Odp: M.Zuiko Digital ED 12-40 mm f/2.8 PRO
Czy któryś z forumowiczów mam może w swoje galerii jakieś portrety wykonane tym właśnie szkłem? Najlepiej z E-m10 choć to drugorzędna kwestia. Interesuje mnie jak ten obiektyw sprawdza się w roli szkła portretowego. Z wielką chęcią i zainteresowaniem chciałbym zobaczyć jakie są efekty.
Cytat:
Zamieszczone przez
inkoguto
Czy któryś z forumowiczów mam może w swoje galerii jakieś portrety wykonane tym właśnie szkłem? Najlepiej z E-m10 choć to drugorzędna kwestia. Interesuje mnie jak ten obiektyw sprawdza się w roli szkła portretowego. Z wielką chęcią i zainteresowaniem chciałbym zobaczyć jakie są efekty.
https://www.flickr.com/search?sort=r...-40%20portrait
O widzisz anmael bardzo dzięki o to mi właśnie chodziło. Ja widzę, że należę do grupy technologicznie wykluczonych. Cóż muszę się nauczyć obsługi Flickra. Bardzo dziękuję.
Cytat:
Zamieszczone przez
inkoguto
O widzisz anmael bardzo dzięki o to mi właśnie chodziło. Ja widzę, że należę do grupy technologicznie wykluczonych. Cóż muszę się nauczyć obsługi Flickra. Bardzo dziękuję.
mZD12-40mm to bardzo udana konstrukcja, taki odpowiednik ZD14-54 czy późniejszego ZD12-60 w starym systemie 4/3. Miałem w nim 14-54mm i był to najbardziej eksploatowany obiektyw. W mZD12-40 dostrzegam takie same zalety, czyli doskonała jakość obrazu, pancerne wykonanie, szeroka uniwersalność (między innymi - znośne macro, portret). Jak dla mnie to można spokojnie podarować sobie mZD45mm czy Sigmę 60mm2.8 a jeśli już ktoś jest takim fanem portretu, że musi mieć dedykowany obiektyw to najlepiej dokupić mZD75mm1.8
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Jak dla mnie to można spokojnie podarować sobie mZD45mm czy Sigmę 60mm2.8 a jeśli już ktoś jest takim fanem portretu, że musi mieć dedykowany obiektyw to najlepiej dokupić mZD75mm1.8
Taa, może i bazując na modelu nieobejmującym relacji ekonomicznych, bo jak urealnimy sytuację to:
sigma 60/2.8 +/- 700 zł
m.zukio 45/1.8 +/- 1100 zł
m.zukio 75/1.8 +/- 3500 zł
Jak sądzę dla wielu jest to istotna różnica. Jasne, że 75 jest szkłem rewelacyjnym, ale w cenie, która czyni zeń dla wielu obiekt westchnień raczej nieosiągalnych. Z tego co oglądałem portrety to zarówno 45 jak i 60 świetnie się w tej roli spisują a cenowo są zdecydowanie bardziej przystępne.
Poza tym jest różnica choćby w Go i rozmyciu tła pomiędzy 40mm a choćby 60mm.
Choć w pełni się z tobą zgadzam, że 12-40/2.8 jest mega uniwersalnym obiektywem. Sam długi czas używałem szkła 17-70 i w większości przypadków nie było potrzeby zmieniać obiektywu. Ot prawdziwie uniwersalne szkło. Choć wszystko zależy od potrzeb.
Cytat:
Zamieszczone przez
wuzet
Ogrodnik ? ;-)
Tak, uprawiam trzy papryki na balkonie :D
inkoguto, chodziło mi o to, że mając 12-40 nie ma sensu posiadać równolegle 45mm czy 60mm - różnice do pominięcia, więc jeśli już portretówka to 75mm1.8
PS
Ktoś pytał o portret z 12-40 ... bardzo proszę:
https://www.dropbox.com/s/bfyqtiz54t...160030_LR4.jpg
Bez specjalnego upiekszania, po kliknięciu można powiększyć do 2560pix na dłuższym boku. Dane w exif.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Tak, uprawiam trzy papryki na balkonie :D
dowody, dowody. Pokaż zdjęcia.
---------- Post dodany o 17:49 ---------- Poprzedni post był o 17:48 ----------
tymczasowy_ pewnie masz rację, załączony porter bardzo przyjemny choć nie wiem czy GO nawet nie za mała bo uszy już poza GO.