Krótko: nabyłem ostatnio szkiełko Mayer-Optik Gorlitz 2,8/50 - ok 30 zł, super ostre od pełnej dziury a cena śmieszna - jak znajdę chwilkę zarzucę fotkami - Helios się chowa :)
pzdr
Dziekan
Wersja do druku
Krótko: nabyłem ostatnio szkiełko Mayer-Optik Gorlitz 2,8/50 - ok 30 zł, super ostre od pełnej dziury a cena śmieszna - jak znajdę chwilkę zarzucę fotkami - Helios się chowa :)
pzdr
Dziekan
Ciemne.
50-ka to jest fajna do portretów i przydałoby sie jaśniej.
e tam ciemne nie ciemne - fotki sieka przednie i to nie tylko portrety a za 30 zł to nie ma co narzekać tym bardziej że po cropie to 100 ze światłem 2,8Cytat:
Zamieszczone przez Oleryk
No właśnie po cropie, do portretów :)
Chyba że to jakiś tessarek :>Cytat:
Zamieszczone przez Oleryk
Tez stawiam, ze jakis tessarek. 30PLN - dobra cena za szkielko. Daje pewno ladny bokeh no i mozna go mocno przymknac bez efektu dyfrakcji. Pierscien jeszcze jakis i fajne makro sie zrobi. Raczej nie ma co porownywac do jasnych gaussowych, inna konstrukcja i inaczej maluje.
mam 3 obiektywy m42
Pentacon 1.8/50:
Super Takumar 1.4/50 (ten z radioaktywnymi soczewkami)
Carl Zeiss Jena 1.8/50
zrobilem wstepny test na przeslonach f4
porownujac z kitowym 14-42 na 6.7 i 42mm
w swietle oswietlenia domowego w nocy, takze warunki dokladnie te same, oczywiscie statyw
fotografowalem obiekt z odleglosci 50cm
okazalo sie iz
najwiekszy kontrast ma obiekt kitowy, potem jak mozna bylo sie spodziewac
Super Takumar, potem Carl Zeiss
i najmiej kontrastowy jest Pentacon
a roznice sa dosyc spore, widoczne na 1 rzut oka
szczegoly i ostrosc tych obiektywow m42 sa bardzo podobne, ciezko zobaczyc roznice
robilem to na 510 ustawiajac dokladnie ostrosc w live view
zdziwil mnie nawet kitowy obiektyw bo obraz jest najostrzejszy i najbardzej kontrastowy
i tak sie zastanawiam, czy mozna traktowac jako zalete czy wade nizszy kontrast Pentacona?
bo wydaje mi sie ze kitowy latwo przeswietli obraz skoro jest taki kontrastowy
natomiast z pentacona mozna wiecej wyciagnac potem w ps i mniejsza szansa na przeswietlenie
Pentacona ... używać do portretu, miękkość bez nadmiernegoCytat:
Zamieszczone przez Marcin510
kontrastu dodaje obrazowi więcej tajemniczości tudzież plastyki.
Swego czasu jak nie było jeszcze filtrów zmiękczających,
mazało się obiektyw wazeliną - coby uzyskać subtelniejszy obraz.
Mam tego pentacona 50/1.8. Chyba jest troche popsuty bo jest super ostry. Moj kit od sama przy nim wysiada.
Marcin510, gratuluje kita, skoro wymiekaja przy nim stalki :mrgreen: :mrgreen:
Moze bys wkleil jakies zdjecia, nie robiles przypadkiem pod swiatlo ( :roll: )?
Pozdrawiam.
nie robilem pod swiatlo, robilem przy swietle z halogenow i 1 zarowki w kuchni :)
powtorze dokladnie ten test na czyms ciekawym i zapodam wyniki bo ten wstyd wklejac
czelkam jeszcze na carla zeissa 200m f4, ponoc super ostry :)
wiec tego tez chce przetestowac - porownam z 40-150mm kitowym :)