Ja bym się skupił na "mniej a dokładniej" :) , ewentualnie pojechał jeden raz więcej ;) :)
Wersja do druku
Na zakończenie St. Andrews kilka zdjęć znad morza. Cóż, nie dane mi było być w najpiękniejszej części Szkocji, czego cały czas żałuję. Dlatego patrzę co yamada pokazuje i tylko wdycham po cichutku.
Ale może dzięki moim zdjęciom będzie delikatna równowaga - góry i cuda przyrody Roberta i zabytki, miasta i industral z mojej strony. :)
Wszystkie zdjecia - Morze Północne, wschodnie wybrzeże.
907. Załącznik 151302
poniższe zdjęcie, hmmm brak polara. Ale wklejam, bo chmury są niesamowite
908. Załącznik 151301
909. Załącznik 151300
910. Załącznik 151299
911. Załącznik 151298
Ładną pogodę miałeś, na drugim troszkę za mocno te chmury jak dla mnie wyciągnięte. i światło na nich przygaszone. Ale kadr mi się podoba.
Masz Ci los. Drugi watek w którym zużyję kompletnie literki w klawiaturze: o a c h. Pięknie pokazujesz miasto. Super.
Myślę, że jakby tak zrobić forumowy Squad:
Bodzip - miasto
Yamada - landszafty
i jeszcze ktoś, jakiś szczególarz, np. Tropic to byłyby ideale fotorelacje.
Brawo i więcej nie będę się powtarzał. Zdania nie zmienię :-)
Z ostatnich podobają się 906, 908, 909, 910, w wcześniejszych (901, 902, 903) chmurki się poprzepalały
Całość wrzuty mi się podoba - wiem, że tam nie pojadę, a dzięki takim fotkom mogę to zobaczyć.
Szkocja jest piękna, potwierdza to Twoja i yamady relacja :)
Ładnie, 908,911 chyba naj :) , kolega do sRGB powrócił... może przez to te przepały były na tych kilku wcześniejszych? :)
Mam podobnie w takich warunkach i z ustawionym pomiarem światła matrycowym (tak jak u Ciebie w tych zdjęciach). Aby nie przepaliło korektę ekspozycji muszę dawać co najmniej na -1EV, a raczej więcej.
Lepiej spisuje się u mnie pomiar centralny ważony w podobnych scenach, polecam spróbować (porównać). Przestrzeń kolorów sRGB mz. tu nie ma nic wspólnego z przepaleniami.
Akurat właśnie na tych przepalonych u mnie pokazuje że jest Linear Rec709 RGB a nie sRGB :) , ta przestrzeń kolorów ma być może wpływ na wyświetlanie zdjęć w przeglądarce internetowej :) . Domyślnie chodziło mi o to że być może przez to widać przepały, ale kolega Bodzip napisał: "Patrzyłem na RAW-y. To ewidentnie zła ekspozycja i chmury mi przepaliło" . Czyli nawet jak źle coś wyświetlało by, to i tak nie ma to znaczenia bo są przepały na chmurach :)
Będę się starał :) - pamiętaj jednak, że ze swojego terenu wiadomości mam duże, a tam... podobnie jak yamada pisał czas, czas, czas. Trochę się zapamiętało, większość uleciała :oops:
Miałem już zakończyć St. Andrews, ale... przemogłem się. Wrzucę jeszcze jedno zdjęcie - całkowity spontan. Z przepałami, ustawienia na wariata, nie poruszone tylko dlatego, że aparat stał na stole.
No bo tak: Angel odzyskał dokumenty, a poza tym byliśmy głodni, więc poszliśmy na słynne Szkockie Fish&Chips. Bardzo ładnie podane na desce i w gazecie.
Zdjęcie - to w oczekiwaniu na żarełko mój Guinness. Angel po prawej :)
912. Załącznik 151393
Zasugerowałem się tym co napisałeś (źle zrozumiałem):
a profil, siakiś dziwny:wink: - Linear Rec709 RGB, przyznam pierwszy raz się z takim spotykam:) Tak na szybko co znalazłem (nie wiem czy dobrze) to profil bardziej przeznaczony do wyświetlania na TV HD ?...
Mniejsza z tym, kol. Bodzip przyznał, ze już w RAW jest przepalenie, a jak wiadomo RAW nie ma profilu, dopiero później go nadajemy
Pieknie tam, panie Bodzip'ie, foty ekstra. :mrgreen:
Znowu zaoszczędziłem na zwiedzaniu.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Bodzip, szczawiu! :-P Czego nie śpisz?? Już po dobranocce. :mrgreen:
A do roboty to kto pójdzie? :evil:
nie wyrzucę bo książki na nim czytam ;)
ale fakt forum z fotami to raczej powinnam porzucić - przeglądam teraz na kompie - i zupełnie inne obrazki widzę :)
teraz mogę powiedzieć że bardzo dobrze że nic więcej nie wyciągałeś z cieni
a pro po chyba cza się kłaść bo ociec krzyczy już na innych (coby nie zaczął na mnie ;) )
Kolejne miasteczko które odwiedziliśmy, to Stirling. Miasto Szkockiego bohatera narodowego Williama Wallace'a.
Do dziś Szkoci go kochają, i do dziś Anglicy czują dyskomfort, gdy się z nimi o nim rozmawia :)
913. Załącznik 151610
914. Załącznik 151611
915. Załącznik 151612
916. Załącznik 151613
917. Załącznik 151614
Zwiedzam z Tobą, jest ciekawie i nogi nie bolą :-). Z ostatniej wrzutki 913 mnie zachwyciło. Mógłbym mieć w domu taką fototapetę :-).
Odwiedzam i zwwiedzam :-) Fajnie się patrzy.
913-lubię takie kompozycje. Ładnie budynek zamknięty zielenią :-)
Przyjemny spacer..
Byłem w Styrling, ale nie zwiedzaliśmy miasta. Byliśmy w drodze na lotnisko, pogoda była najgorsza z całego wyjazdu. Ty jak widzę słonecznie miałeś. Będzie co oglądać, bo ładne miasteczko, jest zamek, Monument Wallace'a (ten zwiedziliśmy) itd.
Właśnie, ja też kilka dam, tyle że na sam koniec mojej relacji.
Brawo Bogdan ! :grin:
Fajnie się zwiedza. :mrgreen:
Ale braku fotki Nessi nie daruję. :evil:
Cały czas idziemy sobie grzecznie przez Stirling, a właściwie przez starą część miasta w kierunku zamku.
Strasznie mi się podobały te wszystkie chałupy... tfu domy :) wykonane całkowicie z kamienia. A dachy pokryte kamiennymi płytkami. Rewelacja po prostu.
Mieszkaliśmy w Edynburgu w takim właśnie domu. Niesamowicie ciepły i cichy.
918. Załącznik 151650
919. Załącznik 151651
920. Załącznik 151652
921. Załącznik 151653
922. Załącznik 151654
Ładne miasteczko, my widzieliśmy mały fragment przy zamku więc mam okazję pozwiedzać dodatkowo w ładną pogodę :)
Ciekawa architektura, ciekawe zdjęcia :)
Fajnie tam, zwiedzanie w fotelu nie męczące. :mrgreen:
Nowa specjalizacja "Szkocjograf". :mrgreen:
zaiste - z reguły preferuję tę "przestarzałą" formę książki wyglądającej jak książka :D
zapach papieru, wygląd, pólki uginające się pod ich stosem :) :) :)
cudoo..
niemniej co tu dużo gadać e-booki sprawdzają się na wyjazdach :)
wracając do tematu - piękna architektura tego miejsca Bodzio :)
w połączeniu z wątkiem yamady - naprawdę kusicie :)
no może być, trochę dużo kamienia:mrgreen:
a gdzie plaża i foczki:?::-P
Twoje życzenie jest dla mnie rozkazem :mrgreen:
923. Załącznik 151741
Na dziś trzy pomniki - jeden tuż przy parkingu, drugi w centrum a trzeci na zamku :)
924. Załącznik 151742
925. Załącznik 151743
926. Załącznik 151744
dziękuję. Ci bardzo:grin: