Fajne, a co dalej ???
Pora na C.D.N. :mrgreen:
Wersja do druku
Fajne, a co dalej ???
Pora na C.D.N. :mrgreen:
Ładny kawałek Szkocji pokazałeś, miasteczka bardzo urokliwe, dzięki za darmowe zwiedzanie:grin:.
Pozdrawiam
Ale jesteś zachłanny :mrgreen:
Poniższe jest zepsute. Ale chciałem je pokazać, bo od pani przewodniczki dowiedzieliśmy się, że aktualnie w pomieszczeniach bocznych jest hotel, dawniej był jakiś kościół, a jeszcze wcześniej to było więzienie miejskie.
927. Załącznik 151813
928. Załącznik 151814
O, jakaś katedra się trafiła. W środku informacje po angielsku oczywiście, niemiecku i ... po polsku :shock: Byłem miło zaskoczony :)
929. Załącznik 151815
930. Załącznik 151816
Jak na więzienie to okna trochę za duże. :shock:
Pokoje hotelowe pewnie w krypcie były, aby na długo pobyt zapamiętać. :shock::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
A co w nim zepsute, chałupa stoi, nie przewraca się. :roll:
Dzięki za następny odcinek mojego zwiedzania na Twoich nogach. :mrgreen:
Łowca cerkiewek nie mógł nie wleźć do środka :D
Ciemno, bardzo ciemno, ani sprzęt, ani szkło nie nadawało się do tego eksperymentu. No, ale zawsze coś :mrgreen:
Gdyby szumiało, to nie ja :mrgreen:
931. Załącznik 151956
932. Załącznik 151957
933. Załącznik 151958
934. Załącznik 151959
935. Załącznik 151960
936. Załącznik 151961
Piękne. :mrgreen:
Budowla kamienna, ale parkiet na podłodze drewniany. :shock:
Światła dość, tak ma być, te budowle mają za zadanie przytłaczać swym ogromem.
Wierni powinni czuć się maluczcy. :roll:
Szkoci zmarzluchy, kaloryfery takie bolsze...;):)
Chwila przerwy była :roll:
Dotarliśmy do zamku. Na dzień dobry przywitał nas po polsku przewodnik, ubrany oczywiście w strój regionalny, czyli kilt. Od słowa do słowa wyszło, że facet pochodzi z Krakowa, że w Szkocji jest już "wieki całe". Fakt, włosy już mocno przerzedzone i białawe :) Brawo za chęć do pracy i dużą wiedzę.
Na początek zaprosił nas do malutkiego sklepiku, gdzie serwowano najprzeróżniejsze rodzaje regionalnych whisky i nalewek na tym alkoholu opartych.
Oprócz samego czystego łyskacza, kupiłem nalewkę (likier) opartą właśnie na miejscowej whisky z mocną nutą tymianku. Nazywa się to <spam> Bruadar </spam>. Genialne w smaku :)
A że kupiłem w sumie cztery butelki, to ekstra dostałem piękną piersiówkę z wytłoczonym z jedenej strony zamkiem Stirling, a z drugiej monumentem Williama Wallace'a
937. Załącznik 152257
Widok z murów zamkowych. W tle monument Wallase'a
938. Załącznik 152258
Fragment murów obronnych
939. Załącznik 152259
W tych domkach na wprost znajdują się tkalnie królewskie. Nadal działające. Można zwiedzać, obowiązuje jednak całkowity zakaz fotografowania i bezwzględna cisza. Gobeliny i inne tkaniny na dwór królewski tkane są starymi ręcznymi metodami.
940. Załącznik 152260
Zamek od strony ogrodów
941. Załącznik 152261
mało...dawaj dalej...
Przepraszam za chwilową przerwę, czasem trzeba popracować :mrgreen: - już jedziemy dalej :)
Dziś zapraszam do piwnic. Będzie o pracy załogi zamku. Wprawdzie wszystkie chlebki, kurczaki i inne smakołyki są z plastiku, ale fajnie popatrzeć. Ludziowie też z plastiku :mrgreen:
A kolejne to dziedziniec wewnętrzny... będziemy się zbliżać do sali tronowej. No siadłem se na tronie a co :mrgreen:
942. Załącznik 152542
943. Załącznik 152543
944. Załącznik 152544
945. Załącznik 152545
946. Załącznik 152546
Oooo, świetne :roll:, a w tych antałkach to trunek też z plastiku ???:mrgreen:
co to sie dzieje na tym świecie - wszystko plastik fantastik :mrgreen:
Misa jajec to czy pyrki ?:)
Tak patrząc na te jaja to dochodzę do wniosku że "rasa skarlała...":mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Bogdan zastanów się czy nie organizować wypraw fotograficznych po cerkwiach, kościołach itp. Jesteś w tej fotografii ekspertem.
Trochę murów obronnych, tym razem od strony dziedzińca wewnętrznego i ogrodu.
947. Załącznik 152584
948. Załącznik 152585
949. Załącznik 152582
950. Załącznik 152583
No i już nie będę musiał tam wracać by od środka ten zamek oglądać. Jak tak pomyślę to te zamki jakoś bardziej mi się podobają jako element krajobrazu niż w środku... Jakoś nie mam nigdy pomysłu na fajene foty i przeważnie mam z takich wycieczek kilka byle jakich pstryków. Ale u Ciebie mogę sobie to doskonale nadrobić :)
Jedno można powiedzieć o tym: kamieni to tym szkotom nie brakowało....
Taaaa :-P :-P :-P :-P
O tak. Robert pokazał może nie kopalnie, ale klify, góry... tego kamienia jest multum. Gdzieś czytałem, że Szkoci nawet kamienie potrafią eksportować. Brawo :D
Ja ze swej strony zauważyłem, że wschodnia część Szkocji jest zbudowana z szarego kamienia, a zachodnia z czerwonawo-rudego. Praktycznie nigdzie nie ma tak wszechobecnej w Europie cegły.
Mury fajnie pokazane, a ostatnie zdjęcie najfajniejsze :)
Czas kończyć ze Stirling. Jeszcze dwie wrzutki i przeniesiemy się gdzie indziej. Na dziś dziedziniec wewnętrzny - cztery strony świata :)
Siedziba gwardii i zbrojownia
951. Załącznik 152653
kaplica "princessy" :)
952. Załącznik 152652
Sala audiencyjna (tronowa?)
953. Załącznik 152651
Skarbiec... hmmm, nie bardzo uwierzyłem :-P
954. Załącznik 152650
ekhm...
Robale sie pytam gdzie sa, no sie pytam ;)
pozdro