Tadeuszu, czy możesz ujawnić, co to za małpka ?
Wersja do druku
Tadeuszu, czy możesz ujawnić, co to za małpka ?
Ja się wcinam może trochę za późno ale początkowe zdjęcie rozpoczynające ten temat też moim zdaniem jest nieciekawe i pozbawione jakiś niezwykłych efektów..
rol6,
Słonecznik ten sfociłem nieco szczęsliwie, bo światło było nie fałszujace kolor oraz nie było ostre, ale cokolwiek kierunkowe (boczne).
Dzuiko,
Małpeczka, to Canon S80, rok wypuszczenia na rynek 2005-08, wycofany już w 2006, cała epoka do tyłu w branży cyfrówek. Canon w pewnym momencie zaprzestał kontynuowania serii SXX, a w ostatnim modelu - S80 zabrał RAW, tak sie zniechęciła firma do tej klasy. Dalej oparto strategię dla ambitnych amatorów i zawodowców (back-up) na serii G, bardzo dobrej zresztą, tylko cięzkie aparaty, cegłowate, jak na T-shirt camera.
Gdy konkurecja podgoniła w segmencie zaawansowanych małpek, to Canon sie obudził i dawaj - S90 i S95 o bardzo podobnym układzie menu, ergonomii, jak poprzednie eSy.
To jest troche nie po linii na forum Oly. Będę sie ograniczał.
osiem1984
Dziękuję za opinię. Nawiasem mówiąc jakich efektów można oczekiwać?
Pzdr, TJ
Tadeuszu, dziękuję za wyczerpującą - nie mnie - odpowiedź.
Jeśli nie można oczekiwać efektów, to co może być niezwykłego w zdjęciu? :)
osiem1984,
Sądziłem, że może masz jakies pomysły, pytanie było o konkretne "niezwykłe efekty", jakich można oczekiwać. Słowo "niezwykłe" zainspirowało mnie do zadania pytania.
Ale sądzę, że to było stwierdzenie ogólne, więc przyjmuję, że niech tak zostanie.
Pzdr, TJ
W ramach idei "Kieliszek na kafelku", czyli nieustających ćwiczeń zbrałem sie (okazjonalnie) za portret dziecięcy.
Jak się okazało, sesja z dziećmi, to wyższa szkoła jazdy, bowiem musi być ograniczona do kilku minut, bo dziecię w tym wieku nie jest w stanie się skoncentrować w jednej pozie dłużej niż kilka, kilkanaście sekund, po czym biegnie do komódki po kredki, albo ucisza kanarka lub szuka swojej gumy do żucia, a wujek fotograf, choc wystawiany na mordercze próby cierpliwości musi się zawsze odnaleźć.
Wklejam dwie fotki. Technicznie średnie. Nieobrabiane.
Pzdr, TJ
PDz 1
PDz 2
Młodej damy się w tym wątku nie spodziewałem. Jakoś odnoszę wrażenie, że lepiej się spisała niż fotograf ;-). Bardzo sympatyczne zdjęcia, jednak coś bym zamieszał - może pionowy kadr, inne tło.
Karol,
Dziękuję za głos.
Wszystkie warunki były zastane, należało tylko je wykorzystać. Ciekawe, ze kadrowałem też w pionie i zdecydowanie nie podobało mi się -twarz, a w niej mimika miały zbyt mało przestrzeni w kadrze pionowym i w dodatku kapelusz z błyskotkami zaczął zbyt dużo ważyć jako motyw "odciągający". Poza tym przy jałowym tle znikalo wyodrębnienie od niego, które przy tym tle w ciasnym kadrze nie mogło być dostatecznie wyraziste. Poszerzając kadr zyskuje sie więcej jasności w tle, co moim zdaniem jakoś uprzestrzennia portret tego typu, daje oddech. To sa moje dywagacje.
Nawiasem mówiąc, przy niezawodowej, nieprzygotowanej kilkuletniej modelce możliwe jest tylko kilka ujęć, kilkanaście fotek dosłownie.
Pzdr, TJ
Wklejam dwie fotki kwiatkowe dla rzucenia okiem. Pierwsza fotka, to kolejne ujęcia tego samego gatunku kwiatów, które już pokazywałem. Wydaje mie się, że jest w niej jeszcze więcej światła.
Pzdr, TJ
KM1
KM2