napisy z przodu obiektywu to koszmar, widać je później na zdjęciach. To miło że Olympus sobie to odpuścił w tym modelu.
Wersja do druku
Test (GX1) na http://www.photozone.de/m43/862_oly1240
Cytat:
The optical quality of this standard zoom is impressive, with an extremely sharp centre zone whereas the border and corner resolution is very good.
Cytat:
The quality of the bokeh is not overly impressive but still acceptable for a zoom lens.
Czyli jest dobrze, ale winieta spora zwłaszcza na 12mmCytat:
Nevertheless, the vignetting results are pretty disappointing and a visible annoyance at 12mm and only slightly better beyond this focal length.
Z całego wątku o tym obiektywie zaniepokoiła mnie jedna rzecz: te dźwięki, które dochodzą z obiektywu podczas jego pracy (chrobotanie?).
Na forum dpreview tez niektórzy o tym piszą - rozwiązania nie podają.
Ponieważ temat z naturalnych przyczyn się urwał to chciałbym trochę do niego powrócić.
1. Czy ta sprawa ostatecznie się wyjaśniła?
2. Skąd takie dźwięk w obiektywie i na ile one są uciążliwe?
3. Jak to wygląda przy filmikach?
Ktoś może to wyjaśnić?
Pozdrawiam,
To może ja odpowiem na swoje pytania, może komuś się przyda kto trafi na ten wątek tak jak ja.
Pomimo tego, że najpierw byłem zdecydowany na E-M10 to jednak ostatecznie wziąłem (w super promocji OlyJ) E-M1.
Po zamówieniu tego sprzętu (E-M1+12-40) trafiłem na ten wątek i trochę zwątpiłem.
Nie jest jednak tak źle.
Ad.1 - Najwyraźniej sprawa się nie wyjaśniła bo u mnie też słychać obiektyw ale nie nazwałbym tego chrobotaniem. Dzieje się tak po wciśnięciu migawki do połowy trwa przez 2-3 sekundy po czym ustaje.
Ad.2 - Nie jest to uciążliwe, ponieważ słychać to tylko w naprawdę cichym pokoju. Jeśli jest się gdziekolwiek indziej to po prostu przestaje się na to zwracać uwagę a wręcz się zapomina o tym zjawisku. Wydaje się, że jest to sprawa czysto estetyczna, bo na nic nie wpływa.
Ad.3 - Dźwięk ten nie nagrywa się podczas kręcenia filmów z prostego powodu - w tym trybie po prostu nie występuje! Film jest super, bez żadnych zakłóceń z tej strony.
W ogóle odnoszę wrażenie, że tak jakby (może się mylę) dźwięk wydobywa się z głośniczka...(?), a nie z obiektywu.
Nie trzeba się tym przejmować. Cały zestaw jest super. Faktycznie obiektyw nie ma żylety na 40mm ale i tak jest naprawdę dobrze. Poza tym jest super.
Pzdr
Ja tam nic nie słyszę poza układem AF i ewentualnie przesłoną (jak w innych obiektywach).
Czy zatyczka LC-62D będzie pasowała do 12-40? Chyba posiałem swoją na amen ...
Tak będzie pasowała :wink: ... znalazłem w specyfikacji.