X10
1. Stały wyświetlacz 2.8"
2. Tylko 460.000 punktów
3. Włączanie aparatu obiektywem - producent przewiduje podobno tylko 30.000 cykli */
4. Długie wybudzanie aparatu
5. Dość duży luz na tubusie obiektywu.
6. Nieporęczna zakrywka obiektywu
6. Bardzo słaba bateria. NP-50 - stara konstrukcja obecna jeszcze w Kodakach.
XZ-2
1. Ruchomy wyświetlacz 3,0"
2. 920.000 punktów
3. Aparat włączany w "ludzki" sposób
4. Bardzo szybkie wybudzanie
5. Co prawda tez ma nieporęczna zakrywkę obiektywu ale można ja zmienić na LC-63A
6. Możliwość zastosowania konwerterów.
7. Lepsza bateria.
O takich sprawach jak lepsze światło obiektywu nie wspomnę. Ten pseudowizjer optyczny ma dużą paralaksę oraz na pewnych ogniskowych prawą dolną część kadru zasłania obiektyw.
* Co do włączania i wyłączania oraz wybudzania. Przy wyłączaniu nie było żadnego znaku ,że czynność była wykonana. Zdarzało się tak, że w momencie wyłączania aparat wszedł w stan uśpienia i myślałem iż aparat jest wyłączony a on nie był. Wybudzanie aparatu trwało czasami bardzo długo. Lepiej było go wyłączyć i ponownie włączyć niż czekać aż się wybudzi.
Poza tym mój egzemplarz tez miał orby. Po naprawie (podobno wymianie matrycy na inną o gorszych parametrach) nie był to już ten sam aparat. Żałowałem później , że dałem się na to namówić na naprawę.
Czego nie można odmówić X10 - zdjęcia były cudowne.
Co do XZ-2 - nie będę się rozpisywał. Aparat ten spełnia wszystkie moje oczekiwania i wiem , ze pozostanie u mnie bardzo długo. Często biorę go na wypad zamiast OM-D E-M5 z 12-35 nie żałuję tego. Dodatkowy plus to taki że noszę jeszcze mniej ciężarów.:)
---------- Post dodany o 11:23 ---------- Poprzedni post był o 11:18 ----------
PS. Dodatkowym plusem jest także to ,że w XZ-2 można zastosować wizjer elektroniczny VF-2 i VF-4 (VF-3 nie polecam ze względu na gorsze parametry)
---------- Post dodany o 11:39 ---------- Poprzedni post był o 11:23 ----------
PPS Większość osób która miała X10 i pisała swego czasu peany na jego cześć dzisiaj już nie ma tego aparatu. To też daje dużo do myślenia:)