helmuth, helenae, Kordek, mieszko634 - miło mi b. dziękuję :)
Kowalik
Wersja do druku
Jak już napisałem w galerii pod tym zdjęciem - znakomite! Przeglądając ostatnie fotki to to co zwraca moją uwagę to przede wszystkim dobre odszumienie tych 400 iso i niesamowite światło. Napisz coś więcej o jakiej porze dnia były robione.
Teraz kilka słów.
Mirek54 i zarazem 2em - ISO 400 - nie odszumiałem - za dużo słońca w pokoju i nie wiedziałem tego szumu - a mogłem poprawić...
Byłem dzisiaj w mojej drugiej czatowni w lesie, po dość długiej nieobecności. Jak się okazało bujne liście na drzewach skutecznie ograniczyły światło i chociaż miejsca na których "robię fotki" były całkowicie nasłonecznione, nie mogłem osiągać dobrych czasów i na dodatek straszne przepały na zdjęciach...
2em - najlepsza pora w lesie - moje miejsce - 11-15sta, wtedy kilka patyków, drzew, gałęzi które mam upatrzone bywają całkowicie oświetlone słońcem. Z drugiej strony czatowni mam piękną porośniętą mchem ułamaną gałąź, właśnie ze względu na nią wybrałem to miejsce - i się bardzo myliłem, bo słońca tam nie mam wcale ;) a dzięcioł duży siedzi na niej i sobie dłubie ziarenka razem z kowalikami prawie bez przerwy :)
Na łąki - najlepsze godziny popołudniowe koło 18-19 stej, wtedy jest super ciepłe światełko i zwierząt także dużo więcej.
Druga "opcja" to po burzy albo przelotnych deszczach w ciągu dnia.
Cieszę się, bo mam zgodę mojej lepszej połówki ;) na zakup nowego obiektywu - myślę o sigmie 150-400 - jednak mam postawiony warunek - muszę sprzedać ZD70-300 :cry: - czyli jestem w konsternacji :???:
pzdr
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Jeszcze ten z dzisiejszego dnia - jak widać nie żałuje im słonecznika ;) :
No mi wlasnie o ten kolorowy szum chodzilo.
po usunieciu tak mi wyszlo-mozna kolor podkrecic jeszcze,chociaz ja wole spokojniejsze barwy.
Napisz slowo i usuwam kicza mego
Tak, nie usuwaj bo jest dobrze, niech zostanie do porównania.
Używam Picture_Cooler2 do odszumiania - nic w nim nie robię - tzn otwieram fotkę i zapisuję, efekty MZ bardzo dobre - a tutaj po prostu nie użyłem tego programu.
Pzdr
nie odszumiałeś wcześniejszych powiadasz....to albo ja ślepnę albo to iso 400 w e-510 rzeczywiście jest (przynajmniej dla mnie) baaardzo uzyteczne! Dzięki za ustosunkowanie się do mojego pytania, marze o takich czatowniach, ale niestety w sercu gornoslaskiej aglomeracji jakim jest moje miasto niełątwo o miejsce odludne, zaciszne, leśne.
Kowalik ze słonecznikiem przepiękny. Gratulacje!!
Pan kowalik bardzo uroczy. Jednak nie warto oszczędzać na słoneczniku;-)
ps. a warunek postwiony przez Drugą połówkę jest jak najbardziej uzasadniony ekonomicznie... .
Kaz de Wro - co racja to racja ;) , jest jeszcze mały kłopot, obiektyw który chce zakupić został wycofany z produkcji - bynajmniej dla systemu 4/3
Kolejny do kolekcji:
Trzcinniczek (łąki noteć)
pzdr
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Kilka słów o ptaszku - Trzcinniczek bardzo podobnie śpiewa jak Trzciniak, jednak jest łatwiejszy do sfotografowania, chociaż gabarytowo mniejszy. Do Trzciniaka mogłem zbliżyć się na odległość 2,3m - jednak on chowa się coraz niżej w gęściejsze trzciny i nie sp;osób zrobić mu zdjęcia - co nie oznacza, że jest to niemożliwe - Piotr Grześ ładnie go złapał.
pzdr