jestem za 4. piątka chyba trochę ruszona albo ostrość uciekła, ale 4 mi się widzi a potem może trójeczka :)
Wersja do druku
jestem za 4. piątka chyba trochę ruszona albo ostrość uciekła, ale 4 mi się widzi a potem może trójeczka :)
Napisałeś że krytyka mile widziana, więc wywołałeś wilka z lasu. Nie rozumiem dlaczego w wątku dla początkujących zamiast wytykać ewidentne błędy poklepujemy się po plecach utwierdzając twórcę/twórców w przekonaniu iż podąża słuszną drogą. Z wykształcenia i zamiłowania jestem inżynierem mechanikiem, kocham maszyny i za temat masz u mnie wielki plus ale:
1. Jeżeli chciałeś pokazać kupę złomu to Ci się udało, jeżeli natomiast zamysłem Twoim były klimat związany z dożywającym swoich dni, niegdyś pięknym, technicznym dziełem sztuki - to nie bardzo. Zdjęcie jest niesymetryczne (więcej z prawej), obciąłeś komin i kawałek rury na dole, w kadrze panuje bałagan (ten dom z tyłu taki ni w gruchę, ni w pietruchę), kolory i faktura również nie bardzo. Jak już masz takie śmieciowisko, warto spróbować to pomaskować bądź stemplując, bądź rozmywając, bądź jedno i drugie + suwaczki od kontrastu + jakaś cudowna wtyczka do PS\GIMP'a, która doda klimatyczności.
2/3. Trochę za wąsko na górze/z boku i delikatnie popalone.
4. Największy potencjał i największa porażka. Widać że słońce przygrzało bo wszędzie jest jakaś tak dziwna poświata a ten przepał na dole daje po oczach jak lampa na przesłuchaniu.
5. Moim zdaniem najlepsze gdyby wyciąć ten śmieć po lewej + wajcha na górze była w całości a nie w połowie.
6. Nie mam zdania bo nie wiem o co biega.
Też jestem początkującym, ale powoli zaczynam pojmować o co chodzi w tej całej zabawie i nawet moje bardzo niewprawne oko łapie już pewne ewidentne błędy które dostrzegam i które starałem się opisać powyżej.
Pozdrowienia:
Tadzik
PS To co napisałem to tylko bardzo subiektywna opinia o Twoich zdjęciach, nie musisz brać jej pod uwagę. Jak kiedyś będzie Ci się chciało zajrzeć do mnie, liczę na bardzo surową ocenę prezentowanych tam dokonań bez poklepywania po plecach.
Ja tez w zasadzie poczatkujacy,wiec wytykac nie bede bo sie nie znam,ale-Zawsze mam jakies ale.Taki juz jestem.Moze popracuj nad obrobka detalu,pokaz go w kadrze zeby reszta nie istniala.Wydziel go,wytnij,zrob cos co oddzieli go od reszty.Zwracaj uwage na elementy istotne w maszynie dawniej dzialajacej.Kazdy z nas jest po troche mechanikiem:wink:Ja tez,oczywiscie ,ze jestem.Tylko edukacje zakonczylem jak doszlo do mnie ze austenit zmienil sie w perlit i na wegiel nie zwracal uwagi bo podobno jego ilosc byla nieistotna dla niego.Znaczy sie tego Austenitu.Poszedlem w kierunku produkcji produktu placzacego i smiejacego sie czesto.
A moze tak tego zawora potraktuj,co??Załącznik 53104 Tylko moze wyprostuj jeszcze :wink:
Mirku jesteś moim GURU :mrgreen:, ja nie mam takiego skilla żeby kilkoma ruchami pędzla/suwaczka uzyskać podobny efekt. Jeszcze tylko więcej czerwieni w czerwieni i czapki z głów. Swoją drogą wskaż nam kierunek (bez szczegółów, żeby było ciekawiej).
PS O ile dobrze pamiętam to ten Perlit i Austenit ma coś wspólnego z metaloznawstwem i wykresem żelazo - węgiel (pierwszy rok na PG, wykłady z Krokodylem :???:).
I na koniec:
... ja Ciebie też.
muszę przyznać, że w tym konkretnym wypadku obróbka Mirka dodała uroku temu zaworowi i fotka zyskała na niej :)
Mnie nic nie gryzie, jestem szczęśliwym człowiekiem. Po prostu opisuję świat takim jaki on jest i jak go widzę a nie takim jak byśmy chcieli żeby był. Czy to co napisałem w punktach od 1 do 6 jest nieprawdą ?
Witajcie,
Bardzo dziękuję za wszystkie ślady Waszej obecności. Pokazując zdjęcia w portalach foto zawsze liczyłem na konkretne uwagi i komentarze. Pewnie że miło jest przeczytać że fotki są zajefajne i nic nie trzeba robić, ale wtedy człek niesiony lenistwem przestanie się starać dążyć do czegoś nowego...lepszego może nawet.
Wątek mój celowo ma taki tytuł, prowokuję chcąc poznać opinię innych na temat moich (czasem zapewne nieudanych) prób pokazania rzeczy które mnie zachwycają.
@tadzik1231 Masz wiele racji w tym co piszesz. Bardzo dobrze że krytykujesz, szukasz innych sposobów pokazania danego kadru. chwała Ci za to że masz jeszcze chęci i w jakimś sensie odwagę głośno mówić że coś Ci się nie podoba...wyciągam z tego wiele wniosków ucząc się przy okazji. Większość forumowiczów albo tutaj (galeria początkujących) nie zagląda...albo ogląda zdjęcia i odchodzi. Jeszcze raz dziękuję za cenne wskazówki...masz chłopie oko :)
@Mirek54 jak zwykle pokazałeś mistrzostwo w suwaniu suwaczkami :) Piękny ten zaworek...taki inny jak by nie mój :-P
Ech...daleka droga przede mną jeszcze w nauce obróbki fotek :)
@Jarmana, @Madziazywczak, @ROl6 bardzo dziękuję za odwiedziny i opinię
Posiadam jedną powszechnie nieakceptowaną cechę - zawsze mówię to co myślę. Jak ktoś kto ma nogi prostowane na beczce, włoży obcisłe spodnie a następnie zapyta mnie "i jak ?", usłyszy odpowiedź iż wytłukł sobie w domu wszystkie lustra. Z reguły mogę taką osobą dopisać do listy ludzi którzy mnie nie lubią, ale nie mam z tym problemu.
Chciałbym żeby wątek dla początkujących był tym czym powinien być a nie li tylko miejscem prezentacji mniej bądź bardziej udanych zdjęć.
Życzę Ci uporu w dążeniu do celu:
Tadzik
PS spróbowałem drogi Mistrza, nie jest tak fajnie jak u Niego, ale na usprawiedliwienie swoje: jednak jestem ignorantem, obróbka zajęła mi całe 5 minut.
Załącznik 53154