-
Odp: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?
Cytat:
Zamieszczone przez
piaseczek
Wielkość 45mm jest ok, byle stałka nie była większa (patrz panasonic leica 25mm).
25/14 ma mniej wiecej ta sama dlugosc - jest tylko szersza i ciezsza ze wzgledu na wieksza jasnosc i inna konstrukcje. Porownaj sobie wielkosc przedniej soczewki w obu stalkach
-
FYI: zajawka chyba nowej makrówki, pamiętając o ZD50 istnieje duże prawdopodobieństwo bicia rekordów linii par na mm czy coś w ten deseń ;)
http://www.damianmcgillicuddy.com/jo...zor-sharp.html
-
masz na myśli zapowiadaną 60/2,8 ??
-
Do rozpoczęcia Photokiny jeszcze 35 dni. Dużo plotek jeszcze przez ten czas się pojawi, a wszystko zweryfikują targi.
Targi się skończą, połowa z nas nie będzie zadowolona z tego co pokaże Olympus i dalej będziemy plotkować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skrzynka97
Targi się skończą, połowa z nas nie będzie zadowolona z tego co pokaże Olympus i dalej będziemy plotkować.
Panie, to nie burdel, nie wszyscy muszą być zadowoleni :wink:
-
Po niewątpliwym sukcesie patch'a hakującego całe serie Panasów autorstwa Kiselev'a, Sony idzie w Nex-hacki. Ciekawe zatem ile mocy "schowali" inżynierowie GH3 "ponad program/standard".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Po niewątpliwym sukcesie patch'a hakującego całe serie Panasów autorstwa Kiselev'a, Sony idzie w Nex-hacki. Ciekawe zatem ile mocy "schowali" inżynierowie GH3 "ponad program/standard".
U Sony to by się przydał hack, który zrobiłby w kitowym zoomie stałe światło 2.8 :mrgreen: System ma ponad 2 lata, a szklarnia jest praktycznie taka sama jak w momencie premiery pierwszego korpusu :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PASQD
U Sony to by się przydał hack, który zrobiłby w kitowym zoomie stałe światło 2.8 :mrgreen: System ma ponad 2 lata, a szklarnia jest praktycznie taka sama jak w momencie premiery pierwszego korpusu :mrgreen:
U Fatamorgany przedstawiciel mówił , Że to nie przypadek.że to jest plan firmy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
U Fatamorgany przedstawiciel mówił , Że to nie przypadek.że to jest plan firmy.
To jest system skierowany do ludzi ktorym wystarczy kit ew. superzoom i ze 2 nalesniki. Jesli chcesz wiecej to kupuj szkla do duzego DSLR i uzyj firmowej przelotki z lustrem. Tak samo wyglada to u Nikona i pewnie za chwile bedzie podobnie u Canona. WYglada na to ze tylko Oly/Pana podchodza do bezlusterkowcow powaznie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
WYglada na to ze tylko Oly/Pana podchodza do bezlusterkowcow powaznie
Za to do "lusterkowców" niezbyt... Równowaga w przyrodzie być musi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PASQD
Tia, a micro 4/3 ile musiało czekać na zooma z stałym 2.8? Dopiero co pierwszy taki zoom się pojawił i już nabijamy się z konkurencji?
-
A kiedy ma być ta cała "photokina"?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
psl
A kiedy ma być ta cała "photokina"?
18-23.09
-
Olek prostuje: nie będzie nowego klocka. Będzie większy? mikrus z (miejmy nadzieję) poprawną/właściwą obsługą dużych szkieł. Miejmy nadzieję, że wkleją czujnik pdaf na sensor bo z tym "dynamem" jak w Sony to już będzie... inaczej.
I najlepsze: http://www.pekkapotka.com/journal/20...h-olympus.html
-
Czyli możemy się spodziewać body z obsługą szkieł 4/3. Tylko ciekawe czy poprzez jakąś nową przejściówkę?
Może grip z wbudowaną przejściówką?
Możliwe, że kupię tego nowego PENa :)
-
Wyobrażam sobie mojego PEN-a z 14-35 :shock:
Do tej pory to taki zestaw wykorzystywałem jak miałem możliwość do celu autem dojechać. :mrgreen:
Ale obrazek z tego zestawu - miodny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Czyli możemy się spodziewać body z obsługą szkieł 4/3. Tylko ciekawe czy poprzez jakąś nową przejściówkę?
Może grip z wbudowaną przejściówką?
Możliwe, że kupię tego nowego PENa :)
Z istotnie lepszą obsługą... Obsługa w ogóle jest.
-
GH3 - FT5
16 MPx, sensor o zwiększonej dynamice (bardziej w cieniach niż w światłach)
72 mbits/s ALL-I video 1080/60/50 (kl/s wiemy z G5)
metalowy korpus
wyższa (od GH2) cena
-
Jak narazie w FOTOit G5 wołają 4499zł :shock:. Już się boję ile będą chcieli za GH3!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
2ev
Jak narazie w FOTOit G5 wołają 4499zł :shock:. Już się boję ile będą chcieli za GH3!
A propos G5 to od dzisiaj jest dostępny LR 4.2 RC i ACR 7.x RC
A tak na poważnie: wczoraj ktoś na dpreview zadał sobie trud i policzył, że w USA GX1 stracił 50%na wartości w ciągu... 10 miesięcy. Jeszcze jeden powód by przemyśleć czy nie dołożyć na topową puszkę typu EM5 czy GH2 i tłuc ją latami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
...czy nie dołożyć na topową puszkę typu EM5 czy GH2 i tłuc ją latami.
Jeżeli puszka zarabia to i tak trzeba ją wymienić co 3-4 lata. Postęp technologiczny i rynek to wymusza.
W fotografii amatorskiej, marketingowcy i tak robią robią kupującym wodę w mózgu.
Pozdrawiam
-
Kupujący sami sobie robią wodę z mózgu. Wystarczy, że puszka ma już rok, a na forach pojawiają się plotki o następcy, wielkie oczekiwania i nadzieje, pragnienie czegoś nowego. Ludzie chcą wydawać pieniądze, a marketingowcy jedynie dają im taką możliwość.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Kupujący sami sobie robią wodę z mózgu. Wystarczy, że puszka ma już rok, a na forach pojawiają się plotki o następcy, wielkie oczekiwania i nadzieje, pragnienie czegoś nowego. Ludzie chcą wydawać pieniądze, a marketingowcy jedynie dają im taką możliwość.
I oczywiście ludzie wydają te pieniądze tak jak chcą marketingowcy, a nie jak sami by chcieli*. :lol:
*czytaj tania 50tka czy makro 100mm w systemie 4/3
-
Najwiekszy zamęt sieją tzw "znawcy" na forach. Niech tylko się coś ukaże nowego , albo tylko sama zapowiedź to już głoszą ochy i achy a sami używają aparatów , których już często nie ma w sprzedaży:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jps
I oczywiście ludzie wydają te pieniądze tak jak chcą marketingowcy, a nie jak sami by chcieli*. :lol:
Większość ludzi właśnie tak postępuje. Dobry marketingowiec i Arabowi piasek na pustyni sprzeda.
-
Nie da się przygotować tylu indywidualnych ofert dla każdego z kilkuset milionów ludzi zainteresowanych zakupem sprzętu foto. Jeden chciałby tanią 50-tkę i 100-tkę, ktoś inny chciałby drogą, ktoś jeszcze jaśniejszą, ktoś ciemniejszą, ktoś w ogóle chciałby mieć inne ogniskowe... Producent coś oferuje i albo to kupujesz, albo nie. Jak mi się coś nie podoba, to za to nie płacę i nie narzekam, że jestem zmuszony wydawać pieniądze na to, na co chcą marketingowcy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Mam wrażenie że te "wielkie oczekiwania i nadzieje" generują w zdecydowanej większości forumowi pianobijcy :)
-
Skoro mówi się o matrycy z wbudowanymi czujnikami PDAF, to ja mam taką wątpliwość: jak to będzie zrealizowane, żeby w tym miejscu na obrazie nie było ubytku? Programowe mapowanie?
-
To nie są dziury w matrycy. Te "czujniki" to zwyczajne piksele, które pełnią rolę pomiaru AF. W czasie naświetlania normalnie rejestrują obraz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Mam wrażenie że te "wielkie oczekiwania i nadzieje" generują w zdecydowanej większości forumowi pianobijcy :)
W Lumixie GH3 będzie: zdalne sterowanie z iPada, iPhone lub innego urządzenia z systemem Android; WIFI, a w tym usługi takie jak: Cloud (tworzenie kopii zapasowych), integaracja z serwisami www (facebook), drukowanie bezprzewodowe). Z mojego punktu widzenia to mniej lub bardziej potrzebne bajery. Nie są to "wielkie oczekiwania i nadzieje" tylko duch czasu / wygoda użytkowania. "Wielkie oczekiwania" u forumowych pianobijców to "nadzieje" na body ze wszystkimi możliwymi funkcjami w niskiej cenie lub jasne/szybkie/ostre/idealne szkła za grosze.
-
To wszystko już jest w najnowszym kompakcie Nikona. Jeśli GH3 chce zabłyszczeć, musi oferować coś nowego! ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skrzynka97
W Lumixie GH3 będzie: zdalne sterowanie z iPada, iPhone lub innego urządzenia z systemem Android; WIFI, a w tym usługi takie jak: Cloud (tworzenie kopii zapasowych), integaracja z serwisami www (facebook), drukowanie bezprzewodowe). Z mojego punktu widzenia to mniej lub bardziej potrzebne bajery. Nie są to "wielkie oczekiwania i nadzieje" tylko duch czasu / wygoda użytkowania. "Wielkie oczekiwania" u forumowych pianobijców to "nadzieje" na body ze wszystkimi możliwymi funkcjami w niskiej cenie lub jasne/szybkie/ostre/idealne szkła za grosze.
Chodziło mi o to że pianobijcy nigdy nie kupią tego czego tak podobno pragną, zawsze będzie ZA drogo lub ZA duże lub ZA zielone lub ZA słone. Oni nie stanowią targetu.
-
A więc wszystko jasne, choć czarne. Na ten rok, w limitowanej - czarnej - wersji, Oly pokaże tylko 12/2.Teraz nie ma już żadnego "ale".
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
To nie są dziury w matrycy. Te "czujniki" to zwyczajne piksele, które pełnią rolę pomiaru AF. W czasie naświetlania normalnie rejestrują obraz.
O, to ciekawe. Jakbyś miał link do jakiegoś sensownego artykułu o tym to proszę podrzuć. Jestem ciekaw jak to zrobili.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sando
O, to ciekawe. Jakbyś miał link do jakiegoś sensownego artykułu o tym to proszę podrzuć. Jestem ciekaw jak to zrobili.
też przyłączam się do prośby
-
Cytat:
Zamieszczone przez
2ev
Na rumorsach piszą o GH3 + 14-140mm: 1700 euro :mrgreen:
-
Ponieważ moje pierwsze spotkanie z OM-D nie zachwyciło mnie- ze względu na tzw ergonomię- w tej chwili mam G2+ 14-150. Jeżeli doczekam nowej puszki, która będzie dobrze obsługiwac obiektywy małego i dużego E- to będzie moja.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Ponieważ moje pierwsze spotkanie z OM-D nie zachwyciło mnie- ze względu na tzw ergonomię- w tej chwili mam G2+ 14-150. Jeżeli doczekam nowej puszki, która będzie dobrze obsługiwac obiektywy małego i dużego E- to będzie moja.
Mam podobnie, obrazek jest super ale jak się wciska podgląd zdjęć i Fn1 to do dziś nie wiem:wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Pożyjemy - zobaczymy :)
Całe szczęście, że to już tylko 2 tygodnie z małym +.