink:)
Plus nowy kawałek nadchodzącego sprzętu :) (nie mam pojęcia co to, ale wygląda zaje:-P)
Załącznik 59167
Czyli ida po fali Fuji i robia klasyke retro, teraz czekamy na wiesci o matrycy
pozdrawiam serdecznie
Janek