Odp: Olympus OM-D - gdybania przed premierą
Cytat:
Zamieszczone przez
heyahero
Co do dalszych uwag grizza - system nie żona, zmieniać można ile się chce i jak się chce. Ceny jakie są każdy widzi.
Można przejść na Islam i mieć dwie żony. Można też mieć dwa systemy. Niestrty w obu przypadkach to kosztuje i się szybko starzeje...
Za to eksploracja dość przyjemna. Jeden system na noc drugi na dzień :-) O cho lera tylko te dwie teściowe ... uff
Muszę to jeszcze raz przemyśleć :-)
Nowy OMD chciałbym żeby miał porządną klawiaturę, i żeby można było z niego dzwonić na miasto bez wykręcania "zero" i żeby miał taki przycisk co raz robi "pstryk" innym razem "plum". Przesadziłem? No dobra to chociaż, żebym mógł nim walnąć taką fotę za którą dostanę 765 miejsce na jakimś międzynarodowym forum za "najbardziej idiotyczną fotografię roku"
Jacku, nie martw się na emeryturkę przejdziemy "podbno" po 77 roku życia. Podobno...
pozdr
też Jacek
A ja zapraszam wszystkich artystow onanistow do watku zdjeciowego:
https://forum.olympusclub.pl/threads...z-u43-ZDJĘCIA
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Właśnie o tym rozmawiamy- jeżeli puszka małego E będzie przez przejściówkę obsługiwać szkła dużego E jak puszki dużego E- to E30 stanie się zupełnie nieatrakcyjny na rynku wtórnym- nawet dla posiadaczy tych zacnych szkieł dużego E.
Cały czas pozostanie ergonomiczną puchą... a AF z dużymi szkłami bedzie (przynajmniej z początku) w najlepszym razie jak w puchach trzy cyfrowych (poza 6xx).
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
a grizz moderuje wybiórczo i tendencyjnie
.. czytaj: moderuje nie tak jak Ty chcesz. Przynajmniej biorąc pod uwagę, co widziałeś, bo nie widziałeś wszystkiego.
Cytat:
Zamieszczone przez
andi
Sorry, ale widac, ze w zyciu nie uzywales NEX-a i nie masz pojecia o czym piszesz.
NEX jest absolutnie fotogtaficzna rewolucja.
Najlepszy dostepny sensor, rewelacyjny wizjer
a obsluga nie moglaby byc lepsza. Co moze byc lepszego
niz dac ludziom kilka przyciskow i pokretel, ktore
moga sobie zaprogramowac jak chca???
Wszystko w NEX-ie jest wymyslone pod fotografa. Potrzebuje
powiekszenie - wskazuje na ekranie element, ktory
chce powiekszyc - boom, 5x, chce wiecej - 10x.
Ergonomia jest super, ekran ustawia sie
najlogiczniej jak mozna. Ja trzymam aparat za obiektyw
lewa reka i prawa wybieram dotykiem miejsce
do powiekszenia na lcd, ustawiam ostrosc itd
Banalne i super wygodne. Nie ma lepszego aparatu
aktualnie na rynku.
Fakt, ze sa wady - glowna to ta, ze szkla
NEX-a nigdy nie beda tak male jak m43.
Ale jakosc tez zawsze bedzie lepsza niz 2x crop.
Za to jakosc m43 bedzie "wystarczajaco" dobra
mam nadzieje w OMD - takze system ten bedzie
mniejszy.
Najwazniejzzy plus NEX-a dlamnie to to,
ze moge do niego przypiac KAZDE szklo.
Mam kilka rewelacyjnych obiektywow
i nie wazne z jakim sa bagnetem.
Bajka jak dla mnie.
Krótko jesteś, poczytaj wątki sprzętowe o mikro i nex-ie. porównanie tej najlepszej matrycy do mikro było robione przez ludzi, którzy fotografują nie od dziś. My je tutaj przeczytaliśmy, przyjęliśmy do wiadomości.
Rozumiem Twoje preferencje sprzętowe, ale nie wciskaj ich tak nachalnie innym na forum. Chwal się swym zachwytem tam ,gdzie jego miejsce.
W kwestii przypinania szkieł niesystemowych te systemy nie różnią się od siebie poza tym ,że body Olka mają z każdym szkłem działająca stabilizację w body. Lepszą , gorszą , ale własną.
---------- Post dodany o 07:42 ---------- Poprzedni post był o 07:28 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Właśnie o tym rozmawiamy- jeżeli puszka małego E będzie przez przejściówkę obsługiwać szkła dużego E jak puszki dużego E- to E30 stanie się zupełnie nieatrakcyjny na rynku wtórnym- nawet dla posiadaczy tych zacnych szkieł dużego E.
Jack nie wybierasz się przecież na emeryturę :) a jakiegoś zacnego single malta znajdę w barku :)
Koriolan - Ty tu nie próbuj korumpować i to do tego publicznie w robocie Jack-a. i to w imię interesu za 1000PLN. To też jest chyba karalne wg. odpowiednich ksiąg państwowych.
Pozdrawiam AP.
Bosz, znowu atak ludzi soniacza na nasze forum. Tradycyjnie napiszę - sony nex to niezły aparat, ale nie ma do niego obiektywów. Tzn, są obiektywy, ale nie zasługują na to miano. To zwykły szit i tak powinny być nazywane i sygnowane. Zatem system jest bezużyteczny, kupowanie nexa to w moim przekonaniu głupota.
ps. Po raz kolejny popsuję wam zabawę - koledzy wynajęci przez dział marketingu firmy Sony. Dziwi mnie, że Sony - bogata firma, a nie stać jej na opłacenie bardziej rozgarniętych ludzi, którzy nie są prostacko nachalni.
Dyskusja chyba odbiegła delikatnie od tematu. A ja sobie w domu obejrzałem dokładnie zdjęcie udostępnione wczoraj (pozbawione exifu). Jakość mi się podoba - nie płakałbym gdyby taka była w aparacie o którym jest ten wątek.
pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
No ale te "cuda" raczej nie przenosza elektorniki, ani nawet zasilania. Ostrzenie tym niemozliwe (poza obiektywami, ktore nie maja tylko elektrycznego pierscienia), sterowanie przyslona tez.
Psu na bude to.
T.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Darkelf pytał nie o 4/3 w ogóle tylko o konkretne ZD 50. Jak widać z opisu pierścienia podpiąć można. Tylko nie działa AF, bez prądu MF także nie zadziałą. Więc sens podpięcia jest jakby niejasny.