Odp: Moje spojrzenie na świat
Cytat:
Zamieszczone przez
Lolita
Może ktoś jeszcze dorzuci parę słów...
Przyjrzałem się dokładnie ostatnim zdjęciom i mam taką koncepcję:
1. Przysłonę ustawiałaś "od czapy". Zdjęcia krajobrazowe, więc przysłona spokojnie mogła by być F8 a u Ciebie- od F4.5, ISO200, 1/4000sek! (z plaży) do F7.1, ISO100, 1/800 (96) Oba w pełnym słońcu, skąd więc taka różnica?
2. Coś nie tak z ostrością. Może to za mała GO przy tak otwartym obiektywie a może nie wyostrzyłaś po zmniejszeniu?
Może to też kwestia zakurzonej matrycy? :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
Lolita
Uuuuu, ale kurzu tutaj ;)
Zmiana tematu. Dzisiaj wrzutka pt. "Pożegnanie z Afryką" Tak to mi się jakoś te widoki kojarzą :roll:
94. Wschód na savannie, 6.00 rano
95. jw.
96 Ten sam widoczek jak na 94 w godzinach południowych
97.Nad chmurami widać Kilimandżaro
98. Samotne drzewo
99. Czerwono mi
P.S. Sorki za ilość ale chciałam pokazać różnorodność savanny ;)
Witam !
Zdjecia ladne ale nieco mi brakuje szerszego kata.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Jak dasz szarlotkę :oops:
Masz obiecane jak w banku!
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Odniosłem wrażenie że są nieostre lub ruszone - to może być kurz na matrycy lub obiektywie. Ewentualnie się bałaś, więc cyk i chodu :lol: :lol: :lol:
Nie można tego powiedzieć o dzieciach z żelkiem na czele i ludziach - są perfekcyjnie ostre
Ja miala bym się bać? Widziałeś przecie fotencję z krokodylami :mrgreen:
A co do fotek, nurtuję mnie to pytanie dlaczego jedne są git, a drugie nie...
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Przyjrzałem się dokładnie ostatnim zdjęciom i mam taką koncepcję:
1. Przysłonę ustawiałaś "od czapy". Zdjęcia krajobrazowe, więc przysłona spokojnie mogła by być F8 a u Ciebie- od F4.5, ISO200, 1/4000sek! (z plaży) do F7.1, ISO100, 1/800 (960) Oba w pełnym słońcu, skąd więc taka różnica?
2. Coś nie tak z ostrością. Może to za mała GO przy tak otwartym obiektywie a może nie wyostrzyłaś po zmniejszeniu?
Może to też kwestia zakurzonej matrycy? :roll:
No nie powiedziała bym, że od czapy ;) Być może po robieniu zdjęć kogoś po prostu nie przestwiłam przesłonę :oops: Iso i czasy mam na auto ;)
Zaraz przejrzę te fotki z wyspy, bo napewno mam kilkanaście ujęć na róznych przysłonach.
Na moje oko to kurz w matrycy no i dodatkowo dochodzi opcja drgań dżipa którego silinik nie wolno wyłączać...
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Witam !
Zdjecia ladne ale nieco mi brakuje szerszego kata.
Pozdrawiam
Większość panoramek robiłam ZD 11-22 :roll:
Dzięki z wizitę :)
Przy f/4.5 krajobraz może wydawać się nieostry. Wiem, bo kiedyś Hades mi to pokazywał na ZD 9-18 i jest coś na rzeczy. Spokojnie przy takim świetle możesz ustawić f/8.0 i zredukować czas. Generalnie, w mojej skromnej opinii, najlepiej mieć aparat na pełnych ustawieniach manualnych, co pozwala na jednoczesne operowanie przysłoną, czasem oraz ISO.
Cytat:
Zamieszczone przez
Lolita
No nie powiedziała bym, że od czapy ;) Być może po robieniu zdjęć kogoś po prostu nie przestwiłam przesłonę :oops: Iso i czasy mam na auto ;)
Pisząc "od czapy", miałem na myśli, że ustawienie przesłony nie ma żadnego logicznego uzasadnienia. Nie wnikam, w powody, stwierdzam fakt.
Np w 98 masz (w południe) F5.0, 1/4000, ISO200. ;)
Oooooo, miło Cię Aniu widzieć :grin:
Co do Twoich uwag to racja. Powiem szczerze, że po 4 dniach będąc na safari padałam na twarz. Uwielbiam robić zdjęcia ale to podczas tego wyjazdu zrobilo się pod koniec poprostu udrenką... To ciągłe wymienianie obiektywów (i tak matrycę pewnie załatwiłam), grzebanie w ustawieniach, bo co rusz coś zupełnie innego. Jak nie piękny krajobraz, to pędzącę bawole czy zaglądające mi prawie w auto żyrafy stwierdzam:
Szukam obiektywu który jest jednocześnie tele, makro, ma sieroki kąt itp :lol:
A tak napoważnie następny taki wypad przedyndam na glupim jasiu, bo ja tego przez 14 dni nie zdzierżę :???:
Pozdrawiam Cię serdecznie :)
---------- Post dodany o 19:08 ---------- Poprzedni post był o 19:03 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Pisząc "od czapy", miałem na myśli, że ustawienie przesłony nie ma żadnego logicznego uzasadnienia. Nie wnikam, w powody, stwierdzam fakt.
Np w 98 masz (w południe) F5.0, 1/4000, ISO200. ;)
Się czepiasz ;)
Nie wem Heniu... Co do przysłony zgadzam się, że skopałam ja sprawę, ale ISO i czasy zupełnie nie kumam. Te parametry ustawione byly na auto. Se wyobraź (nawet z RC o tym dyskutowaliśmy oglądając wszystkie zdjęcia z Kenii) pomimo ostrego, mocnego światła żadnea fota nie ma ISO poniżej 200... Ale mam to z bani. Aparat "ożeniony" więc nowy sprzęt leży w plecaczku :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Lolita
... pomimo ostrego, mocnego światła żadnea fota nie ma ISO poniżej 200...
Pewnie durny automat, najpierw zmniejsza czas a jak to nie pomoże, to dopiero zmniejsza ISO. :roll:
Ja, w każdym razie, bardzo rzadko używam Auto-ISO. Tylko w trybie S, wtedy kiedy nie ma czasu na sprawdzanie i ew. zmianę ISO, przy kiepskim świetle. Zwykle mam ustawione na "sztywno", możliwie najniższe.
PS
A cóż to za sprzęt?
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Pewnie durny automat, najpierw zmniejsza czas a jak to nie pomoże, to dopiero zmniejsza ISO. :roll:
Ja, w każdym razie, bardzo rzadko używam Auto-ISO.
No widizsz? Już jestem mądrzejsza. Tak jak przysłowie głosi "czloweik się całe życię i to najlepiej na własnych błędach"
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
ps
a cóż to za sprzęt?
E-5 ;)
Graty! :D
Ale szkła, chyba zostawiasz?
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Lolita
stwierdzam:
Szukam obiektywu który jest jednocześnie tele, makro, ma sieroki kąt itp :lol:
Makro może nie, ale pseudo-makro jest. Czyli PEN +14-150
Lekutkie, zgrabniutkie, nie zmieniasz obiektywów, możesz tym walnąć krokodyla w pysk, nie ciąży jak uciekasz :mrgreen: