ME-1 nie pasuje do E-620?
Wersja do druku
ME-1 nie pasuje do E-620?
ano,na to wygląda:
http://www2.olympus.pl/consumer/dslr_me-1.htm
Dla ciekawskich są rawy do zassania:
http://www.biofos.com/esystem/e620_tst.html#SECTION8
test-porównanie: Canona 500D, Nikona D5000 i Olka E-620.
niestety po hiszpańsku
przetłumaczone za pomocą google na angielski
nie czytałem, więc nie wiem jaka paplanina z tego wyszła ;) tylko przejrzałem sample.
Witam forumowiczów. Jestem na etapie wyboru pierwszej lustrzanki i ten e620 bardzo mi się podoba. Szkoda jednak iż nie został wyposażony w funkcję nagrywania video (chociażby w rozdzielczości 1280x720), byłby podejrzewam niezłym hitem na rynku. Dla amatora, który miałby wybrać ten sprzęt zamiast zaawansowanej hybrydy, byłaby to myślę przydatna funkcja, a może i decydująca w wyborze. Wiem, że aparat to nie kamera, ale jak dla mnie filmiki by się przydały. Bardzo dobrze, że został wyposażony w matrycę High-Speed Live MOS, z tym że moim zdaniem wystarczyłoby 10 MPix, w za mian iso 1600 prawdopodobnie byłoby w pełni użyteczne. Z matrycy 10 MP odbitki formatu A4 byłyby w b.dobrej jakości i dla amatora w zupełności wystarczające, poza tym pliki byłyby "wagowo" trochę mniejsze, czyli więcej zdjęć na karcie pamięci. I dalej jestem w kropce..., choć na tę chwilę jak dla mnie to najlepsza pozycja na rynku, często robię makro i ten ekranik to super sprawa.
Różnicą między 10Mpix a 12Mpix bym się nie przejmował, to za drobna różnica, by jakoś mocno na wielkość pliku lub jakość wpłynąć.
No jak dla mnie to nie jest taka drobna różnica, chciałbym np dostać 20% podwyżki w pracy pewnie bym to odczuł, jeśli chodzi o wielkość plików to faktycznie mniejszy problem jest, wystarczy karta większej pojemności, ale jeśli chodzi np. o obróbkę zdjęć 10 a 12 MP to też trochę można odczuć przy sprzęcie nie najnowszym, ale głównie chodzi mi o szumy i tu bym widział tę różnicę 20%-tową mniej więcej...
Choć nawet z tym byłbym skłonny się pogodzić, tylko nie przy tej cenie jaka jest obecnie, jakby miał te filmiki od razu bym brał nawet za cenę 3 tys i z jednym obiektywem tzw. kit, bo tyle by był wart moim zdaniem.