jest test tego szkiełka u Wrotniaka:
http://wrotniak.com/photo/43/zd-070-300.html
ogólnie, chwali... choć wg niego to Sigma
Wersja do druku
jest test tego szkiełka u Wrotniaka:
http://wrotniak.com/photo/43/zd-070-300.html
ogólnie, chwali... choć wg niego to Sigma
Czyli ogólnie nie należy się spodziewać za wiele za tę kasę...
Cały czas nie rozumiem skąd się biorą tak krytyczne opinie wśród użytkowników tego forum na temat tego szkła. :| Chyba, że to ja jestem jakaś dziwna, ale uważam, że z jakością jest naprawdę wszystko w porządku. :shock:
Generalnie Wrotniak ocenił obiektyw bardzo dobrze, więc też nie rozumiem. Mnie też to szkiełko zresztą chodzi po głowie, tym bardziej że ceny spadają. Widziałem ostatnio w sklepach internetowych ceny od 1250 zł brutto.
Ja je szczerze polecam, mimo, że nie mam body ze stabilizacją.
Tutaj zamieszczałam kiedyś taki mały teścik jak sobie radzi z ostrością. Rozumiem, że może brakować światła, bo to jednak f/5.6, ale uważam, że do jakości zdjęć nie można się przyczepić. :grin:
Mysikróliku na jaki punkt na "jeżyku" dokładnie ostrzyłaś i z jakiej odległości!?
Ciekawe, że na jeżyku widać drobne kłaczki (to na plus), ale faktura materiału trochę bez szczegółów :wink: Chciałem zmienić 40-150 na tego 70-300 ale cały czas się waham...
RE: C'mon, zainstaluj sobie słownik!
Nie wymagałbym od tego obiektywu jakości jaką daje 50-200... Dobry rekreacyjny zoom, szkoda tylko że prawie dwukrotnie droższy od analogicznej Sigmy...
tylko że analogicznej sigmy nie ma pod 4/3
Ale skoro to ta sama konstrukcja, i skoro Zukio dokleja do niej głównie znaczek a wycenia 2 razy drożej, to coś jest nie halo.
Rżnie klienta równo...
OK, nieco lepsza jakość wykonania może. Ale 2 razy drożej? Sigma przecież też na nim zarabia. Co takiego dołożyło Zuiko że tyle kosztuje (prócz znaczka)?
Mógł chociaż go trochę zmniejszyć (pod 4/3) albo rozjaśnić...
Pytanie z nieco innej beczki.
Czy będą inne Zuigmy czy Sigukio? Może 100-300 f/4? Albo odchudzoną, uszczelnioną, albo o 0,5EV jaśniejszą wersję 50-500?