Odp: Technika fotografowania ptaków
właśnie stałej budy nie mam, rozkładam w nocy namiot i maskuję się trzcinami. jak na razie sroki i kruki-które sam spłoszyłem:cry:. być może błotniak na to maskowanie nie da się złapać?
błotniaków na tych stawach jest kilka par.
na drobne ptaki zrobiłem kija w innym miejscu, bliżej lasu. na razie sypnąłem robaków ale słabo skubią. stosunkowo często przejeżdżają tam niedaleko samochody polną drogą i byc może ta miejscówka okaże się spalona. byłoby szkoda, bo właśnie tam mogę namiot ustawić na skraju lasu pod drzewami. a w pobliżu tych trzcin stawiam namiot na środku pola.
siedź w śpiworze zamiast namiotu :P
---------- Post dodany o 04:56 ---------- Poprzedni post był o 04:55 ----------
sie dź w śpiworze zamiast namiotu :P
Cytat:
Zamieszczone przez
abir
właśnie stałej budy nie mam, rozkładam w nocy namiot i maskuję się trzcinami. jak na razie sroki i kruki-które sam spłoszyłem:cry:. być może błotniak na to maskowanie nie da się złapać?
Temat trochę zaszły, ale zapytam jak Ci poszło ?
Ja po południu, (bardziej pod wieczór) usypałem stóg ze ściętej świeżo trawy - jak gdyby dwie równoległe ściany, na drugi dzień o 6-tej byłem na miejscu (już było jasno) położyłem się, "przewróciłem" te ścianki siana na siebie, na głowę położyłem płytę pilśniową (po stłuczonej antyramie ;) ) błotniaki stawowe przelatywały nisko mi nad głową patrolując teren, tak jakby mnie tam nie było, jeden upolował mysz, akurat przede mną nr 644:
http://www.fotoprzyroda.pl/topic/181...%BCne/page-106
pochłonęło mnie inne ptactwo i błotniaki trochę odpuściłem. ale namiot bardzo sie przydał i zdał egzamin.
5 załącznik(ów)
może odświeżę wątek, i podzielę się moimi doświadczeniami. może komuś przyda się w przyszłości
znalazłem miejscówkę ze śpiącymi żurawiami. chcąc znaleźć się blisko nich odpada siatka i namiot. konieczne było zbudowanie czegoś stałego do czego ptaki się przyzwyczają, a dodatkowo będzie można wygodnie spędzić tam wieczór, noc i pół dnia (ok 18 godzin). zbudowałem sobie szkielet o wymiarach szer - 1,30m, dł - 2,5m i wys - 0,65m. wymiary są przemyślane i dobrane do mojej postury. w takiej budzie mieszczą się idealnie 2 materace z decatlonu (60cm szerokości). w razie dużego deszczu jestem dość bezpieczny. szerokość ta zapewnia również miejsce, oprócz fotografa, na plecak ze sprzętem oraz torbę z prowiantem i ciepłą odzieżą. wysokość 0,65m pozwala na w miarę wygodne przebieranie odzieży, poruszanie się, itp.
szkielet okryłem folią budowlaną, wymiary folii dużo większe. końce podwinąłem do środka budy jako dodatkowe zabezpieczenie przed deszczem. zszywaczem przymocowałem folię do szkieletu. na folię położyłem ogrodową siatkę cieniującą. do niej z łatwością można mocować roślinność za pomocą tasiemek zaciskowych.
trzeba pamiętać że maskowanie usycha i z czasem trzeba je odnawiać.
wiem, że muszę jeszcze podbić "sufit" jakimiś płytami lub deskami, gdyż duży deszcz powoduje że woda stoi i wyciąga folię.
poza tym buda jest dobra, ptaki przyzwyczaiły się, lekkie szmery typu szelest odzieży o materac, otwieranie posiłku, torby, itp. nie płoszą ich.
Załącznik 126366
Załącznik 126367
Załącznik 126368
Załącznik 126369
Załącznik 126370
Cytat:
Zamieszczone przez
abir
może odświeżę wątek, i podzielę się moimi doświadczeniami. może komuś przyda się w przyszłości
Czapki z głów!
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty abir. :|
Nieźle. Podziwiem Cię za chęci :D Mi by się nie chciało kombinować z takimi czatowniami :D
A ta woda co wyżej stoi w tej kałuży, to nie wcieka Ci do budy ?
...dobra robota :D