ależ bardzo spoko kabrio...[emoji16] Przejazd takim Drogą Troli byłby za...sty. A widok z tego parkingu, nie ma sobie nic do zarzucenia.
Wersja do druku
.
Jotunheimen po raz kolejny...
.
Ładnie tam, oj ładnie :)
Oj ładnie Bogdanie. Mimo że jest wiele pięknych miejsc, mi bardzo przypadły do gustu te miejsca i ich klimaty.
Widzę że przegapiłem kilka wpisów i znowu to samo.. pięęękne widoczki.
Patrząc na ostatnie przypomniał mi się stary film o domku w Karkonoszach (jak ktoś nie zna to polecam ;) )
Dzięki.
Do "mojego" domku zimą autem się nie dostaniesz. Dwu trzy metrowe zaspy. Tylko "śmigło". :)
Chyba takie zimy ns razie w Karkonosze nie przyjdą. : ) A i jelcz z filmu wydaje się być czymś nie na miejscu w czasach Scanii, DAFów i innych SRAffów.
Dla młodzieży to może być szok poznawczy, że nasz kraj, mimo że systematycznie rabowany. To mimo wszystko, po wielu latach niewoli., był w miarę samowystarczalny.
Ale to historia. Teraz w dobie wacików z Chin już nic nam nie grozi. Poza nami samymi.:)
Załącznik 254757
1852
.
Bardzo urocze foteczki, krajobrazy pyszne, chmurne, górskie i zaciszne.
TJ
Chciałem Ci podnieść reputację dowalając punktem ale system..
Nie idzie się nudzić przy tych fotach.
Wiem, że z "latadła" można zobaczyć świat zupełnie inny niż widziany własnymi oczami z ziemi, ale ja jednak bardziej lubię takie klasyczne ujęcia jak 1854.
Piękne miejsce, piękne światło, pięknie złapane.
Dzięki za odwiedziny i wpisy.
System to system.
Wszystko chce mieć pod kontrolą i modelować rzeczywistość. . :mrgreen:
Ja jednak bardzo lubię zdjęcia z latadeł. Wzniesienie się dodaje obrazowi trzeci wymiar. Niewielkim kosztem zyskuje się bardziej całościowe spojrzenie na scenę.
Stojąc przed budynkiem i robiąc zdjęcie, otrzymujesz tylko płaski obraz fasady. Unosząc się w powietrze i spoglądając z góry otrzymujesz informacje o fasadzie, kształcie budynku jako bryły i o jego otoczeniu, :)
Trzy w jednym . :)
Przywołane przez Ciebie zdjęcie byłoby trudne do zrobienia dronem.
Po pierwsze godzina pierwsza w nocy. :)
Po drugie zrobiona z czyjegoś podwórka.
Jeszcze sprawia mi kłopoty latanie latadłem w ciemności.
Może kiedyś...
.
.
.
.
.
Przynajmniej dom parafialny malutki :wink:
@yac ale wstęp płatny poza nabożeństwami..... dwoma w tygodniu.:mrgreen:
Dwa lata temu skończył się remont, więc trzeba zbierać na kolejny. :)
.
.
Ech... Pięknie tam...
Zrobić ciekawe zdjęcie przy złym świetle to jeszcze większa sztuka...
Dzięki.
No cóż, co robić jak nie ma pogody. I na dodatek złego literatura na niepogodę została już przeczytana....
No tylko włóczyć się nocami i fotki robić. :)
Tak tak, to jest noc...
I jak tu na bezsenność nie zapaść..
1862
Załącznik 255021
1863
Załącznik 255022
1864
Załącznik 255023
.
Wszyscy napawają się tym krajobrazem, to i ja nerwy poleczę ;-) 1853 i 1854 bardzo fajne.
Na zdrowie. :)
.
Dwa pierwsze - ciekawie wypełnione kadry.
Trzeci też, tylko szarego nieba obfitość nie przyciąga oka.
TJ
kóń na szczycie :)
Zdjęcie z końmi mi się podoba, a niebo nie jest zgrzytem, tylko w mojej opinii bardzo subiektywnej rozleniwia oglądacza.
TJ
W takim razie bardzo, ale to bardzo nie przepraszam. Miało to być zdjęcie relaksujące i przyjemne w odbiorze. Jeśli choć trochę to "rozleniwienie" idzie w tym kierunku, to odniosłem jakiś maleńki sukcesik. :)
.
Kolejne piękne miejsca. Ostatnio rzadziej komentuję Twoje skandynawskie krajobrazy - gdyż ile można chwalić w podobny sposób:-) Ale zapewniam że systematycznie z dużą przyjemnością wątek przeglądam.
@wyszomirze dzięki za pozostawienie śladu. Ostatnio mało tu pokazywałem zdjęć. Jednak zbliża się czas urlopu i myśli coraz częściej uciekają w tamte miejsca. Już całkiem dobrze znane przeze mnie. W chwili obecnej nie za bardzo potrafię sobie wyobrazić, że mógłbym spędzić
czas letniej kanikuły w innym miejscu. Odstrasza mnie i męczy tłum ludzi obsiadujący każde znane i mniej znane miejsce, w naszej części świata.
Miałem w planie wiosennym wyjazd w Alpy. Ciekawe jak nasz kolega @ToTom poczyna sobie w Dolomitach? Ale pogoda była dość paskudna. Śnieg, deszcz a w nocy temperatury grubo poniżej zera. :( Odpuściłem sobie.
Teraz jest już gorąco. Może uda się jesienią. Kto wie.
Zdjęć z północy mam mnóstwo. Spędziłem tam łącznie bardzo dużo czasu. Więc zawsze, coś w miarę ciekawego, da się z mojej szuflady wykopać. :)
.
@paparapa - radzę sobie przeciętnie gdyż dopiero jutro raniutko ruszamy na szlak. Z tego co widziałem po drodze, śniegu już prawie nie ma. Ludzi też. Parkingi puste. Miasteczko puste. Plecak, w porównaniu do zeszłego roku, odczuwalnie cięższy. A zatem Czuwaj! i od jutro do boju.
@ToTom Będzie dobrze. Zasiedziałeś się przez zimę. :)
Ruszysz na trasę i złapiesz wiatr w żagle. Plecak pierwszego dnia zawsze wydaje się cięższy niż ostatnim razem. Nawet jeśli waży tyle samo. :)
Powodzenia, dobrych plenerów i pogody życzę. :)
Ahaaa, naświetlaj na światła. :)
Piękne miejsca i przyjemne w odbiorze zdjęcia :)
Dzięki za opinię i wpis. :)
Jak zawsze piękne miejsca i pięknie podane...
Chociaż ostatnie zdjęcie jak dla mnie takie trochę "miękkie" - chyba lekkie podostrzenie by nie zaszkodziło.
Ewentualnie - opcja numer dwa - wymiana okularów u mnie :-)
Dziękuję @August68
I tu mam problem, te ostatnie zdjęcia o których pisałeś robiłem dla odmiany w C1.
Całkiem inaczej się w tm programie wyostrza zdjęcia. LR ma ten moduł ogarnięty lepiej.
Myślę też że problem leży gdzie indziej. Światło nie było jednak najlepsze, bo to fotka z "przelotu".
Ale co tu dużo gadać...
Jak byś to zrobił. Show me.
Załącznik 255939
Jeszcze mało znany przeze mnie kawałek gór, Rondane.
1875
Załącznik 255942
1876
Załącznik 255936
1877
Załącznik 255943
1878
Załącznik 255944
.
Spróbowałem - aczkolwiek nie tak jak bym to zrobił zazwyczaj, bo mój stary LR nie czyta NEFów z Z7, a konwertować mi się nie chciało...
Zatem użyłem mojego drugiego ulubionego programu - PhotoZonera.
Dwie wersje - pierwsza to bezpośrednia praca na nefie i zapisanie go jako jpeg:
1874a
https://imagizer.imageshack.com/v2/xq70/924/bRLJ0s.jpg
A drugie to nef najpierw wywołany w Zonerowej wywoływarce do jpega i potem trochę pracy na jpegu:
1874b
https://imagizer.imageshack.com/v2/xq70/922/DAo3N1.jpg
Główna różnica - w drugim przypadku użyłem próbnika (gdzieś na którejś szarej skale) żeby ustawić WB i potem filtra gradientowego żeby podciągnąć kontrast na niebie.
Wyszło co wyszło :-)
EDIT - tak patrzę na drugie zdjęcie - i chyba przydałoby się jeszcze lekko podostrzyć to zdjęcie po zmniejszeniu do 1400 pikseli - pierwsza wersja jeśli chodzi o ostrość jest dla mnie lepsza
Dzięki @August68. Dzięki Twoim fotkom zweryfikowałem podejście do tego zdjęcia.
Bo prawie zakiwałem się przy nim :)
Chciałem na siłę zmienić kolor trawki... I zawaliło się wszystko.
A że robiłem przy złym oświetleniu, to efekt się spotęgował.
Co do ostrości... To jest fota z sigmy 24mm 1.4. Z za mało jak na nią i zdjęcie krajobrazowe tego typu przymkniętą przysłoną.
Ustawiłem też w złym miejscu ostrość i teraz to widać.
Moje wersja ostateczna.... :)
Robiący zdjęcie zazwyczaj ma tę przewagę, że pamięta jak widział scenę - patrząc "z boku" jest trudniej.
Wersja MkII podoba mi się zdecydowanie bardziej - kolory są intensywniejsze a rozjaśnienie dodało zdjęciu "blasku".
Pierwsza wersja była pod tym względem bardzo przytłumiona.
Ale ja bym nadal lekko podostrzył ;-)
Piękne miejsca bardzo ładnie pokazujesz, zaglądam oglądam i podziwiam... Aż bardziej do urlopu zatęskniłem... Już nie mogę się doczkać...
Ja mam pewne wątpliwości @August68...
Pamiętam doskonale jak wyglądała dana scena. Jasne, tylko nie jestem przekonany czy te zapamiętane kolory są takie jak były tam na miejscu. :)
Jednak czas leci, aparacik trochę przekłamuje i wychodzi jak wychodzi.
Czasem nawet wydaje mi się że ta pamięć jest obciążeniem przy edycji zdjęć. :)
Tak ta druga wersja jest lepsza. Pewnie mi "robale" zaszkodziły , bo przy nich trochę inne priorytety mam. :)
Ściągnij sobie triala C1, i zobaczysz w czym jest problem. To samo zdjęcie ostrzone w LR i C1 wygląda mocno inaczej. I ja nie potrafię zrobić tego w C1, żeby wyglądało tak samo jak po LR.
Gdy doginam bardziej wyłażą artefakty i krawędzie robią się za ostre.
Może ktoś ma na to sposób?
I jest jeszcze jeden aspekt tej sprawy. Zdjęcia u mnie w kompie w przeglądarce wyglądają dużo lepiej. Są bardziej "przejrzyste", bardziej kontrastowe i z większą ilością detalu. Robią się, jak pisałeś trochę miękkie.
Aby skorygować choć trochę ten efekt, trzeba by korekty robić dla każdej foty.... Dziękuję bardzo , ale to nie przejdzie. :)
Dziękuję bardzo za dobre słowo @yamada. Ja też już nie mogę się doczekać letniej kanikuły.
Oczekiwanie w mieście na ten piękny czas jest niezwykle męczące. :)