multiply (w trybach ściemniających) - to chyba skrótem Shift + Alt + M...piszę chyba bo używam paint shop pro x2 a tam jest po prostu "pomnóż"
na szybko wrzuciłem swoją wersję :-)
Wersja do druku
multiply (w trybach ściemniających) - to chyba skrótem Shift + Alt + M...piszę chyba bo używam paint shop pro x2 a tam jest po prostu "pomnóż"
na szybko wrzuciłem swoją wersję :-)
Serdecznie dziękuję, wiem o czym mówisz, choć nie próbowałam.
Przećwiczę :wink:
Pozdrawiam i zapraszam :grin:
Dziś zostałam szczęśliwą posiadaczką małego softboxa. Wrzucam prawie "na gorąco" pierwsze próby. Jutro pobawię się z obróbką.
Chętnie posłucham wskazówek doświadczonych kolegów. :grin:
ostatnie dobre ale czegoś mi brakuje...
Jeszcze taka interpretacja ..
pierwsza wersja o niebo lepsza-niepotrzebnie tak mocno szopa uzylas
hej :)
Mirek ma racje. W pierwszej wersji brakuje podkreslenia glebi kontrastu i jasnosci oczu. Zrobilas to w drugiej wersji, ale niekonsekwentnie bo jedno jest jasniejsze od drugiego. Najlepiej oddzielnie powtórzyc zabieg na białko jak i na zrenice, zeby ktoregos nie przepalic.
Zdjecie jest fajowe, nie trzeba przy nim duzo grzebac, prosta maska wyostrzajaca na standardowych ustawieniach dla portretu wystarczy
Pozdrawiam:)
Świetny portret. Anna Karenina jak malowana. Przepraszam ale takie miałem pierwsze skojarzenie patrząc na miniaturę w galerii.
Szczere gratulacje dla obu dziewczyn (pani fotograf i modelka).
A jakie są standardowe ustawienia dla portretu?
Niekonsekwentnie zadziałał PS ale to mnie nie tłumaczy :wink:
nie rzuciło mi się w oczy,
mam jakąś swoją wizję i próbuję ją zrealizować ,kiedyś trafię w 10- tkę :wink:
Dziękuję Wam, pozdrawiam :grin:
p.s. Grzesiek, dziękuję w imieniu obu pań :wink: młodsza była bardzo zbuntowana, bez stawiki za godzinę sie chyba już nie uda :wink::lol:
moja interpretacja :) tylko bez bicia proszę :) uczę się :)
nie miej za złe :)... ale cos niedokladnie zaznaczyles zrenice :) hehe
jak robisz cos takiego, ustaw wtapianie na +2 - + 3 px, pozwoli to wygladzic kontur i wtopic ewentualne zmiany, by efekt wygladal naturalniej
Pierwszy raz robiłem oczy :) następnym razem popróbuję :) dzięki za radę :)
Tak na szybko i niedbale,bo plik maly i lekki-moja wersja:wink: Tylko nie krzyczcie,bo tez sie ucze.
Moje pierwsze wrażenie- zbyt sztuczne (nawet jak dla mnie :wink:)
- ale kolorystyka wyśmienita! podoba mi się :grin:
Cyba stemplowales co nie co na bialku oka, cos tak mi sie zdaje. Albo to jakies inne zabiegi, w kazdym razie, dokladnosc :) hehe
Jak stempla uzywacie na tak wrazliwych miejscach jak skora twarzy czy oko, proponuje ustawic tryb zbierania pikseli z okolicy i zmiejszyc przepustowosc oraz krycie. wedle uznania, ale tak 30 % pozwala uniknac przebarwien
Dobra koncze sie wymadrzac:D
Pozdrawiam :)
softbox powiadasz :)
hmmm
ja zanabyłem parasolkę i zastanawiam się nad praktycznymi róznicami między softboxem a parasolką.
Masz jakieś doświadczenia tak żeby wrzucć przykładowe zdjęcia ?
Chyba trzebajakiś zlot zorganzować i jeszcze raz przypomnieć sobie co do czego słuzyło bo jak człowiek nie uzywa to zapomina.
nie podobają mi się wygładzane wersje a surowe jak najbardziej :)
Witaj Dobas :grin:
Doświadczenia z softboxem mam jedynie z dnia dzisiejszego, ale jestem zadowolona z pierwszych efektów. Gdzieś wyczytałam, że to dobry pomysł- zakup. Chętnie wrzucę kilka fotek jutro lub pojutrze, jak się za nie zabiorę i dam znać jak w praktyce to wygląda.
Dziś dodam jeszcze jedno, tak na szybko.
Chętnie podłączyłabym się pod jakiś zlocik również i pouczyła od mądrzejszych :grin:
koniecznie używaj, instrumenty nieużywane zanikają :wink::lol:
To ostatnie bardzo fajne! podoba mi sie. Wkradl sie tylko refleks w oku ktory mozna wystemplowac.
tak, świetne ostatnie!
Przedostatni portret, otulona futrem twarz, bardzo mi się podoba.
Ostatni niestety nie. Przesadzona, sztuczna, PSowa głębia wygląda bardzo źle.
Krzysiek ta głębia nie jest PS-owa!!!
Tak rozmył obiektyw! Ja lekko rozmyłam cerę na twarzy korzystając ze starego tutoriala Willowa i nie ma to absolutnie zwiazku z głębią która jest efektem prawdziwym!
Nie gniewam się :grin:
W zasadzie jak robię zdjecia obiektywem do portretów (85 mm) to głębia ostrości potrafi być bardzo mała, np jedno oka jest ostre a drugie już lekko nie- nawet jak robię na wprost. To zdjęcie o którym rozmawialiśmy- to ujęcie z góry, stąd im niżej tym mniejsza GO.
Pozdrawiam :grin:
Zabrałam się do solidnej pracy, koniec z robotą na szybko i jestem zadowolona z efektów, mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu :)
No proszę, jak napisałaś że użyjesz softboxa to pomyślałem: będzie się działo :) No i jakie fajne fotki mamy :)
BTW: W poście powyżej (#2147) mamy blisko siebie miniaturki mamy i córki: nie wyprzecie się siebie :cool:
Może poproś teraz żeby Tobie zrobiła portret nowym sprzętem?
za zielono po prawei,a szczegolnie PG.Ten atramentowy PD-to tak bylo?
modelki są już tak wyeksploatowane, że niedługo rzeczywiście sama będę sobie zmuszona robić zdjęcia :wink:
To pawda, starsza podobna do mnie sprzed nastu lat :wink:
Mirku zakupiłam softboxa, ale nie mam jeszcze tła, więc materiał na zdjęciach przyjmował różne kolory w zagięciach
Ale ja nie o tle pisze.Popatrz na wlosy w PG,Przeblyski w tej tonacji to odcien siwo zielony-chyba Twoja corka nie ma siwych wlosow?.Dolny rog to korpus w tej czesci jakis inny niz ten po lewej.Wychodzi,ze cialo dziecka ma dziwnie ciemno niebieska poswiate.Czyzbys bila przed foceniem ?:wink:
Lampe wyzej,bo dziwne przeblyski i mala jakas na uzupelnienie z drugiej strony by sie przydala.
ten zafarb to chyba światło z okna.
Taztaz ma rację, taki odcień dało światło dzienne z okna zasłonietego roletą. Po lewej miałam softboxa a po prawej okno.
Mirek dziurę mi w brzuchu wywiercisz :wink:
bo się w sobie zamknę :wink::)
Pierwsza wersja lepsza, jest taka..... rysunkowa jak z komiksu, ciekawy efekt. Nie sądzę abym na tym forum zdobyła sie na taką odwagę, ale lubię Mirku takie eksperymenty :)
Krok w dobrym kierunku. Widzę, że nie porzucasz tematu portretowego.
A pewnie, tak łatwo się nie poddam.
Portretowa fotografia podoba mi się i będę ćwiczyć, za to z pewnością streetowej sie nie podejmę.
Kiedyś sobie portret strzelę, że nawet Agniesia Bufetowa nie pozna że szopowałam :wink::mrgreen:
Inna wersja sesji kożuszkowej :)
Świetne portrety. Zarówno AG2m jak i AG3m. Jeśli starczy Ci funduszy (stawka dla modelki) to z chęcią obejrzę kolejne.
Pozdrawiam