2 załącznik(ów)
Odp: Koriolan- zdjęcia rozmaite
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Chyba wyrzucę swój monitor przez okno...
czy też tak macie, że na ustawieniu do przeglądania zdjec nie da się normalnie funkcjonować bo oczy wypala??
Akurat tak nie mam, mogę i 10 godz. przed monitorem siedzieć (co czasami mi się zdarza) bez uszczerbku dla oczu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Sorry, dla mnie to jest PRZEPAŚĆ - pomiędzy matrycą E30 a E-M1
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
To jest Rów Mariański, nie przepaść. Rzeczy nieporównywalne...
Tak sobie porównałem:
Załącznik 106842
Czyli mój panasonic G1 powinienem wyrzucić na śmieci, a co ma powiedzieć Mirek54, ma jeszcze gorszy. Panowie myślę, że przesadzacie na tyle na ile ta głębokość rowu mariańskiego wynosi (albo i więcej)i:grin:
Dajcie może jakiś przykład czego nie mogę zrobić G1 (w zakresie ogniskowych 14-150 i iso do 3200 bo takim dysponuję), a Wy to zrobicie OMD M1.
Wskazane oczywiście przykładowe zdjęcia.
Edit.
Spodziewałem się, że nie będzie odpowiedzi:)
Edit2
Kilka lat temu wzorowałem się na testach aparatów pod względem iso z strony fotopolis (podobne parametry ekspozycji)
Panas G1 iso 3200, (obiektyw kitowy) reszta w EXIF.
Załącznik 106859
Bardzo bym prosił aby w podobnych parametrach pokazać tę przepaść (rów mariański) do tych najnowszych matryc. Powinna być przyznaje choćby ze względu na większa ilośc MPIxeli co za tym idzie większą szczegółowość, że o lepszym iso nie wspomnę.
Ale co chcesz udowodnić zdjęciem płaskiego nieruchomego obiektu robionym na ISO 3200 przy 1/200?? Sztuka dla sztuki, równie dobrze mogłeś robic ISO 800 i 1/50.
To oznacza, że światła było od cholery.
Miałem E30 przez 4 lata, G2 ciągle jest w pudełku, mam EM1.
Nowa matryca to bajka gdy musisz skrócić czas w celu zrobienia nie poruszonego zdjęcia lub przymknać przysłonę dla uzyskania pożądanej głębi ostrości -przy kiepskich warunkach oświetleniowych.
W E30 rozsądne ISO kończyło się na 800, ewentualnie 1250.
1600 było już bardzo ewentualne.
Powalcz ze zdjęciami na krytym basenie -znajdziesz je na wcześniejszych stronach mojego wątku.
Zapnij długie tele -np 50-200 i zrób nieporuszone zdjęcie w hali, na stadionie, etc.
Absolutnie nie przekreślam G1 , EPL1 itd. To ciągle aparaty którymi wprawny fotograf zrobi dobre zdjęcie w 90% a bardzo dobry nawet w 95% sytuacji.
Nowa puszka pozwala przesunąć nieco tę granicę. Rzekłbym, że blisko 100%.
zwyczajnie nie mam już wymówki :)
Zdjęcie banknotu zrobione EM1 z 12-60 nie będzie prawdopodobnie znacznie odbiegało od Twojego.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Akurat tak nie mam, mogę i 10 godz. przed monitorem siedzieć (co czasami mi się zdarza) bez uszczerbku dla oczu.
Możesz się zdziwić tak ja się sam zdziwiłem oglądając swoje RAW-y z Toskańskich katedr.
Tak sobie porównałem:
Załącznik 106842
...
Spodziewałem się, że nie będzie odpowiedzi:)
Edit2
...
Bardzo bym prosił aby w podobnych parametrach pokazać tę przepaść (rów mariański) do tych najnowszych matryc. Powinna być przyznaje choćby ze względu na większa ilośc MPIxeli co za tym idzie większą szczegółowość, że o lepszym iso nie wspomnę.
Czego się nie robi dla przyjaciół z forum... Dam Ci dwa rawy, poczekaj dni parę. Mam E_PL1, G-1 w domu i E-M5. Chwilę poczekaj.
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Ale co chcesz udowodnić zdjęciem płaskiego nieruchomego obiektu robionym na ISO 3200 przy 1/200?? Sztuka dla sztuki, równie dobrze mogłeś robic ISO 800 i 1/50
To oznacza, że światła było od cholery.
Jak pisałem wzorowałem się na podobnych zdjęciach testowych z Fotopolis i tam był właśnie taki czas.
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Powalcz ze zdjęciami na krytym basenie -znajdziesz je na wcześniejszych stronach mojego wątku.
Zapnij długie tele -np 50-200 i zrób nieporuszone zdjęcie w hali, na stadionie, etc.
Chodzi Ci o takie cuś mniej więcej: klik1 klik2 to przy iso 1600 (są dane EXIF), zapewniam, ze jasno nie było (w LR rozjaśniłem sporo )
Niestety obiektyw mZD 40-150 tak średnio się nadaje do takich zdjęć jest zbyt ciemny, a nie winiłbym tu za bardzo puszki (matrycy) G1.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Jak pisałem wzorowałem się na podobnych zdjęciach testowych z Fotopolis i tam był właśnie taki czas.
Chodzi Ci o takie cuś mniej więcej:
klik1 klik2 to przy iso 1600 (są dane EXIF), zapewniam, ze jasno nie było (w LR rozjaśniłem sporo )
Niestety obiektyw mZD 40-150 tak średnio się nadaje do takich zdjęć jest zbyt ciemny, a nie winiłbym tu za bardzo puszki (matrycy) G1.
Przy tej ilości światła i na jasnym obrazie, dolegliwości matrycy Panasonic-a nie są tak uciążliwe. Wyczekam na światło i pokaże Ci je w plenerze.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Przy tej ilości światła i na jasnym obrazie, dolegliwości matrycy Panasonic-a nie są tak uciążliwe. Wyczekam na światło i pokaże Ci je w plenerze.
Jak się sprawuje ten panas w plenerze ponikąd wiem. Bardziej mnie interesuje, chciałbym zobaczyć tę "przepaść" w porównaniu do M5(1) w podobnych kadrach i ustawieniach.
Jakbym miał 10zł to może bym pstryknął, ale się na święta wykosztowałem :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Ze świątecznego spaceru po Gdańsku.
Witam !
Obrobilem nieco jedno ze zdjec...
Wyszlo cos takiego ;)
https://db.tt/0d3TEhTw
Pozdrowienia
Cytat: