Nie mam takich możliwości jak wielu z Was tu na wątku, ale zajrzyjcie proszę na ten link, może i Wam się spodoba :)
http://www.lasy.gov.pl/bielik
Wersja do druku
Nie mam takich możliwości jak wielu z Was tu na wątku, ale zajrzyjcie proszę na ten link, może i Wam się spodoba :)
http://www.lasy.gov.pl/bielik
Od czwartku do dziś miałem być nad Biebrzą. Niestety, sprawy służbowe spowodowały, że wyjazd nie wypalił. Wrzucam kilka kadrów z dzisiejszego poranka z moich okolic.
PS. Następnym razem postaram się pokazać bażanty w całości ;-)
Świetne foty, a najbardziej podoba mi się szpak.
pozdrawiam
Ekstra wrzutka... a szpak miodzio :-)
Brawo chlopaki brawo, piekne sety.
Ja dzisiaj za robalami lazilem i lipa straszna, ale miejsce na zimka chyba znalazlem:)
pozdro
To czekam na zimka :)
PS. Zawsze miałem problem z czatownią mobilną, namiot szybkorozkładający się nie zawsze spełniał swoją rolę a leżenie pod samą siatką nie należy do przyjemnych, dodatkowo wykonując ruchy poruszałem całym maskowaniem a leżenie w słoneczku to sama rozkosz.W Lidlu zakupiłem tunel foliowy by wykorzystać konstrukcje na rozciągnięcie siatki i super się sprawdza. Rozkładam 3 przęsła narzucam siatkę i mam małą czatownie z przewiewem :). (rusztowanie jest białe więc można je pomalować ale dzisiaj czapli nie przestraszyłem, znaczy działa )
Piękne ptaki , swietnie pokazane. Czatownia , trzeba by o tym pomyslec. :-)
Lukas_g , Kowal - Przepiękne fotki gratuluje
Kowal73 powiedz czemu namiot się nie sprawdza?
Sprawdza się, ale uzupełniając wypowiedź kol nyny'ego, nad ranem jak nawilgnie od rosy to mam duży problem z wysuszeniem go, zawsze zabierałem siatkę do maskowania namiotu a teraz 3 żerdzie zawinięte karimatą.
Piasbog chlałbym tak udokumentować "Czarnego" .
Te trz obejmy spinasz jakąś żerdką, żeby się nie wywracały czy tylko siatka utrzymuje całą konstrukcje ?
tworzą półkole więc końcówki wciskam w ziemie na to siatka mam jeszcze śledzie/szpilki gdyby wiało
http://fanlidla.pl/gazetka/2011.03.1...rnia,do,ogrodu
pewnie w ogrodniczych sklepach można dorwać
Dzisiejsze spotkanie z błotniakiem stawowym, który polował nad śródleśnym torfowiskiem. Stałem pod okapem drzew a ptak póbował coś złowić wśród kęp turzyc. Najładniejsze sceny, gdy szponami wydarł całe gniazdo jakiegoś małego ptaszyny, rozgrywały się w sporej odległości i drgania atmosfery rozmyły fotkę niestety. Sprzęt jak zwykle E-520, SW 80 ED na statywie z głowicą gimbalową, bez żadnej maskirowki.Pogoda ładna, tylko w pobliżu ganiali jacyś ludziowie w operetkowych mundurach drąc się i rzucając petardami:shock:.Ale żem ich ustrzelił:wink:.
Trojeczka fajna.
kowal, świetny secik. Dla mnie czajka najbardziej naj ze względu na kolory.
piasbog, duży plus za fotę, a tło tworzy genialny klimat.
Co do samego namiotu to również uważam go za słabe rozwiązanie. Duży, podatny na wiatr, a ptaszory go raczej nie akceptują. Co prawda zrobiłem z niego świetne foty zimka, ale nic poza tym. Również szukam obecnie dobrego, mobilnego ukrycia, ale póki co nie mam na to pomysłu. A czas leci i niedługo przyjdzie pora na gąsiorki.
Bocian czarny potrafi się zachwywać ciekawie, z jednej strony w terenie ucieka z daleka, z drugiej miasto nie odstrasza go. Zwłaszcza w lipcu i sierpniu często widuję bociany czarne z dwu rewirów odległych o 5-6 km, gdy spokojnie paradują na wysokości 100-200 m nad miastem w środku dnia. Zresztą co tam bocian czarny- mam sporo zdjęć bielików, trzmielojada, a nawet orlika grubodziobego zrobionych z własnego podwórka. Pewnie dla ptaków miasto to twór bezosobowy gdy lecą nawet na stosunkowo niewielkiej wysokości.
Chłopaki, dobrą robotę odwaliliście, modele, sytuacje - rewelacja!
Mnie cieszy dzisiejszy zielony, oprócz niego nic nowego się nie dzieje, żarcie znika, ścieżki wydeptane, a ja oczekuje chyba ducha ;).
Dzięcioł zielony środowiskowo
dodatkowo mazurek i piecuszek
@kasprzyk: twoj piecuszek to pierwiosnek, a ogolnie fajna wrzuta :)
pozdro
nyny - możemy iść o flaszkę ;)
Zwabiony dźwiękiem, i ładnie odpowiadał po piecuszkowemu ;) pierwiosnka dzisiaj nie było, ale w inne dni owszem.
Pzdr
Skoro spiewal jak piecuszek to chyba moze byc piecuszek;)
pozdro
A ja slyszalem jak Kiepura spiewal to samo co Pavarotti nawet tak samo spiewal.A oba inne jakies.
Ja to nie moge sie nadziwic,ze Wy tak te gatunki znacie.Naprawde Was podziwiam.Mnie jak by sroke na czerwono przefarbowali to by dzieciolem mi byla.
Tu sie dowiedzialem ze wrobel to mazurek,a na ircu,ze na ogrodzie ciastka ze spodka kradla mi orzechowka.
Niedawno, będąc na spacerze, spotkaliśmy spacerującego boćka. Jako, że nie nastawiałem się na takie zdjęcia, postanowiłem podejść bliżej zeby uchwycić coś sensownego. Niestety im bardziej się zbliżałem tym bociek wędrował w przeciwnym kierunku. W końcu zniecierpliwiony moją obecnością postanowił odlecieć. Poniżej trzy "odlotowe" kadry ;)
Załącznik 63187Załącznik 63188Załącznik 63189
Jak byłeś w większym gronie, to mogłeś przykucnąć, a reszta szerokim łukiem mogła zagonić boćka pod obiektyw :)
śniadanie
Czapla Siwa - śnaidanie
mam nadzieje że tylko na internecie z orange jakość zdjęci tak spadła :S
Jadąc do pracy nadkładam trochę drogi i zamiast ruchliwą trasą krajową przejeżdżam drogą gruntową przez las. W lesie jest kawałek odludnego zalewu, naturalnego łęgu z dzięciołami zielonosiwym i białogrzbietym, zagląda tu bielik, rybołów i orlik krzykliwy. Prawdopodobnie to także rewir puchacza. Dzisiaj zielonosiwego tylko słyszałem, za to po brzegu łaził brodziec piskliwy. Z odległości 40 m nie wykazywał strachu i nawet przedrzymywał sobie na jednej nodze. Zdjęcia zrobione moim sprzętem SW 80 ED ze starym telekonwerterem 2x odsuniętym od korpusu o 8 mm, co daje ogniskową 1300 mm. Było mocno pochmurno więc czas 1/125s przy ISO 800 ze statywu, wykadrowane do 2000x1500, zmniejszone, odszumione w NeatImage. Ostrzenie przy takiej ciemnicy to ciekawe zajęcie, lecz udaje się czasami:wink:.
Brawo Roztoczol! A jak Twoje słynne i doskonałe przelotówki? Brakuje ich nie tylko mnie. Pozdrawiam
PliszkaZałącznik 63248
Piękne, szczególnie 1 i 4.
Dokładnie, 1 i 4 świetne.
Roztoczol swietne zdjecie.
Kowal73 jedyneczka i czworka swietne.
Dobra robota chlopaki:)
pozdro
Lukas, kowal - świetne wrzutki i piękne fotki.
Gratuluję i pozdrawiam.
kowal73, ładnie, ładnie, nie odpuszczaj tematu.
Ja tymczasem przerobiłem temat trznadla, ale do pełni szczęścia jeszcze trochę brakuje. W weekend kolejne podejście do tematu. Poniżej kilka kadrów z dzisiejszego poranka.
Pozdrawiam