Odp: Technika fotografowania ptaków
Czyli nie dosc,ze zareklamuje to jeszcze kase sciagnie.Ciekawe?
Pierwszym chyba był Zbyszek Maćko. Nie wiem czemu jego www nie działa.
Pomysł wynajmowania jest dosyć stary i popularny. U nas raczkuje, ale w Europie całkiem przyzwoicie się rozkręcił - cietrzewie u Magnusa, Jari z niedźwiedziami i orłami, a przecież Mate Bence kręci interes na dziesiątkach gatunków w kilkunastu miejscach. Kiedyś sam wynajmowałem i przygotowywałem miejsca, ale za dużo nerwów mnie to kosztowało i dałem sobie spokój. U nas może się to sprawdzić, ale na razie kultura pracy polskich FP jest jeszcze w powijakach i raczej ściąga się zaodrzańców jak np. organizuje Kosiński.
Witam.
Można powiedzieć , że jestem początkującym fotografem :).
Często chodzę z córką na spacery, nieraz chciałam zrobić zdjęcie np sroce , jednak przy dziecku gdzie trzeba mieć oczy wkoło głowy nie potrafię dobrze ustawić aparatu, aby zdjęcie było ostre i ładne. Mam olympusa SP-600UZ. Wiem, że rozmawiacie tutaj na poważniejsze tematy ale może mi ktoś doradzi jak ustawić sprzęcik przed wykonaniem zdjęcia.
Z góry dziękuję za odp.
Pozdrawiam MoniaL
Witaj Monia :)
Tak się zastanawiam, jak Tobie odpowiedzieć, jeżeli opanowałaś w swoim aparacie sztukę "łapania" ostrości, trafienia w cel który Cię interesuje - choćby statyczny - czyli. np. swoje dziecko jak śpi ;) to do zrobienia poprawnego zdjęcia sroce, przede wszystkim potrzebujesz dobrej pory dnia - czyli dobrego naświetlenia sceny którą będziesz focić. Nie wiem jaki masz obiektyw, zoom w swoim aparacie, istotne jest, żeby przybliżyć tak modela, żeby zajmował przynajmniej 1/5 kadru całej fotki, żeby był czytelny... kurcze ale głupoty wypisuje, chyba nie dam rady Ci odpowiedzieć, może inni pomogą. :)
powodzonka
Cytat:
Zamieszczone przez
Mysikrolik
Pierwszym chyba był Zbyszek Maćko. Nie wiem czemu jego www nie działa.
Pierwszym był Włodzimierz Puchalski :-P
Cytat:
Zamieszczone przez
MoniaL
Witam.
Można powiedzieć , że jestem początkującym fotografem :).
Często chodzę z córką na spacery, nieraz chciałam zrobić zdjęcie np sroce , jednak przy dziecku gdzie trzeba mieć oczy wkoło głowy nie potrafię dobrze ustawić aparatu, aby zdjęcie było ostre i ładne. Mam olympusa SP-600UZ. Wiem, że rozmawiacie tutaj na poważniejsze tematy ale może mi ktoś doradzi jak ustawić sprzęcik przed wykonaniem zdjęcia.
Z góry dziękuję za odp.
Pozdrawiam MoniaL
Może statyw? Z reguły daleki cel chce się złapać w jak najbliższym ujęciu na pełnej, możliwej ogniskowej, a wtedy niestety obraz będzie poruszony. Nie znam tego modelu, ale albo wysokie ISO, albo pełny otwór przysłony. Cokolwiek, co pozwoli uzyskać jak najkrótsze czasy.
Cytat:
Zamieszczone przez
kasprzyk
Witaj Monia :)
Tak się zastanawiam, jak Tobie odpowiedzieć, jeżeli opanowałaś w swoim aparacie sztukę "łapania" ostrości, trafienia w cel który Cię interesuje - choćby statyczny - czyli. np. swoje dziecko jak śpi ;) to do zrobienia poprawnego zdjęcia sroce, przede wszystkim potrzebujesz dobrej pory dnia - czyli dobrego naświetlenia sceny którą będziesz focić. Nie wiem jaki masz obiektyw, zoom w swoim aparacie, istotne jest, żeby przybliżyć tak modela, żeby zajmował przynajmniej 1/5 kadru całej fotki, żeby był czytelny... kurcze ale głupoty wypisuje, chyba nie dam rady Ci odpowiedzieć, może inni pomogą. :)
powodzonka
Cytat:
Zamieszczone przez
moose
Może statyw? Z reguły daleki cel chce się złapać w jak najbliższym ujęciu na pełnej, możliwej ogniskowej, a wtedy niestety obraz będzie poruszony. Nie znam tego modelu, ale albo wysokie ISO, albo pełny otwór przysłony. Cokolwiek, co pozwoli uzyskać jak najkrótsze czasy.
Dziękuję za porady, będę próbować.
Efekty napewno będą.
Pozdrawiam.
Cytat:
Zamieszczone przez
MoniaL
Dziękuję za porady, będę próbować.
Efekty napewno będą.
Pozdrawiam.
Możesz jeszcze ustawić aparat w tryb zdjęć sportowych, zapewne pozwoli to uzyskać w miarę krótkie czasy i staraj się robić zdjęcia w zakresie zoomu optycznego, na cyfrowym będzie fatalna jakość. Pozdrawiam
1 załącznik(ów)
Nie tylko ptaki, ale może się przydać. Nowe rozporządzenie ministra w sprawie ochrony gatunkowej.