Dwa pluskwiacze maluchy - pierwszy to młodziutki wtyk straszyk:
2081.
- i drugi nierozpoznany:
2082.
oraz jeszcze jeden pluskwiak - tym razem dorosły - posilający się sokiem z pąka ostu:
2083.
Wersja do druku
Dwa pluskwiacze maluchy - pierwszy to młodziutki wtyk straszyk:
2081.
- i drugi nierozpoznany:
2082.
oraz jeszcze jeden pluskwiak - tym razem dorosły - posilający się sokiem z pąka ostu:
2083.
nr 2073 to gąsienica któregoś Osadnika, ale w tym stadium bardzo trudno rozróżnić.....pewnie egeria, bo najpospolitszy
Wyszomir, te Twoje piękne zdjęcia oglądam jak cudowny baśniowy świat.
Pozdrawiam
Też regularnie zaglądam i podziwiam.
Dzięki za miłe słowa!
W dzisiejszym odcinku jeszcze jeden pluskwiak:
2084.
- i dwa skakuny:
2085.
2086.
Samiec kwietnika - zgodnie ze swoją nazwą na kwiatku:
2087.
- i ślizgun na płatku dzikiej róży:
2088.
Dzisiejszy bohater to krzyżak dwubarwny:
2089.
2090.
Dziś młode bagniki - zbyt młode, bym mógł określić który to gatunek - bagnik przybrzeżny, czy nadwodny:
2091.
2092.
2093.
Imponujący zbiór bardzo ciekawych i wyśmienitych jakościowo zdjęć posiadasz wyszomirze, szczere słowa uznania :)
Również podziwiam zdjęcia, są piękne. Twoja wiedza o wielonogich maluchach jest duża.
A 2085 i 2086 powinny być używane na seansach terapeutycznych w leczeniu arachnofobii. Mają takie piękne i ufne oczy... Choć jakbyśmy byli ich rozmiarów to bez skrupułów by nas zjadły.
Dzięki za miłe słowa!
Oj tak - skakuny to bezlitośni drapieżcy. Nawet osobnikom własnego gatunku nie przepuszczą:
2094.
Załącznik 187638
A to 2094 przypadkiem nie jakieś...bara-bara, coś jakby gra wstępna, ona oczy zasłania... Albo na podobną wymówkę jak nasz gatunek - boli mnie głowa:grin:
Bara bara skakunów nieco inaczej wygląda (nie jestem pewien czy już tych zdjęć kiedyś nie pokazywałem, ale było tego już tyle, że przestałem nad tym panować):
2095.
Załącznik 187653
Tu widać kulminacyjny moment przekazywania nasienia - samiec wypuścił z bulbosa spermatofor z nasieniem i za chwile wsunie go za pomocą nogogłaszczki do otworu płciowego samicy:
2096.
Załącznik 187654
Pajęcze opowieści tutaj są fascynujące. Podziwiam.
Dzięki za miłe słowa - i wracamy do bagników. Dziś egzemplarze nieco starsze:
2097.
Tu już po ubarwieniu można rozpoznać, ze jest to bagnik przybrzeżny:
2098.
2099.
Ostatnia porcja bagników - dziś już niemal dorosłe - przybrzeżne:
2100.
2101.
2097 jest genialny :-)
Chociaż ma wiedza o pająkach nijak się ma do Twojej, już potrafię stwierdzić płeć ostatnich 10 osobników. Wszystkie to samce, poznaję po niezdepilowanych nóżkach :wink:
Jeszcze zapytam, one u Ciebie po domu tak sobie chadzają?
Czasem jakieś w mieszkaniu znajduję - najczęściej kątniki, latem niekiedy po balkonie skakuny arlekiny wędrują, niekiedy też krzyżaki budują pajęczyny. Ale te pokazywane na forum były fotografowane w plenerze - niektóre w okolicy domu, niektóre podczas dalszych wyjazdów (ale wszystkie w Polsce).
Dzięki za komentarz!
2097 pożyczyłem....
Dzięki za pożyczkę:-)
A dziś - zaloty biedronek:
2102.
- i rynnic topolowych:
2103.
2104.
Ta rynnica topolowa ma pazurki i jasne stopki. Na 2103 stopki wyglądają jakby miały funkcję przyssawki, które pozwalają się utrzymać na pochyłym pancerzyku. Czy tak to działa?
Przypuszczam, że właśnie tak. Zresztą nie chodzi tylko o pancerzyk partnerki - liście też często bywają śliskie. Dzięki za komentarz!
W dzisiejszym odcinku - kilka szarańczaków. Samiec - prawdopodobnie z gatunku Leptophyes albovittata:
2105.
- samica tego samego gatunku:
2106.
i jakaś inna samica, której gatunku nie udało mi się rozpoznać:
2107.
Tydzień mnie nie było a tu tyle pięknych zdjęć nie zawsze pięknych okazów.
Zielone szarańczaki są fajowe :-)
Dzięki za komentarze! Skoro się szarańczaki spodobały, to dalej je kontynuujmy. Kolejne zdjęcia przedstawicieli Leptophyes albovittata. Samiczka na łodyżce:
2108.
- samiec czyszczący tylna nogę:
2109.
- i portret:
2110.
Cóż mogę napisać, żeby się nie powtarzać? Repertuar pochwał chyba mi się wyczerpał...
Dzięki za miłe słowa! Ostatnie już kadry Leptophyesów - tym razem parka na kwiatku:
2111.
2112.
Takie obyczaje są częste wśród modliszek i pajęczaków. U szarańczaków nie słyszałem o takich przypadkach.
Dziś dla odmiany kilka chrząszczy - rynnica osikowa:
2113.
- jakiś kózkowaty - prawdopodobnie zmorsznik mały:
2114.
- i trzeci, którego gatunku nie potrafię rozpoznać:
2115.
Dzięki za komentarz!
Skoro już padło hasło miodoskrzydlaka:-) to z mojej strony długoskrzydlak sierposz:
2116.
- i jakiś niezidentyfikowany konik polny:
2117.
W dzisiejszym odcinku dwa kadry ważek równoskrzydłych:
2118.
2119.
W dzisiejszym odcinku trzy gąsienice:
2120.
2121.
2122.
A ja mam pytanie dla naszych makro specjalistów i być może do @Muminek ...Każdy z nas widział korytarze wygryzione przez kornika !? Ja trafiłem na coś takiego !!! Co za potwór to wygryzł ??? :shock:
Załącznik 188097
Załącznik 188098
To mogą być ślady kozioroga dębosza, kilka lat żerowania pod korą i takie są tego efekty :)
Pozdrawiam
W drewnie żeruje całkiem sporo gąsienic i larw chrząszczy. Niektóre z nich (np. gąsienica trociniarki czerwicy lub larwy rębacza pstrego, rzemlika topolowca, kozioroga dębosza) potrafią drążyć korytarze nawet grubości palca. Który konkretnie gatunek wydrążył te z Twojego zdjęcia niestety nie potrafię powiedzieć.
Z ostatnich trzech, jak zwykle profesjonalnych, wrzutek Wyszomira najbardziej podoba się czarna gąsienica.
Dzięki za komentarz! Dziś - chrząszcze - rynnica topolowa:
2123.
- i jedna z mniejszych polskich biedronek - wrzeciążka:
2124.
Dziś - pluskwiaki - strojnica baldaszkówka:
2125.
- i zażartka:
2126.