Kraśniczki jak stopione na drugiej fotografii.
Wersja do druku
Kraśniczki jak stopione na drugiej fotografii.
Macie jakieś bezseksowne fotki oblechów?
Mam i to bardzo dużo - część już pokazałem, inne będę jeszcze pokazywał. Znudziło mi się jednak wykonywanie zdjęć odpoczywających nieruchomo owadów - staram się wyszukiwać sytuację, gdy na zdjęciu coś się dzieje. A w przypadku makrofotografii najczęściej oznacza to, że albo ktoś kogoś zjada, albo ktoś z kimś kopuluje.
O! Zjada... to jest dobry kierunek. ?
OK - zatem wracamy do tego kierunku. Krzyżak ze schwytaną ważką:
1926.
- i dwa kadry młodego kołosza wielobarwnego ze zdobyczą - niestety tak owiniętą, ze nie byłem jej w stanie zidentyfikować:
1927.
1928.
W dzisiejszym odcinku schwytana w sieć złotka, ktora gwałtownie się szarpała - pająk podbiegał do niej, ale nie ukąsiwszy odskakiwał (czyżby miał przed jej żądłem respekt?) a ona rozpaczliwie próbowała sie uwolnić. W końcu żal mi się biedactwa zrobiło i podsunąłem jej patyczek ktorym pomogłem jej wyrwać się z pułapki (zresztą licząc na krótką sesję fotograficzną z tym pięknym owadem). A ona - niewdzięcznica jedna - natychmiast odleciała - zostały tylko zdjęcia z pajęczyny na których przez cały czas była w szybkim ruchu - niemal na wszystkich byla nieostra, a takiego, na którym byłaby ostra i złotka i pająk nie udało mi się zrobić:-(
1929.
1930.
Ciąg dalszy zjadania - dwa kadry bokochoda, który na gnieździe urządził sobie małą przekąskę:
1931.
1932.
Chyba bardziej mi się podoba pająk z małą przekąską... ;-)
Dzięki za komentarz!
Dziś - dwa kadry wtyka straszyka:
1933.
1934.
W dzisiejszym odcinku kolejny pluskwiak - strojnica baldaszkówka:
1935.
i aby nie zanudzić pluskwiakami - rynnica dwudziestokropkowa:
1936.
W dzisiejszym odcinku dwa maleńkie chrząszcze - skrzypionka zbożowa:
1937.
- i zalęszczyca:
1938.
Dziś dwa pajaki - ślizgun:
1939.
- młodziutki (oba zdjęcia pochodzą z kwietnia) kołosz wielobarwny:
1940.
Kolorowe chrząszcze urokliwe....Dzięki.
Ślizgun od ślizgania? ;-)
Dzięki za komentarze!
On sam raczej się nie ślizga. Jest jednak gatunkiem dość płochliwym i gdy tylko coś go zaniepokoi błyskawicznie przebiega na odwrotną stronę gałązki lub liścia by ukryć się przed zagrożeniem. Być może ten właśnie ruch skojarzył się kiedyś komuś ze ślizganiem.
A w dzisiejszym odcinku przyczajony na liściu kwietnik:
1941.
- i jeden z naszych najpospolitszych skakunów - pyrgun - czyhający na ofiarę na zaschniętym zeszłorocznym kwiatostanie:
1942.
pyrgun...też ładna nazwa i nawet mi się podoba okaz :shock: te ich oczy mnie fascynują :wink:
Dzięki za komentarz!
W dzisiejszym odcinku dwa pluskwiaki kamuflujące się wiosną na zaschniętych zeszłorocznych kwiatach:
1943.
1944.
W dzisiejszym odcinku dość trudny do sfotografowania z powodu dużej ruchliwości i bardzo połyskliwego pancerza chrząszcz z rodziny biegaczowatych:
1945.
1946.
W dzisiejszym odcinku młodziutki skakun:
1947.
i gąsienica kraśnika:
1948.
W dzisiejszym odcinku dwa kadry młodocianej postaci pluskwiaka:
1949.
1950.
młody kraśnik mi się podoba :-)
Jestem zaprzysięgłym wrogiem robactwa, co powszechnie wiadomo, ale do tego wątku zaglądam z przyjemnością.
dziękuję wyszomirze.
E tam zaprzysięgłym, w ubiegłym wieku zaprzysięgli byli ci okoliczni rolnicy, dzięki którym w mogielniku z DDT parę kilometrów ode mnie wykradli cały zgromadzony w nim zapas DDT kilkadziesiat lat po oficjalnym zakazie jego stosowania.
Kolejne smakowite robale, dzięki.
Dzięki za miłe słowa! W dzisiejszym odcinku niewielki, pięknie ubarwiony pluskwiak - glinik lulkarz, często mylony z podobnym do niego kowalem bezskrzydłym. Najłatwiejszą do zauważenia cechą odróżniającą te gatunki są przyoczka wyraźnie widoczna na głowie glinika:
1951.
- i dwa kadry sprężyka - podrzuta myszatego:
1952.
1953.
Dziś jakaś bzygowata muchówka której dziwnie wnętrznosci przeświecały:
1954.
i omomiłek:
1955.
W dzisiejszym odcinku larwa rośliniarki:
1956.
- i jakaś mała muszka:
1957.
Gąsieniczka słodka. Z tych poprzednich powoli opatrzyłem się dzięki Tobie z pluskwiakami. Czuję, że zaczynam wybierać je przed muchami i muchówkami.
W dzisiejszym odcinku groźnie wyglądający bryzgun:
1958.
- rynnica dwudziestokropkowa:
1959.
- i inny chrząszcz - prawdopodobnie też jakaś rynnica:
1960.
W dzisiejszym odcinku dwa kadry jętki - wkrótce po przeobrażeniu, co można poznać po nieprzezroczystych skrzydłach:
1961.
1962.
Ładna i ładnie nazwana.
Dzięki za komentarz!
W dzisiejszym odcinku dwa zdjęcia ważek równoskrzydłych. W całej okazałości:
1963.
- i w klasycznym kadrze portretowym:
1964.
Ekstra!
Dzięki:-)
W dzisiejszym odcinku odorek zieleniak:
1965.
- i naliściak:
1966.
Jętka super, ważki są fajne i zawsze się je dobrze ogląda, portret extra :), kadr z naliściakiem też mi podchodzi
Dzięki za komentarz. Dziś - czerwcowa gąsienica w trzech odsłonach:
1967.
1968.
1969.
W dzisiejszym odcinku dwa czerwcowe chrząszcze - o ile pamiętam, upolowane na jednym krzaku. Ogrodnica niszczylistka:
1970.
- i tutkarz osinowiec:
1971.
Gąsieniczka cudna, no i ten włochaty chrząszcz....