1 załącznik(ów)
Odp: obrazki amatora - apz.
Zlepiłem panoramkę z 24 jpg , ponad 1/3 widnokręgu - niestety schodkowo ułożyła się ekspozycja. Co zrobić , żeby było lepiej?
Lepił ją mój komp prawie godzinę, trochę wyrównam w najgorszych miejscach, ale jak fotografować by było lepiej? ogniskowa 50 mm tryb manualny, włączony AF.
Pozdrawiam AP.
Surowa po sklejeniu, połączeniu warstw i zmniejszeniu z podostrzeniem o 50%
A jakim programem sklejone? Nie jestem mocny w panoramach ale ostatnio robiłem panoramkę w canonowskim Photo Stitch i bardzo ładnie wyrównał ekspozycję sklejonych kadrów. A najlepiej naświetlać na stałych parametrach ekspozycji. Zmierzyć w średnim miejscu, zablokować i tak trzasnąć cały zestaw.
PS5, nic nie wyrównuje - to widać , parametry były stałe. słonko powoli wschodziło, a ja robiłem ok, 30 zdjęć przesuniętych o około 1/3 kadru w trzech rzędach to jednak trwało kilka minut, wystarczyło na zmianę światła. Żadnych filtrów, Mo że następnym razem zrobię to na 18 mm 14-54 - będzie mniej szczegółów, ale i mniej zdjęć.
Przy takiej ilości zdjęć w pochmurny dzień trudno o jedną ekspozycję. Moja skromna panoramka z 5 zdjęć też była różnie naświetlona ale program to zniwelował i tylko na jednym połączeniu widać łagodne przejście.
2 załącznik(ów)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...7&d=1314546559
Dziś jedna pseudo-panoramka i jedna składanka w szopie - wschód z "mojej górki" 23,08,2011r. Zapraszam.
Ćwiczenie czyni mistrza :)
Piękna panoramka i łączenie niczego sobie :)
Eee no Panie Dzieju!
Coraz lepiej, z panoramą aż miło patrzeć!
Apz pieknie az milo sie oglada.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Dziś jedna pseudo-panoramka ...
Jak mawia mój kolega: jest dobrze ale nie beznadziejnie :-P
Panoramka świetnie sklejona ale po dokładnym przyjrzeniu się widać przejścia. Może PS sobie z tym nie radzi albo Ty jeszcze nie odkryłeś na to sposobu :wink:
Z ciekawości zapytam, czy próbowałeś sklejać w ICE?
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Jak mawia mój kolega: jest dobrze ale nie beznadziejnie :-P
Aj helmuth-czepiasz sie-o:wink::grin::grin:.Czy Ty we wszystko sie tak wpatrujesz:-P
Trza przez palce patrzec wtedy wszysko sliczne:grin:
AA ze tak spytam To co zaznaczylem to Ty czy sklejarka zglupla:mrgreen::mrgreen: