Bo jak znam siebie i tak będę chciał mieć te dodatkowe 5 mm i wodoszczelność, a przy kupnie od razu w zestawie będzie taniej.
Wersja do druku
Aha, zapomnialem dodac.
Jesli chodzi o kastraty to juz mozna mowic o tym, iz w koncu AF-C jest nie tylko jako wpis w folderze reklamowym i przelacznikiem w body :)
p.s. Zeby dodac lyzki dziegdziu...
...kur.... czemu to takie duze musieli akurat zrobic:(
pozdro
Duże bo zastąpiło (na razie i pewnie na zawsze) E-x. Mniejsza wersje będzie chyba następcą E-M5 z zapewne (nomen omen) wykastrowanymi pewnymi funkcjami.
Co prawda nie znam się na profesjonalnym testowaniu ale sprawdziłem kilka (zupełnie nieprzydatnych;) ) cech tego aparatu, którymi do tej pory chyba się nie zajmowano. Jeśli kogoś interesuje moje subiektywne zdanie to:
- do freelensingu bajka. Focus peaking działa i ze względu na niestandardowy układ głębi ostrości jest znacznie bardziej przydatny niż przy tradycyjnym manualnym ostrzeniu. Freelensowanie na uchylnym ekranie Live view to też nowa jakość, ale to akurat wspólna cecha bezlusterkowców. Trzeba staranniej niż w lustrzance dopasowywać ustawienia obiektywu i zatykanie szpar palcami ponieważ ze względu na mniejszą odległość bagnetu od matrycy konieczne jest większe oddalanie obiektywu i wpuszczanie większej ilości dzikiego światła z boku. Szkoda tylko, że przy focus peakingu podgląd wyraźnie zwalnia.
- aparat sprawdziłem na szybko (przy sztucznym świetle) z dużymi obiektywami PL 25 i 14-50 (jasniejszym). 25 działa wyraźnie szybciej i pewniej niż na L1. Jak na ten obiektyw ostrzenie na mniej kontrastowe powierzchnie wypada bardzo dobrze. 14-50 działa wyraźnie gorzej niż na L1. Nie ma tragedii ale zdarza się małe błądzonko i aparat zazwyczaj musiał doostrzyć. Przy PL 25 przeważnie po prostu dojeżdżał do ostrości i pikał.
Być może da się z tymi niedogodnościami jakoś walczyć ale aparat miał tak strasznie dużo różnych guziczków, napisów i był bardzo nowoczesny, że czułem się zagubiony i onieśmielony. Wciskałem tylko spust migawki (hades mi pokazał gdzie to jest).
Ja sobie zdaje sprawe, ze czesc osob bedzie takim stanem rzeczy ukontentowana.
Bo fakt faktem, trzymalo sie to calkiem sympatycznie, a i wizualnie to jednak piekniejszy wiele niz m5 jest.
Dla tych, ktorzy jeszcze z jakis powodow trzymali e3/e5 teraz nie ma juz zmiluj, bo ta pucha pozwoli im przeniesc w inny wymiar.
pozdro
Zdjecie z ręki
0,77s czyli takie 3/4 sekundy. surowe bez wywoływania coby tylko pokazać jak potrafi zadziałać stabilizacja. Oczywiście to też zależy od stabilności uchwytu ale mimo wszystko to zdjęcie można uznać za ostre.
Ogniskowa 25mm bez stabilizacji pewnie pokusiłbym się o 1/15 sekundy... tu mam prawie 1s.
1s już takie ciut poruszone. 1/2 s w zasadzie zawsze bez zarzutu...
Stavbilizacja Działa fajnie !
Balansem bieli proszę sięnie przejmować bo oświetlane to było jakąś straszną sodową lampą z dziurawym widmem, więc nawet nic się nie starałem ustawiać :)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1380551482
I wycinki kadru.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...2&d=1380551483
https://forum.olympusclub.pl/attachm...3&d=1380551484