Tu jest akurat obiektyw 85mm i przysłona 1,8. A co do ZD35 sam jestem ciekaw jak taka postać i tło wyjdzie więc jutro zrobię taki test. Co prawda bedzie ciemniej, ale też odległość od osoby bedzie mniejsza.
Wersja do druku
Tu jest akurat obiektyw 85mm i przysłona 1,8. A co do ZD35 sam jestem ciekaw jak taka postać i tło wyjdzie więc jutro zrobię taki test. Co prawda bedzie ciemniej, ale też odległość od osoby bedzie mniejsza.
85mm ale na kropie więc 130dla FF - czyli w 4:3 tak naprawdę 65mm . Gdyby MF nie stanowił problemu to proponował bym jakąś 85 /1,4 np Samyanga - pod koniec marca ma być dostępny z mocowaniem 4/3, a jeśli koniecznie AF to Sigma 50/1,4
Dzięki, tylko z tego co się orientowałam Sigma 50/1,4 kosztuje koło 2tys, a to dla mnie dużo za dużo:)
Niestety płytka głębia wprost powiązana jest z jasnością i ogniskową obiektywu- im jaśniej i im ogniskowa dłuższa - tym głębia płytsza- może jednak ten MF Samyang 85 np z mocowaniem Nikona lub Pentaxa i przez adapter z potwierdzeniem ostrości.
A może manualną OM50 1.4/1.8 co prawda MF ale szkiełka zacne :) Fajnie się z nim pracuje. Fajna alternatywa dla ZD50 :wink:
no a ja półtora roku temu szukałem kupca na Sigmę 105 za 1200 zł. sprzedałem za 1150 .... uff :evil:
jeżeli ktoś to szkło sprzedaje to albo wymienia na Sigmę 150, albo zmienia system :cry: inaczej na stałe zostaje przy użytkowniku :)
gdyby nie fakt, że wtedy przywiązywałem bardzo uwagę od auto focusa :???:, który był w niej głośny jak traktor :evil: to nie zmieniałbym jej na super cichą i bardzo szybką (jak na szkło typu macro) stopiećdziesiątkę.
Ale stało się i ją kupiłem, i używam tylko trybu manualnego :twisted: .... trochę to dziwne ;)
.
No tylko w tym momencie pojawia się pytanie. Czy TYLKO do makro warto kupować obiektyw za taką kasę, czy nie lepiej coś manualnego i taniego ? (skoro AF jest w większości przypadków niewykorzystywany, odbiegając od tego co napisałem o AF w związku z ZD35)