-
2 załącznik(ów)
Odp: Analog wiecznie żywy - nasze zdjęcia.
Sezon w pełni to sobie pozwalam na kadry złapane. Z innej beczki, na takich imprezach analog znakomicie się sprawdza. Idealnie wpisuje się w sferę emocjonalną obiektów fotografowanych. Nie raz mi się zdarzyło, że ze swoim starym aparatem jestem obiektem zainteresowania bohaterów zdjęć co może mieć również i zgubne konsekwencje w postaci porannego kaca.
Załącznik 95327Załącznik 95328
-
1 załącznik(ów)
I jeszcze .. wyzwolenie:), czyli moskwą 6x9 na naszych. Swoją drogą, jakby mi się jeszcze trafił jakiś 6x9 z mieszkiem ale ze stopniem upierdliwości mniejszym od radzieckich produkcji, to nie pogardzę.
Załącznik 95329
-
Odys bardzo fajne te zdjęcia ale wiesz pokusiłbym się o coś jeszcze. Wcale nie starałbym się ich tak bardzo chuchać wręcz może postarałbym się aby je lekko zaszumić czy porysować czyli dorobić im z kilkadziesiąt lat :)
---------- Post dodany o 09:44 ---------- Poprzedni post był o 09:42 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
odys
I jeszcze .. wyzwolenie:), czyli moskwą 6x9 na naszych.
Mam w Moskiewie jeden film i tak się robi już z pół roku :)
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Odys bardzo fajne te zdjęcia ale wiesz pokusiłbym się o coś jeszcze. Wcale nie starałbym się ich tak bardzo chuchać wręcz może postarałbym się aby je lekko zaszumić czy porysować czyli dorobić im z kilkadziesiąt lat :)
Mam w Moskiewie jeden film i tak się robi już z pół roku :)
E nie... że niby znalezione z czasów Mieszka? :P
A propos moskwy, mając ten film kilka miesięcy w aparacie masz szansę na efekty jakie lubisz.
Właściwie to zdjęcie powinienem wystawić na jakiejś aukcji, przecież jest wybitnym unikatem. Cyfrą takiego unikalnego nie zrobię, chyba że w ilości hurtowej:)))
Załącznik 95330
-
Lewa strona efektu ok ale prawa już niezbyt :). Mam wrażenie jakby dwie klatki się nałożyły :). Czeka już 15 klisz a ja zebrać do pierwszego wołania się nie mogę aby moje anty cuda Wam pokazać i tylko się szwendam w tym wątku z nostalgią :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Lewa strona efektu ok ale prawa już niezbyt :). Mam wrażenie jakby dwie klatki się nałożyły :). Czeka już 15 klisz a ja zebrać do pierwszego wołania się nie mogę aby moje anty cuda Wam pokazać i tylko się szwendam w tym wątku z nostalgią :D
Przecież to oryginał, oczywiście że niezamierzona multiekspozycja.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
odys
Przecież to oryginał, oczywiście że niezamierzona multiekspozycja.
Z tych niewywołanych mam kilka z Lomo gdzie też to uskuteczniłem - ciekawe co wyjdzie ;)
-
A ja mam takie pytanie natury technicznej. Rozumiem, że większość osób skanuje negatywy specjalnym skanerem. Nie macie wtedy problemów z kolorami? Ja ze względu na fundusze stosuję dość pokrętną metodę, tzn. robię zdjęcie negatywu umieszczonego na tle białej, oświetlonej ściany. I ogólnie efekty mnie zadowalają, mam tylko okropne problemy z kolorami - foty są za zimne i to na tyle, że brakuje suwaka w LR i PS, by je ocieplić. Da się coś z tym zrobić?
Z góy bardzo dziękuję za rady :)
-
Spójrz na ten artykuł, może będzie Ci łatwiej.
http://www.dfv.pl/szkola-zaawansowani-foto.html?id=430
No i forumowy janko popełnił też taki materiał:
http://as.elte-s.com/patrz/poczytaj.htm
-
Ciekawostka z bazaru. Jeśli brakuje Ci foty dziadka z Wehrmachtu, proszę bardzo:
Niestety w szybce odbił się brzuch mojego teścia, czego robiąc fotę niestety nie dostrzegłem :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jarek_gd
Ciekawostka z bazaru. Jeśli brakuje Ci foty dziadka z Wehrmachtu, proszę bardzo:
Niestety w szybce odbił się brzuch mojego teścia, czego robiąc fotę niestety nie dostrzegłem :(
A ja myślałem, że to Twoja fotka hihi. Ale wiesz co? Gdyby nie ten brzuch teścia to zdjęcie nie byłoby takie fajne :). Ten brzuch dużo wnosi ;)
-
haha, nie no, piękny brzuch. I dlatego w torebce nosimy filtry polaryzacyjny:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
odys
haha, nie no, piękny brzuch. I dlatego w torebce nosimy filtry polaryzacyjny:)
Odys ale to zdjęcie z tym brzuchem uważam, że jest o wiele fajniejszy niz gdyby go nie było :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Odys ale to zdjęcie z tym brzuchem uważam, że jest o wiele fajniejszy niz gdyby go nie było :)
Właściwie to masz rację, poniekąd tłumaczy lekko zabawną minę modela.
-
Jak to sie robi w Bostonie.
Fuji MS100/1000
-
Cytat:
Zamieszczone przez
odys
Bardziej dziękuję za linki, szczególnie ten drugi (pierwszy juz znam). Myślę, że kluczem do sukcesu może być po prostu odpowiednie ustawienie WB, a autor podał tu świetny sposób. Jutro odbieram negatywy z labu, zobaczymy, czy się uda :-)
-
Generalnie staraj się "ocieplić" kadr w celu wyeliminowania niebieskiego zafarbu, negatyw odwracaj krzywa tonalną punktowo (lewa strona do góry, prawa w dół nie dół w lewą, góra w prawo ;)) dociągając ekspozycje do lewej strony i od tego zacznij. Po odwróceniu w ten sposób, kliknij balansem bieli na kawału kliszy z poza kadru (okolice perforacji) i przejdź z powrotem do krzywych i koryguj po kolei R, G, B. No a reszta to już w zależności od tego co chcesz osiągnąć ze skanem ;)., i czym obrabiasz.
-
1 załącznik(ów)
Załącznik 95419
Oczojebny bokeh Jupitera 37A, kodak ultra Gold, oczywiście przeterminowany kilka lat :mrgreen:.
ps. a pscółka spindoliła poza GO, zero zrozumienia :cry:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sepi19
ps. a pscółka spindoliła poza GO, zero zrozumienia :cry:
Co za menda z tej pscółki ;):)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sepi19
Generalnie staraj się "ocieplić" kadr w celu wyeliminowania niebieskiego zafarbu, negatyw odwracaj krzywa tonalną punktowo (lewa strona do góry, prawa w dół nie dół w lewą, góra w prawo ;)) dociągając ekspozycje do lewej strony i od tego zacznij. Po odwróceniu w ten sposób, kliknij balansem bieli na kawału kliszy z poza kadru (okolice perforacji) i przejdź z powrotem do krzywych i koryguj po kolei R, G, B. No a reszta to już w zależności od tego co chcesz osiągnąć ze skanem ;)., i czym obrabiasz.
Dzięki za rady, będę walczyć i jeśli efekty będą zadowalające, pochwalę się na Forum :)
-
1 załącznik(ów)
Trochę walki Cię czeka, ale satysfakcja i efekty gwarantowane :wink:, o ile oczywiście wcześniej nie odpuścisz :wink:.
Gdybyś potrzebowała coś podpatrzeć, to tak wygląda mój super hiper profi skaner do negatywów :mrgreen:
Załącznik 95438
-
1 załącznik(ów)
Uu, jaka maszyneria :) Ja od skanowania mam ludzi ;) Znaczy zajmuje się tym głównie moja druga połówka :) W zasadzie to on głównie siedzi w klimacie analoga, ale za moją namową i z moim dużym zaangażowaniem :) Bo on już foci od kilku lat i dlatego zdecydowałam się kupić mu Lubitela, zeby poszerzał horyzonty. Practika po dziadku odszukana w pawlaczu jest wspólnie użytkowana. Póki coś tak jaram się moim E-PL-em, że rzadko biorę coś innego do ręki :D Ogólnie rzecz biorąc, ja kupuję i zakładam filmy, potem zanoszę je do wywołania, a on zajmuje się przenoszeniem do wersji cyfrowej. Przepraszam za przydługą opowieść, ale muszę być uczciwa, żeby nie zbierać pochwał za nieswoje dokonania :P
Załącznik 95442
-
"Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty realnasty."
Za uczciwe podejście :wink:. Plusik będzie w pamieci.
A może twój "pracownik od czarnej roboty" się ujawni i czymś pochwali ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sepi19
"Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty realnasty."
Za uczciwe podejście :wink:. Plusik będzie w pamieci.
A może twój "pracownik od czarnej roboty" się ujawni i czymś pochwali ?
A dziękuję bardzo :) Osobiście raczej nie, ale jeśli ogarniemy te kolory przy skanowaniu, to na pewno wrzucę kilka fotek w najbliższej przyszłości :)
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
ale muszę być uczciwa, żeby nie zbierać pochwał za nieswoje dokonania :P
Kobieta ideał, farciarz z tej drugiej połówki:P
To ja znalazłem inny ideał, aż się wzruszyłem robiąc te zdjęcia.
Załącznik 95447 Załącznik 95448
-
Zakupiłem "testowo" film Ultrafine Extreme 400 do średniego. Jestem po pierwszych rolkach bardzo pozytywnie zaskoczony jakaością, zważywszy na jego cene ;-)
Pentax 67, Takumar 105/2.4, Ultrafine Extreme 400, HC-110
-
Fajne. A czy u nas ten materiał jest do dostania?
-
Ja coś bardziej wintydż zapodam ;) Zdjęcia z Lubitela 166B, zwanego też pieszczotliwie Łomkiem :) Film to jakiś najtańszy Rolei 200.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
odys
czy u nas ten materiał jest do dostania?
Nie wiem. Musiałbyś sprawdzić na alle albo ebayu.
Ultrafine Extreme 400, HC-110
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Ja coś bardziej wintydż zapodam ;) Zdjęcia z Lubitela 166B, zwanego też pieszczotliwie Łomkiem :) Film to jakiś najtańszy Rolei 200.
Ładne, z charakterem. To co lubię w analogu to jego nieprzewidywalność, chociaż właściwie to wiem, że moje nie różnią się już wiele od cyfrowych swoją powtarzalnością, ale czasami warto spróbować czegoś nowego.
Pierwsza próba wet plate, oczywiście skopana, ale od czegoś trzeba zacząć.
Załącznik 95842
-
Pentax MZ-S, FA 77Ltd, Neopan 400, Pyrocat HD
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wuzet
Pentax MZ-S, FA 77Ltd, Neopan 400, Pyrocat HD
Klimatyczne, chociaż zawsze znajdują się gdzieś mistrzowie planów dalszych:) Trochę psują klimat wiadra i butla.
-
wuzet jak zwykle śliczności wrzucasz.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
odys
Pierwsza próba wet plate, oczywiście skopana, ale od czegoś trzeba zacząć.
Załącznik 95842
Normalnie Zombi rządzi a PS się chowa ;) :)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Normalnie Zombi rządzi a PS się chowa ;) :)
PSa mam powyżej dziurek, siedzę w nim zawodowo więc jakoś trzeba odreagować. A cóż pozwala na lepsze odreagowanie niż opary eteru? :))
---------- Post dodany o 11:30 ---------- Poprzedni post był o 11:29 ----------
Wuzet - przyznaj się, że Ty się w czasie przenosisz bo takich scen już nie ma. Swoją drogą, nie udało się Tobie podejść bliżej, tak żeby nie było tych barierek na zdjęciu?
-
1 załącznik(ów)
Ostatnio przejadłem się malinami, takie dobre były :grin:
Załącznik 96028
Przeterminowany kodak gold, Jupiter 21m.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sepi19
Ostatnio przejadłem się malinami, takie dobre były :grin:
Przeterminowany kodak gold, Jupiter 21m.
Jadłeś przez obiektyw? ;) :)
-
odys, gdyby sie dało uniknąc przeszkadzajek na zdjeciach, to by ich nie było ;-)
Neopan 100, Pyrocat HD