-
Piękne są te Twoje modliszki Marku.
A ja dzisiaj prawie skakałem z radości.:grin:
Nie wiem, czy macie jakieś ulubione robaczki?
Moim ulubieńcami są od dawien-dawna - Kulczanki.
Niełatwo je spotkać - bo raz, że nie są chyba zbyt częste (sporo przewodników o owadach nawet je pomija), dwa, że występują krótko i w określonej porze roku, trzy - wymagają obecności roślin baldaszkowatych i cztery - mają paskudny zwyczaj "spadania" na ziemię jak tylko wyczują zagrożenie.
Miałem swoje miejsce na te owady - w okolicy w której mieszkał mój Tata - na granicy Mazowsza i Podlasia - 7 km od filmowego Rancza Wilkowyje (Jeruzal w gminie Mrozy).
Niestety po śmierci Taty rzadko tam bywam i w ostatnich 2-3 latach kulczanek nie fotografowałem
Bo mimo usilnych starań nie byłem w stanie ich znaleźć w Kampinosie.
Także dzisiaj - widząc jak dużo rozwinęło się baldaszków pokręciłem się trochę wokół nich - niestety ze skutkiem jak zwykle - czyli nic nie znalazłem
Ale nagle tuż obok baldaszka, na liście pokrzywy błysnęło mi coś żółciutkiego...
Spojrzałem dokładniej - i jeeeest. Jest mój ulubiony "bananek" :-)
6260.
https://imagizer.imageshack.com/v2/xq90/923/KrLS0J.jpg
6261.
https://imagizer.imageshack.com/v2/xq90/924/ONxTwU.jpg
6262.
https://imagizer.imageshack.com/v2/xq90/921/5WH5we.jpg
Oczywiście po kilku pstryknięciach owad jak to ma w zwyczaj podkurczył nóżki i poleciał w trawę, a ja dałem mu spokój i nie szukałem - ale cieszę się jak dziecko bo raz, że mam zdjęcie mojego ulubieńca, a dwa że skoro była jedna to może znajdą się i następne :-)
-
2 załącznik(ów)
Dzięki za komentarz!
Twoja kulczanka to kulczanka kosaćcówka - najliczniej w Polsce występujący gatunek kulczanki. Nie jest zbyt rzadka - być może akurat w Puszczy Kampinoskiej gdzie jak pisałeś nie mogłeś jej znaleźć coś jej nie odpowiada i akurat tam jest rzadsza lub w ogóle nie występuje. Fakt natomiast ze jest płochliwa - mi też wiele razy kulczanki uciekały spadając w trawę przy najmniejszym drgnięciu rośliny na której siedziały.
Dwa kadry żółtej samicy kwietnika kamuflującej się na kwiatach swojego koloru (podobno kwietniki posiadają zdolność zmiany swojej barwy w celu dopasowania się do otoczenia ale trwa to dość długo - kilkanaście do kilkudziesięciu godzin):
6263.
Załącznik 244777
6264.
Załącznik 244778
-
3 załącznik(ów)
Darownik przedziwny w trzech odsłonach:
6265.
Załącznik 244805
6266.
Załącznik 244806
6267.
Załącznik 244807
-
1 załącznik(ów)
6263 całkiem dobrze się prezentuje.
6268
.
-
1 załącznik(ów)
Dzięki za komentarz!
Larwa borczyńca:
6269.
Załącznik 244812
-
1 załącznik(ów)
Gąsienica która wystraszona moją obecnością próbowała udawać gałązkę:
6270.
Załącznik 244821
-
Niezmiennie wspaniale i niezmiennie podziwiam. Piękne zdjęcia makro. Jest czym oczy nacieszyć :)
-
1 załącznik(ów)
Dzięki za miłe słowa!
Modliszka europejska:
6271.
Załącznik 244838
-
3 załącznik(ów)
Pszczoła w trzech odsłonach:
6272.
Załącznik 244857
6273.