Piękne te lisie "gnojki".
Świetne fotki.
Gratuluję i pozdrawiam.
Wersja do druku
Piękne te lisie "gnojki".
Świetne fotki.
Gratuluję i pozdrawiam.
Czworeczka z lisami swietna.
Nad Biebrzą robi się raj dla maniaków kwiatowych. Kilka fajnych storczyków kwitnie na łąkach i obrzeżach grądów, firletki, kosaćce żółte i syberyjskie i cała masa innej flory do ogarnięcia. Poza tym motyle, pająki. Nadszedł super okres - jak nie ma nic pod tele wyciągam makro i dalej w tany :-)
Tam właśnie ostatnio fotografowałem rybitwy :)
Przy wydmach pojawiły się jakieś wiaty - chyba dla turystów :roll: Poza tym lata tam pełno rybitw i śmieszek, podczas mojej ostatniej wizyty pokazał się też bielik. Generalnie szału nie ma, a na fotki lepiej zaczaić się przy drodze koło kolonii - rybitwy podlatują na kilka metrów :)
Krowy w Brzostowie poczęły przeprawiać się przez rzekę. Rano tak coś około 7 - 8 mej, a wracają do dom po 17tej. Ot, taki miejscowy folklor - pływające bydło :-)
Przepraszam ,że dopiero dzisiaj o tym piszę ale w niedziel był dobry reportaż pt. "Ludzie z bagien" o Biebrzy właśnie.Oglądaliście ?
Nie. Podobno były piękne ujęcia przyrodnicze. A co do ,,ludzi" z bagien....to ja przepraszam ale ostatni człowiek na bagnie to był gajowy z leśniczówki na Posadzie :-). Teraz to pic na wodę i marketing, a o ratrakach ( i tym co zrobiły z bagien) mam bardzo złe zdanie. Niestety ale w tym wypadku postąpiono jak w radzieckim kołchozie - skomasowano działania w kierunku jednego gatunku resztę mając w ...głębokim poważaniu. Naruszano strefy ochronne, spacyfikowali tokowisko dubeltów, zniszczyli łąki koło Gugien, przepadło sporo lęgowisk żurawi i gęsi, naruszono poważnie żerowiska orlika grubodziobego i łosi. ,,Człowiek" z bagien wprowadził w marcu ratraki na tokowisko cietrzewia. Cuda. A Park jest ogromnie winny za zaistniałą sytuację - wydzierżawiono działki nieleśne bez wcześniejszej ich kontroli w terenie, na tzw. pałę ( byle parkowa nieleśna i poszła...). Nawet leśniczówkę Kapice oddano w dzierżawę do odkrzaczenia.
Co do krów to pewnie Polińskich :)