.
Dziękuję koledzy :) . Nie jestem mocny w takich klimatach jak na zdjęciu 1574, ale nie poddaję się. :) @wyszomirze podejrzewam, że w tym małym domku nikt nie mieszka. :) Trzymają tam zapewne jakieś graty do łodzi.
.
Wersja do druku
.
Dziękuję koledzy :) . Nie jestem mocny w takich klimatach jak na zdjęciu 1574, ale nie poddaję się. :) @wyszomirze podejrzewam, że w tym małym domku nikt nie mieszka. :) Trzymają tam zapewne jakieś graty do łodzi.
.
1575 - czy przy tak dużym natężeniu ruchu - ludź przechodzi po pasach czy po skosie ? :mrgreen:
@Bodzip
Ach drogi Bogdanie...
Gdybym dostąpił zaszczytu stania się uczestnikiem komuny, do której należy to miasteczko. To pierwszą rzeczą jaką... No może nie pierwszą, Ale jako jedną z pierwszych które bym zrobił, byłaby prośba do lokalnych władz w sprawie postawienia
na rzeczonym skrzyżowaniu systemu sygnalizacji świetlnej.
Prośbę swoją motywowałbym zwiększeniem bezpieczeństwa w strefie zagrożenia , jakim jest ruchliwe skrzyżowanie. Szczególnie dla ludzi pochłoniętych treściami sączącymi się z ekranu smartfona, czy też ust ukochanej małżonki.
Zapewne tą grupę można by jeszcze spokojnie powiększyć o dowolną grupę społeczna i nie tylko...
Na razie jednak w oczekiwaniu na znalezienie odpowiedniego domu w tej zacnej okolicy:), mogę sobie tutaj popisać trochę głupotek.:mrgreen:
Fajnie by się tam mieszkało, bo ludzie tam bardzo przemyślni. Popatrz, nie pchają się na ruchliwą ulicę. Czekaja cierpliwie na ławeczce , aż minie nasilenie ruchu komunikacyjnego. Podoba mi się to. :mrgreen:
1579
Załącznik 249320
1580
Załącznik 249321
1581
Załącznik 249322
1582
Załącznik 249323
1583
Załącznik 249324
1584
Załącznik 249325
1585
Załącznik 249326
.
Faktycznie, tłumy się przewalają :mrgreen:
Bardzo ładna seria :)
Tak tak @Bodzip , mniej więcej jak przez mój wątek. :mrgreen:
.
Ciąg dalszy norweskiej riwiery...
1586
Załącznik 249472
1587
Załącznik 249473
1688
Załącznik 249474
1689
Załącznik 249475
1690
Załącznik 249476
1691
Załącznik 249479
1692
Załącznik 249478
.
Z ostatniej serii 1691 wspaniałe światło, kadr z domkami 1587 bardzo ciekawy
1568 i 1569- świetne :)
1572- dom po lewej jest dla mnie nieakceptowalnie nieostry
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
chyba 100 zdjęć gdzieś Ci zaginęło :)
.
Dzięki za dobre słowo. :)
@Koriolan miło że się podoba. :)
1572 jest faktycznie w głębi kadru "mięciutkie". Miewam słabość do sigmy 24mm 1.4...
I mimo że szkło jest tragicznie miękkie na brzegach przy prawie całkowitym otwarciu. I do krajobrazu właściwie nie nadaje z takimi ustawieniami.
Ja bardzo lubię taki efekt. A domek wyszedł mniej ostry od prawej strony kadru, bo to 2/3 kadru popełnione na F 2 i czasie 1/13 sek. :)
Taki los jak światło "zabrali'. Albo albo :mrgreen:
Dalej Riwiera...
Oj nie było mi łatwo te fotki edytować....Co wyszło to wyszło. Lepiej w chwili obecnej nie potrafię.
1693
Załącznik 249514
1694
Załącznik 249515
1695
Załącznik 249516
1696
Załącznik 249518
.
.
Dobrze jest wskoczyć tutaj i pocieszyć oczy tymi widokami :-)
Na zdrowie. :)
1701
Załącznik 249873
1702
Załącznik 249874
1703
Załącznik 249875
1704
Załącznik 249876
1705
Załącznik 249877
.
O!!! "Dar Pomorza" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Jak zwykle w Twoim wątku piękne krajobrazy. Szczególnie urzekły mnie 1702 i 1705.
.
Dziękuję bardzo. :)
@Bodzip to "Christian Radich". Możesz porównać "Darem Pomorza". Można rzec na pierwszy rzut oka, że są niemal identyczne.
Załącznik 249902
Jak jesień, to jesień... Słoneczna...
1706
Załącznik 249903
1707
Załącznik 249904
1708
Załącznik 249905
1709
Załącznik 249906
.
Fajny redyk :mrgreen:
1703, 1704,1705 w sam raz na plakat A2 (takie jak były modne pod koniec lat 80-tych przed erą fototapet).
Nie wiem czy mi się wydaje czy na kilku ostatnich wrzutach kolory jakby trochę mniej nasycone są?
Ale taki malutki... :)
:)
Dzięki @m_a_g , to ważny sygnał dla mnie. Miałem "małą" awarię z kompem.... Wydaje się że wychodzę na prostą. :)
Czy to dobrze ,czy źle według Ciebie, że są mniej nasycone?
.
Dzięki, tak myślałem. :)
Wydaje mi się że jeśli kolory są "trafione" to nawet mocniejsze ich podkreślenie za bardzo nie przeszkadza. Gorzej jest gdy kolory gdzieś odjechały. Wtedy może coś takiego nie wyglądać fajnie.
.
.
.
.
1718
Lubię takie szerokie ujęcia jak 1717, ale z ostatnich wrzutek wyróżnię 1716 - niebo robi tutaj robotę.
Piękna jest ta góra i to z każdej strony.
A mi z ostatnich najbardziej się podoba 1717. na 1716 faktycznie neibo wspaniałe, ale ciemny dół zdjęcia jednak jakiś taki ponury. Z drugiej strony rozjaśnienie dołu mogłoby chyba spowodować że zdjęcie (w końcu nocne) wyglądałoby nienaturalnie.
Ja też @August. To jest bardzo szerokie, bo aż z pięciu kadrów. I jeszcze na dodatek po zachodzie słońca.:)
Takie zdjęcia jak 1716, jak zwrócił uwagę @wyszomir są dość specyficzne. To akurat jest zrobione tuż przed północą, więc musi być ciemno. Ale jak ciemno? To już wedle indywidualnej interpretacji. Sam mam mieszane uczucia. Ciemniejszy dół, czy jaśniejszy?
Zrobiłem z podobnego kadru inną wersję. Ciekawe czy według was, i nie tylko, jest lepiej czy gorzej.
Tak jak napisałem wyżej to dość trudna sprawa. :) Jest jeszcze jeden ważny aspekt tej sprawy. Kompresja zdjęć przez silnik forum. Bardzo mocno cierpią przez nią mikrokontrasty i ogólna klarowność zdjęcia, co szczególnie w takich ujęciach mocno odbija się na efekcie końcowym.
Można wprowadzać korektę. Ale to trochę puder na s..a. :)
Jak ktoś ma ochotę pobawić się tą fotką, to udostępnię RAWa.
.
Chyba jednak jaśniejsza wersja 1719 bardziej do mnie przemawia. Przy okazji drzewa i słupy się na niej wyprostowały:-)
Ale z ostatniej wrzutki mój faworyt to 1721. Piękne połączenie płynącej wody i podświetlonych słońcem gór.
Cudowne światło w ostatniej serii i te góry...:)
też wolę wersję z jaśniejszym dołem.
a dwa ostatnio - cud, miód i orzeszki :-)
@wyszomirze drzewa i słupy zginęły w mroku i nie było widać że się pogięły. :)
A na serio wtopiłem omyłkowo wrzucając nie wyprostowaną fotkę... i jest mi bardzo wstyd :oops:.
Dziękuję bardzo.
Jak byś się pytał... to wiesz... to Norwegia... :mrgreen:
No no no. Dziękuję bardzo @August68. :)
Parę spontanów z drogi gdzieś w Telemarku, w porze uciekającego światła....
1722
Załącznik 250123
1723
Załącznik 250124
1724
Załącznik 250125
1725
Załącznik 250126
.
Powiem tak - jeśli w państwach skandynawskich bardzo restryjcyjnie przestrzega się ograniczeń szybkości, to ja się wcale nie dziwię. Taaakie widoki mogą spowodować, że wjedziemy w dziurę. Brawo "Pampalini łowca zwierząt" :mrgreen:
Z ostatniej serii 1722, widać na nim to światło uciekające drogą :grin:
@Bodzip teraz dokładnie nie pamiętam, bo zapoznawałem się z przepisami drogowymi "Norek" przed pierwszym moim wyjazdem na "północny szlak". A to było ładnych parę lat temu...
Ale z tego co pamięam bez większego problemu i mocnego wysilania się można "łyknąć" mandacik około 1000 euro. Zwłaszcza będąc obywatelem kraju, gdzie ludziska potrafią wykazać się nieskrępowaną ułańska fantazją. :)
A szczerze mówiąc nie chce się tam jeździć szybko. Mimo że dozwolona prędkość na normalnej drodze to 80km?h, widoki są takie, że mimowolnie jeszcze bardziej zwalniam i staję się często "upierdliwym" ślamazarnym kierowcą z południowego zaścianka.
A cóż to Bodziu... "Pampalini" to jakaś nowa ksywka? Tylko czyja, bo ja co najwyżej owce ganiam z drogi.
Bardzo słuszne spostrzeżenie.
Bo to już nie Lofy czy Troms. W telemarku słońce ucieka i trzeba go pilnować i mocno się za nim uganiać....:)
No to jeszcze raz Telemark. Taka małą fajna chatka w dwóch odsłonach. Bez magicznego światła i blichtru. :mrgreen:
1726
Załącznik 250127
1727
Załącznik 250129
.
Trochę wrócę do 1716, ono bardziej do mnie przemawia, jest większe napięcie między ciemną ziemia a czerwonawym niebem. |Rozjaśnienie dołu zdjęcia gubi dramatyzm ujęcia.
A generalnie, piękna ta przyroda tam, a Tobie świetnie udaje się to przekazać :-)
Na mnie 1723 - te kamienie zrobiły wrażenie. Niby u nas też można, ale na zdjęciu kapitalnie się komponują z dogą.
Podobne wychodnie skalne są u mnie w BN jak się idzie "na Czertyżne" tyle że w skali mikro :)
ps.1 Dzięki za "domek" i to z mchem :D
ps.2 Czertyżne - wioska Łemkowska wysiedlona w 47 r.
1727 - fajne zestawienie: mknące samochody i ta chatka .
Nad wcześniejszymi ujęciami typu "kaldera" nie będę się już rozwodzić, ale i tak świetne :-)
Dzięki
Jesli chodzi o fotkę 1716 ja raczej też skłaniam się ku wersji ciemniejszej. Ale to rzecz gustu.
To są stare drogi. Teraz przepisy nie pozwalają na ustawianie takich "ozdób" przy drogach.
Jak pisałem domków ci u mnie mnóstwo, więc niech na zdrowie Ci wyjdą. :)
Dziękuję bardzo za dobre słowo. :)