slyszalem ze oly produkuje dany model "rzutami" i z epl-1 troche przeszacowali popyt i ze raczej z tego wynika jego niska cena.
troche potwierdza to fakt ze epl-2 niespecjalnie chce taniec od czasu premiery serii trzeciej.
Wersja do druku
slyszalem ze oly produkuje dany model "rzutami" i z epl-1 troche przeszacowali popyt i ze raczej z tego wynika jego niska cena.
troche potwierdza to fakt ze epl-2 niespecjalnie chce taniec od czasu premiery serii trzeciej.
Parę nowych obrazków na japońskiej stronie Olympusa (za 43rumors):
http://olympus-imaging.jp/product/ds...ple/index.html
T.
[EDIT]W komentach pisza, ze nie nowe.. coz.. tyle tego jest, ze juz nie wiadomo co bylo, a co nie :P
cyt. "Kiedy Olympus OM-D E-M5 szczegóły zostały ogłoszone po trochu niemal wydawało się zbyt piękne, aby mogło być prawdziwe, o wysokiej prędkości zdjęć seryjnych, wysokiej rozdzielczości sensor, uaktualnionego stabilizacją obrazu i pogody szczelnej metalowej obudowie i byliśmy bardzo podekscytowani, aby przetestować aparat fotograficzny. Na szczęście aparat dorósł do naszych wysokich oczekiwań, a pod pewnymi względami przewyższa je lepiej niż oczekiwano wyniki szumów nawet przy wysokich ustawieniach ISO! Czujnik w aparacie ma większą rozdzielczość, z 16 megapikseli w porównaniu do aparatów PEN 12 megapikseli, ale oferuje również niższe wyniki hałasu! Choć oprogramowania nie może być ostateczna, jeśli ostateczne wyniki są coś podobnie jak widzieliśmy do tej pory, to powinny być zdolne do wytwarzania doskonałe wyniki."
Od końca- dla mnie "średni termin" w elektronice użytkowej to jest 1,5 -2 lat. czyli to co jest już daleko zaawansowanym projektem.
7n miałem w reku przez kilka minut, z kitem nie narzekałem na jego wyważenie i "handling".
Co do małych jasnych stałek w 4/3- nie interesują mnie one tak bardzo jak zoom klasy i ceny 14-54. tego na razie nie widać, tak więc remis.
Trochę nieporadnie poruszałem się po menu, To co mi nie odpowiadało, to umieszczenie dwóch rolek obok siebie.
Jako "lewoocznemu", bardzo pasowało mi asymetryczne umiejscowienie wizjera.
w sumie sympatyczny aparat.
Zastanawiam się - jeśli ta matryca z E-M5 jest taka rewelacyjna - to czy trafi ona do tańszych Penów?
Tak, ale megapixle to nie wszystko, teoretycznie E-P"n" i E-PL"n" miały matryce o tych samych rozmiarach a efekty (zdaniem wielu) były różne.
Trzeba pamiętać, że matryca to nie wszystko. To tak jak np. e-330 i jakaś Leica miały tę samą matrycę - no i co?
Inny procesor, przetwornik, pomiar światła, filtr...
Ale na przykładzie Olympusa - jeśli kogoś interesuje wyłącznie JPG z puszki -wtedy taki E-P3 od E-PL3 faktycznie różni się przynajmniej na najwyższych wartościach ISO.
Pytałeś o matrycę, nie o filtr AA czy "cały silnik". Skoro od złotych czasów (EPL1) nie dali hmm... mocniejszego filtra można przypuszczać, że i nowym PEN'em trzeba będzie uważać fotografując żorżetę ;)
/edit: na pewno będzie stary IBIS, nowy to wg info z wywiadów kwestia (wyższego) pozycjonowania OMD jak i (mniejszego) rozmiaru korpusów PEN.