Odp: M.Zuiko Digital 75mm f/1.8
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwiusz
Pytanie na ile te mniejsze soczewki 4/3 vs FF rzutuja na cene caloksztaltu??? Chyba nie mamy wiarygodnych danych...
Jeśli coś pamiętam z matematyki to dwukrotnie wieksza średnica daje czterokrotnie większą powierzchnię (czterokrotnie więcej materiału na powłoki, czterokrotnie większe prawdopodobieństwo wystąpienia wad powierzchni) i ośmiokrotnie większą objętość (więcej szkła)
ale ja się już gubię w tych rozliczeniach - źrenica wejściowa / koło obrazowe / ogniskowa / jasność obiektywu. Jestem dzisiaj zbyt zmęczony żeby się nad tym zastanawiać
---------- Post dodany o 18:27 ---------- Poprzedni post był o 18:23 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Jakby takie szkła było łatwo produkować, to firmy trzecie powinny zarzucić rynek jasnymi zoomami, a jakoś nie ma ani jednego.
A może Sigma czy Schneider-Kreuznach zostały dopuszczone do m4/3 pod warunkiem że nie będą konkurować z O i z P? No bo jak to tak - Sigma ma przecież zaplecze techniczne i projektowe wystarczające by produkować szkła f1,4 a pokazuje i zapowiada wyłącznie ciemnicę f2,8
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
A może Sigma czy Schneider-Kreuznach zostały dopuszczone do m4/3 pod warunkiem że nie będą konkurować z O i z P? No bo jak to tak - Sigma ma przecież zaplecze techniczne i projektowe wystarczające by produkować szkła f1,4 a pokazuje i zapowiada wyłącznie ciemnicę f2,8
Gdyby tak było, to Schneider by nie zaczął projektować obiektywu macro 60mm. Przecież to jest ewidentna konkurencja dla Olka.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Gdyby tak było, to Schneider by nie zaczął projektować obiektywu macro 60mm. Przecież to jest ewidentna konkurencja dla Olka.
Wszystko kwestia tego czy zaadaptuje tam AF, jesli nie to w sumie zadna konkurencja (choc akurat jakis to marginalne ma zanczenie w tej dziedzinie foto).
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
schneider wywali cene 2000$ i nie będzie konkurencji
Z plotek które czytałem AF mają mieć szkła Schneidera.
Co do ceny, to tanio nie będzie, ale to jednak nadal jest konkurencja.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Z plotek które czytałem AF mają mieć szkła Schneidera.
Co do ceny, to tanio nie będzie, ale to jednak nadal jest konkurencja.
nie, no ja Ciebie proszę... Już widzę jak będą ze sobą konkurować Panasonic 14/2,5 za ca. 1000 zeta i Super Angulon 14/2,0 za 1500 eurasów...
Noszę się z zamiarek zakupu tego obiektywu. Przeszkadzają mi jedynie spore jego gabaryty. Zastanawiam się czy naprawdę nie można było opracować mniejszej konstrukcji.
Cytat:
Zamieszczone przez
kot
Noszę się z zamiarek zakupu tego obiektywu. Przeszkadzają mi jedynie spore jego gabaryty. Zastanawiam się czy naprawdę nie można było opracować mniejszej konstrukcji.
Przepraszam ale czego oczekujesz pisząc taki tekst? Że ktoś wyprodukuje wersję o połowę mniejszą dla Ciebie? Jaki jest cel tego bądź co bądź pytania?
Całej rzeszy ludzi przeszkadza wygląd E-M5 a mimo to o ile mi wiadomo doskonale się sprzedaje. Na tyle doskonale że cena nie chce zejść w dół od premiery.
Cytat:
Zamieszczone przez
kot
Jest mniejsza konstrukcja, nazywa się 45/1,8.
Cytat:
Zamieszczone przez
kot
Mniejszy i co ważne tańszy jest 45/1.8; jeśli zaś chodzi o 75 to ja bym dopłacił do fi 67 i f/1.4 ;)