Odp: Technika fotografowania ptaków
jest lekki spad w stronę stawu, więc nie ma obaw. woda będzie gdy poziom w stawie się mocno podniesie lub woda z pola będzie lecieć do stawu.
Cytat:
Zamieszczone przez
abir
może odświeżę wątek, i podzielę się moimi doświadczeniami. może komuś przyda się w przyszłości
znalazłem miejscówkę ze śpiącymi żurawiami. chcąc znaleźć się blisko nich odpada siatka i namiot. konieczne było zbudowanie czegoś stałego do czego ptaki się przyzwyczają, a dodatkowo będzie można wygodnie spędzić tam wieczór, noc i pół dnia (ok 18 godzin). zbudowałem sobie szkielet o wymiarach szer - 1,30m, dł - 2,5m i wys - 0,65m. wymiary są przemyślane i dobrane do mojej postury. w takiej budzie mieszczą się idealnie 2 materace z decatlonu (60cm szerokości). w razie dużego deszczu jestem dość bezpieczny. szerokość ta zapewnia również miejsce, oprócz fotografa, na plecak ze sprzętem oraz torbę z prowiantem i ciepłą odzieżą. wysokość 0,65m pozwala na w miarę wygodne przebieranie odzieży, poruszanie się, itp.
szkielet okryłem folią budowlaną, wymiary folii dużo większe. końce podwinąłem do środka budy jako dodatkowe zabezpieczenie przed deszczem. zszywaczem przymocowałem folię do szkieletu. na folię położyłem ogrodową siatkę cieniującą. do niej z łatwością można mocować roślinność za pomocą tasiemek zaciskowych.
trzeba pamiętać że maskowanie usycha i z czasem trzeba je odnawiać.
wiem, że muszę jeszcze podbić "sufit" jakimiś płytami lub deskami, gdyż duży deszcz powoduje że woda stoi i wyciąga folię.
poza tym buda jest dobra, ptaki przyzwyczaiły się, lekkie szmery typu szelest odzieży o materac, otwieranie posiłku, torby, itp. nie płoszą ich.
O matko :shock: Podziwiam za wytrwałość. A jeszcze bardziej, że chce Ci się wstawać o 2.00 w nocy :wink::roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
abir
może odświeżę wątek, i podzielę się moimi doświadczeniami. może komuś przyda się w przyszłości
Bardzo ciekawe i przydatne. W związku z tym, że w tle widać orane pole i kartoflisko mam pytanie.
Przed postawieniem takiej konstrukcji przeprowadzasz wywiad czy nie działasz na czyimś terenie i dogadujesz się z ewentualnym właścicielem terenu (nawet jeśli jest to teren z którego on nie korzysta - nieużytki czy teren chwilowo odstawiony od uprawy)?
Abir, Twoje maskowanie leży na skarpie. Woda spływając do niecki będzie wpływać pod konstrukcje wykop saperką mały rów (10-20 cm głębokości) w około tej konstrukcji. Podczas dłuższej ulewy nie podtopi Cię w środku.
Jeśli nie zamierzasz zmieniać położenia tej czatowni i kiedy już przykręcisz płytę na sufit, to obsyp folię cienką warstwą ziemi i ułóż na nią darń z łąki. Uzupełnij jakimiś spróchniałymi gałęziami. Pokrywa maskująca będzie sama rosła ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
ronin75
Bardzo ciekawe i przydatne. W związku z tym, że w tle widać orane pole i kartoflisko mam pytanie.
Przed postawieniem takiej konstrukcji przeprowadzasz wywiad czy nie działasz na czyimś terenie i dogadujesz się z ewentualnym właścicielem terenu (nawet jeśli jest to teren z którego on nie korzysta - nieużytki czy teren chwilowo odstawiony od uprawy)?
krótko mówiąc mam pozwolenie właściciela, poza tym, dla bezpieczeństwa mam na budzie zalaminowana kartkę z informacją co to jest, do czego służy, z prośbą o nie nie niszczenie i że mam pozwolenie właścicela. akurat to miejsce to pole ziemnaików, gdzie w niecce jest taki dziki staw. do wykopek nie dzieje się tam za wiele, raz w tygodniu robią tylko opryski. zawsze dzwonię do kierownika gospodarstwa z informacją kiedy chcę być i czy nie będę przeszkadzał. stawek ma około 10 m nieobsianego brzegu, więc buda nie przeszkadza nawet w pracach polowych
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Abir, Twoje maskowanie leży na skarpie. Woda spływając do niecki będzie wpływać pod konstrukcje wykop saperką mały rów (10-20 cm głębokości) w około tej konstrukcji. Podczas dłuższej ulewy nie podtopi Cię w środku.
Jeśli nie zamierzasz zmieniać położenia tej czatowni i kiedy już przykręcisz płytę na sufit, to obsyp folię cienką warstwą ziemi i ułóż na nią darń z łąki. Uzupełnij jakimiś spróchniałymi gałęziami. Pokrywa maskująca będzie sama rosła ;).
pierwszy temat , który poruszyłeś mam już w miarę ogarnięty.
co do drugiego jeszcze nie wiem. może być, że na koniec jesieni złoże budę na zime. ale jest też prawdopodobieństwo, że zostawię ją i popróbuję z drapolami przez zime (zauważyłem kręcące się jastrzębie i kradnące gołębie od rolnika myszołowy). jednak wtedy będzie buda wymagała większych przygotowań (chodzi mi o deskowanie ścian w ochronie przed zimnym wiatrem). w tej chwili jest to "letnia altanka".
dzięki za praktyczne rady z tą darnią
I Wy w to wierzycie :shock:. Na zewnątrz krzaczory zaś w środku sauna, plazma, imprezy, orgie... a w domu mówi, że na ptaki idzie :mrgreen:
Po zdjęciach widać, że praca którą wkładasz w przygotowania nie idzie na marne. Jestem pełen uznania dla Twojego zaangażowania w fotografię przyrody. Gratulacje.
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
I Wy w to wierzycie :shock:. Na zewnątrz krzaczory zaś w środku sauna, plazma, imprezy, orgie... a w domu mówi, że na ptaki idzie :mrgreen:
na tym metrażu małą imprezkę by zrobił:mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
piasbog
Po zdjęciach widać, że praca którą wkładasz w przygotowania nie idzie na marne. Jestem pełen uznania dla Twojego zaangażowania w fotografię przyrody. Gratulacje.
dzieciaki teraz zainteresowane tylko tym co bez prądu nie działa, więc pokazuje im jak jest pięknie gdy wyjedzie się kawałek za miasto
Cytat:
Zamieszczone przez
abir
dzieciaki teraz zainteresowane tylko tym co bez prądu nie działa, więc pokazuje im jak jest pięknie gdy wyjedzie się kawałek za miasto
Gdzie te czasy, gdy belfry w podstawówce i średniej nawet chodziły z nami do lasu. Była taka piękna harcerska akcja "Jesień w Beskidzie Niskim".
Dziś to by pewnie z 15 rozpraw sądowych było za narażenie dziecka na kontakt z ... żabą.
Niedawno Piotr Michniak - sołtys z Nowicy opowiadał mi jak przywieźli do nich dzieci z Warszawy. Dzieci, które w życiu nosa za miasto nie wystawiły. Jak wjechali w las to płakały ze strachu.
Bały się kury i krowy, a gęś sycząca to potwór normalnie :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Gdzie te czasy, gdy belfry w podstawówce i średniej nawet chodziły z nami do lasu. Była taka piękna harcerska akcja "Jesień w Beskidzie Niskim".
Dziś to by pewnie z 15 rozpraw sądowych było za narażenie dziecka na kontakt z ... żabą.
Niedawno Piotr Michniak - sołtys z Nowicy opowiadał mi jak przywieźli do nich dzieci z Warszawy. Dzieci, które w życiu nosa za miasto nie wystawiły. Jak wjechali w las to płakały ze strachu.
Bały się kury i krowy, a gęś sycząca to potwór normalnie :mrgreen:
ale krwawa rzeź w grach jest ok, tego się nie boją
mój syn w wieku 6 lat łapie sam chrabąszcze w ręce gdy latają przy balkonie hordami - ale to dziś trochę nienormalne :roll: