Odp: Przejście z FF do m43
Kompletnie nie rozumiem tego biadolenia na temat długich czasów ekspozycji przy statycznych kadrach. Stakujesz kilka, kilkadziesiąt fotek i nie masz problemu ani z długością czasu ekspozycji, ani z szumem na zdjęciach.
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Great.
A były z NR ?
bez - potem zrobiłem darkframe, też mogę podrzucić, choć pewnie dopiero z rana w pracy w domu net zamula...
Pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
A ja nadal szukam aparatu, który mi pozwoli nocne zdjęcia robić wśród bezlusterkowców. :(
Trzeba dobierać sobie narzędzia do danego zadania.
Skąd to parcie na bezlusterkowca:?:
Lepiej wypadnie aparat z matrycą APSC, o FF nie wspominając.
Cytat:
Zamieszczone przez
Boa
Trzeba dobierać sobie narzędzia do danego zadania.
Skąd to parcie na bezlusterkowca:?:
Lepiej wypadnie aparat z matrycą APSC, o FF nie wspominając.
Trzeba dobierać sobie narzędzia do danego zadania... z głową i zrozumieniem, a nie klepać zabobony :wink:
Nocny krajobraz, musi być duża GO, czyli mniejsza matryca i mniejsza przysłona pozwoli na krótszy czas naświetlania lub niższe ISO, dzięki czemu zniwelujemy różnicę w szumach, które są mniejsze przy większej matrycy ... :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Trzeba dobierać sobie narzędzia do danego zadania... z głową i zrozumieniem, a nie klepać zabobony :wink:
Nic dodac nic ujac.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Nic dodac nic ujac.
Zgadzam się w całej rozciągłości stwierdzenia, a po za tym, czasami wystarczy dobrze poznać sprzęt jaki się ma i nauczyć omijać problemy, które nam stwarza. W większości przypadków praktyka i wiedza zastąpi kolejne wymiany sprzętu ;)
ps. tego typu kadry spokojnie można zrobic np e-620 z odpowiednim szkłem, a komplet taki jest niewiele większy i cięższy od mikro, a wygodniejszy w obsłudze na pewno.
https://galeria.olympusclub.pl/album...l_131017_1.jpg
5 załącznik(ów)
Zapowiedziane rawy
Załącznik 117333Załącznik 117334Załącznik 117335Załącznik 117336Załącznik 117337 - 4 ekspozycje i ciemna klatka. Wszytko fiszem Samyanga, f8
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
sepi19
Zgadzam się w całej rozciągłości stwierdzenia, a po za tym, czasami wystarczy dobrze poznać sprzęt jaki się ma i nauczyć omijać problemy, które nam stwarza. W większości przypadków praktyka i wiedza zastąpi kolejne wymiany sprzętu ;)
ps. tego typu kadry spokojnie można zrobic np e-620 z odpowiednim szkłem, a komplet taki jest niewiele większy i cięższy od mikro, a wygodniejszy w obsłudze na pewno.
https://galeria.olympusclub.pl/album...l_131017_1.jpg
Zależy od jakiego mikro ;-)
Ja bym E-M10 na E-620 nie wymienił.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Nic dodac nic ujac.
Dokładnie Panowie, dokładnie.
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sepi19
...tego typu kadry spokojnie można zrobic np e-620 z odpowiednim szkłem, a komplet taki jest niewiele większy i cięższy od mikro, a wygodniejszy w obsłudze na pewno.
Faktycznie, niewiele większy:
Załącznik 117378
Hmm, czyżby?
Załącznik 117379
Przyjrzyjmy się objętości puszek + obiektywów:
E-620: 733,2 + 352,2 = 1095,4 cm^3
E-M10: 437,3 + 124 = 561,3 cm^3
A waga całych zestawów:
E-620: 801 g
E-M10: 555 g
Co jest wygodniejsze w obsłudze? Pomyślmy... E-M10 ma dwa kółka, programowalne przyciski, histogram na żywo w wizjerze, możliwość ustawienia punktu AF praktycznie gdziekolwiek w kadrze. No nie wiem, nie wiem :D