-
Odp: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?
FYI: FT5 - GH3 ma focus peaking.
-
Według plotek E-P3 niedługo przestanie być produkowany.
Nowy E-PL5 nie będzie miał wbudowanego wizjera. Za to ma mieć lepszą ergonomię i poprawioną jakość zdjęć.
Jest szansa na nowy wizjer zewnętrzny.
-
Na Optycznych pojawiła się plota o plotkowaniu :)
Cytat:
(...)zaczęto plotkować na temat kolejnego obiektywu dla systemu Mikro Cztery Trzecie. Wszystko wskazuje na to, że następnym modelem, który rozszerzy ofertę Japończyków, będzie M.Zuiko Digital 40-150 mm f/2.8. Jego premiera ma odbyć się już w styczniu przyszłego roku.
Czyżby tłumaczyło to wyprzedaż mZD 40-150 f/4.0-5.6 ED R ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Na Optycznych pojawiła się plota o plotkowaniu :)
Czyżby tłumaczyło to wyprzedaż mZD 40-150 f/4.0-5.6 ED R ?
Obawiam się, że źródłem tej plotki było nasze forum ;-). A może Japończycy czytają nas i Optycznych i plotka zadziała jako samosprawdzająca się teoria? Sugerujesz, że nowy jasny zoom będzie konkurencyjny cenowo do starszego ciemniejszego z zestawu portretowego? ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Obawiam się, że źródłem tej plotki było nasze forum ;-). A może Japończycy czytają nas i Optycznych i plotka zadziała jako samosprawdzająca się teoria? Sugerujesz, że nowy jasny zoom będzie konkurencyjny cenowo do starszego ciemniejszego z zestawu portretowego? ;-)
Nic nie sugeruję. Pażywiom - uwidim jak mawiają nasi bracia Słowianie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Tym niemniej chętnie przetestowałbym go na kolejnym zlocie.
-
12-60 i 50-200 w wersji m43, nic więcej nie trzeba.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
12-60 i 50-200 w wersji m43, nic więcej nie trzeba.
no to ja bym chciał odwrotnie... puszkę dużego 4/3 z matrycą która jest w najnowszych mikro ;-)
PS.
bo 12-60 i 50-200 już mam i lubię ;-)
-
Mi naprawdę wystarczy 14-50/2.8-4 albo nawet z stałym światłem f4.
Jasne tele pewnie będzie drogie i cięższe od fajnego 40-150, ale od nadmiaru głowa nie boli. Więc niech wprowadzą :)
-
Cały czas mi się wydaje, że te 2.8 w całym zakresie to trochę takie nierealne. 150 i 2.8? To będzie armata. Gdyby na długim końcu było 3.5 albo 4 to fizyczna wielkość przysłony byłaby mniej więcej taka jak w 75 1.8. I taki kompromis by mi pasował.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Cały czas mi się wydaje, że te 2.8 w całym zakresie to trochę takie nierealne. 150 i 2.8? To będzie armata. Gdyby na długim końcu było 3.5 albo 4 to fizyczna wielkość przysłony byłaby mniej więcej taka jak w 75 1.8. I taki kompromis by mi pasował.
dokładnie, 2.8-4.0 bardziej mnie przekonuje. no ale oby olkowi się udało i zrobił 2.8.
-
Polecam taki quiz na wyobraźnię. Znaleźć zdjęcie 35-100 z OM-D a następnie przeskalować sobie średnice lufy razy 1.5. Tak właśnie by wyglądało 150 2.8.
-
Oly podobno zamierza odpalić jasne stałki. Wtedy byłyby niezłe jaja. Ewentualny plan co, kiedy mamy zobaczyć na PhotoKoloKinie.
Osobiście bardziej wolałbym zobaczyć naleśniki i/lub zumy na dole. Odpowiednio 9/2.8 i 6-12mm (półka 9-18 by nie kolidował z 7-14/PRO).
Ps. OM 50/1.2 powraca!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
...
Ps. OM 50/1.2 powraca!
Jako konkurencja dla Pana-Leici czy może Oly_FuFu jest na horyzoncie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Jako konkurencja dla Pana-Leici czy może Oly_FuFu jest na horyzoncie?
Jako jakość rozmycia tła, mam nadzieję na jakość mZD45, takie zaprzeczenie tego, co się dzieje w tle 20/1.7. W sumie to mnie jeszcze interesuje czy taki obiektyw dostanie złotą odznakę redaktora Arkadiusza, czytaj: brak astygmatyzmu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Jako jakość rozmycia tła, mam nadzieję na jakość mZD45, takie zaprzeczenie tego, co się dzieje w tle 20/1.7. W sumie to mnie jeszcze interesuje czy taki obiektyw dostanie złotą odznakę redaktora Arkadiusza, czytaj: brak astygmatyzmu.
ja się tam nie znam, ale mam jakieś przeczucia że mała matryca, "z automatu" podostrzane zdjęcia i oczekiwania od obiektywów wybitnej ostrości to taki koktajl który sprawia że jakość rozmycia tła jest taka jaka jest.
-
Jest coś takiego, jak kompresja tła. Zależy ona od kąta widzenia. Bokeh w obiektywie 20 mm nigdy nie będzie taki, jak w 45 mm, nawet jeśli sprowadzi się je do tej samej głębi ostrości, bo po prostu w tle będzie więcej śmieci. Dlatego są ludzie, którzy portrety wolą robić teleobiektywem na f/4, niż standardową stałką na f/1,8.
-
GM2 ma mieć wbudowany nie tylko wizjer, ale i stabilizator. Wszystko w plotkach/na papierze wygląda super, jak wyjdzie w praniu zobaczymy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Jest coś takiego, jak kompresja tła. Zależy ona od kąta widzenia. Bokeh w obiektywie 20 mm nigdy nie będzie taki, jak w 45 mm, nawet jeśli sprowadzi się je do tej samej głębi ostrości, bo po prostu w tle będzie więcej śmieci. Dlatego są ludzie, którzy portrety wolą robić teleobiektywem na f/4, niż standardową stałką na f/1,8.
Dlatego ja robie ekw. 100mm na f/2 :P
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
GM2 ma mieć wbudowany nie tylko wizjer, ale i stabilizator. Wszystko w plotkach/na papierze wygląda super, jak wyjdzie w praniu zobaczymy.
Tylko czemu Panasonic tak miesza z nazwami?
Ten GM2 miałby być słabszym GX7?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Tylko czemu Panasonic tak miesza z nazwami?
Ten GM2 miałby być słabszym GX7?
Namiesza jeśli go faktycznie nazwą GX7 II. Moim zdaniem bardzo dobry ruch, GH4 ciężki sprzęt pod większa szkła, GM pod naleśniki, szkoda tylko, że nie robią ultra szerokiego naleśnika.
Dwie niewiadome to: IBIS (skuteczność, praca w wideo, temp. pracy, etc.) i jakość wizjera (wszystko poniżej VF-4 już dzisiaj jest nowe inaczej ;)).
-
Myślisz, że poprawili IBIS od tego zastosowanego w GX7?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Myślisz, że poprawili IBIS od tego zastosowanego w GX7?
Skąd mam wiedzieć :)
Mam nadzieję, że tak.
-
LX1000 - korpus z sensorem 4/3, z niewymienną optyką (zum) oraz możliwością rejestracji wideo w UHD (może i 4K).
Premiere GM2 tuż przed Photokiną.
-
No ciekawe, co to będzie za zum.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
No ciekawe, co to będzie za zum.
Szukaj w parametrach poprzednich LX'ów. Stawiam na stabilizowane 24-50mm f/2.8 w multiaspekcie, z wbudowanym wizjerem. Klon RX100/3.
-
Zbyt piękne, aby mogło być prawdziwe :) A nawet jeśli tak będzie, to cenę dowalą taką, żeby nie zagrozić 12-35 f/2,8 i 12-40 f/2,8. Wszak użytkownika zaawansowanego bezlusterkowca, kolekcjonujący dobre szkła, jest żyłą złota, w przeciwieństwie do użytkownika kompaktu.
-
Ten kompakt zapowiada się bardzo ciekawe.
Podejrzewam, że faktycznie cena będzie wyższa niż najtańszych mikrusów z kitem.
Swoją drogą to szkoda, że nie pojawiło się więcej kompaktów z matrycą FF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Swoją drogą to szkoda, że nie pojawiło się więcej kompaktów z matrycą FF.
Jeśli miałyby kosztować tyle, co RX1, to niech się nie pojawiają w ogóle.
-
Panas nadal walczy z numeracją. Czy ktoś z Panasonika jest w stanie rozróżnić te modele po nazwie?!
GM2 nazywa się GM5 a nowy 4K kompakt z 4/3 sensorem LX100.
-
Zyoptics skopiuje Voightlandera 25/0.95 dla m43. Ma być mniejszy, lżejszy, optyka porównywalna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Zyoptics skopiuje Voightlandera 25/0.95 dla m43. Ma być mniejszy, lżejszy, optyka porównywalna.
Bez AF-u :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Bez AF-u :-P
Zobaczymy czy ten nowy NX1 nie pchnie Olka do zaprezentowania VF-6, wtedy mając taką Zyoptykę będziesz mógł wpaść do cerkwi w nocy. Jeśli dobrze pamiętam te panele Epson prezentuje na targach w Japonii, koło lutego a jako, że mamy w tym roku fotokolę, to może ujrzymy coś wcześniej.
-
-
Sporo wystaje soczewka.
Ciekawe czy będzie pasował też do innych szkieł poza 300 mm..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Sporo wystaje soczewka.
Ciekawe czy będzie pasował też do innych szkieł poza 300 mm..
40-150/2.8
no do zuiko macro 60 za bardzo nie da się założyć, ale....
zapewne da się założyć na TC pierścień pośredni meike i dopiero wtedy zuiko 60...
Nieskończoności wtedy nie będzie, ale do makro powinno działać.
Kiedyś testowałem takie zestawy na OM i Minolcie AF, z różną kolejnością dodawania pierścieni i TC....
ciekawe tylko czy będzie przeliczał ogniskową do exif i dla stabilizacji?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Szukaj w parametrach poprzednich LX'ów. Stawiam na stabilizowane 24-50mm f/2.8 w multiaspekcie, z wbudowanym wizjerem. Klon RX100/3.
Jeżeli LX100 ma przypominać Lumixa DMC-LC1 to będzie największy kompakt na rynku.
-
Lepiej, żeby był największym kompaktem na rynku (przy założeniu, że nadal będzie mniejszy niż bezlusterkowiec z odpowiadającym mu obiektywem), niż liderem miniaturyzacji rodem pokroju RX100 czy GM1, bo wtedy nie dałoby się go wygodnie używać. Za aparaty pełniące funkcję wypełniacza kieszeni dziękuję bardzo. Chętnie zaś przywitam aparat dający po prostu frajdę z fotografowania :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skrzynka97
Jeżeli LX100 ma przypominać Lumixa DMC-LC1 to będzie największy kompakt na rynku.
Po mojemu to będzie LX czyli coś wspaniałego, mam jeszcze LX3 i bardzo sobie chwalę, nawet dzisiaj, kiedy każdy nowy aparat ma iso miliard. Niestety nie każdy ma 24mm :mrgreen: