3 załącznik(ów)
Podstawa to dobry przewodnik
Podstawa to dobry przewodnik...
Gdy Mamuka, zachwalając Kachetię, wymieniał miejsca które koniecznie trzeba zobaczyć, z początku nie rozumiałem. Co on mówi? jaka Szuamta, przecież w przewodniku kupionym rok wcześniej, jak byk stało, że do zespołów klasztornych Nowa i Stara Szuamta (ang. Shuamta) da się dojechać tylko terenówką. Albo trekking i na piechotę... No a nam ani na piechotę iść się nie spieszyło, ani opel Mamuki nie wyglądał na auto terenowe.
Mój rosyjski okazał się zbyt słaby (a może i umysł niezbyt lotny) by zapytać o moje wątpliwości co do możliwości dojazdu. A jednak obawy okazały się być obawami na wyrost. Do klasztorów wiodła gładka jak stół asfaltówka. O tym, skąd ona, zdaniem Mamuki, się tam wzięła napiszę w następnym odcinku. Na razie zdjęcia - bo to przecież fotograficzne a nie turystyczne forum :)
Od razu mówię - zdjęć z Nowej Szuamty (klasztoru żeńskiego) nie mam, padał deszcz, do środka nas nie wpuszczono... Stara Szuamta to zaś ruiny zespołu klasztornego, sięgającego podobno piątego wieku naszej ery.
512.
Załącznik 148377
513.
Załącznik 148378
514.
Załącznik 148379
CDN.