-
Odp: Eddie - moje zdjecia
Apz, wczoraj było bardzo słonecznie i po południu faktycznie bardzo duża przejrzystość powietrza. Oczywiście, byłbym kłamcą, gdybym napisał, że zdjęcie jest obrazkiem bez niczego wywołanym z rawa - obróbka była, żeby ten kontrast dopasować po mojemu. Nie mniej, warunki były genialne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Apz, wczoraj było bardzo słonecznie i po południu faktycznie bardzo duża przejrzystość powietrza. Oczywiście, byłbym kłamcą, gdybym napisał, że zdjęcie jest obrazkiem bez niczego wywołanym z rawa - obróbka była, żeby ten kontrast dopasować po mojemu. Nie mniej, warunki były genialne.
Szkoda tylko, że tę piękną budowlę potrzeby właścicielski spaskudziły przekaźnikami , nie jest to uwaga co fotografa.
Takie czasy po prostu.
Pozdrawiam AP.
-
Jakie przekaźniki masz na myśli, APeZecie, te takie pionowe wąskie?
Dla odmiany takie coś, ciekawe jak się na to zapatrujecie.
26.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Jakie przekaźniki masz na myśli, APeZecie, te takie pionowe wąskie?
26.
Tak te telekomunikacyjne , na "Twoim " budynku wąskie , na "moich " kościołach okolicznych wstawiają krótki grube rury odstające od konstrukcji po 3 na wierzę kościelna , takie techno-tele-obrzydliwości.
Fajne te drzewa i zestawienie ich z prostą latarnia, ciekawe jak by wyglądało ich zestawienie z metalową szczotkowaną powierzchnią latarni. Wiem nie ten park , ale tak mi sie nasuneło...
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
... u mnie to zimą jest w powietrzu mgła i ogranicza to widoczność - u Ciebie widzę wyostrza i kontrastuje. To jak widać gołym okiem - jedna z tych licznych wyraźnych różnic miedzy miastem i wsią...:shock:
A może to nie kwestia mgły tylko "głębokości" planu?
W mieści trudniej o głęboki plan to i mniej przeszkadza perspektywa powietrzna? :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Szkoda tylko, że tę piękną budowlę potrzeby właścicielski spaskudziły przekaźnikami ...
Co tam przekaźniki., zwróciłeś uwagę na napis? :-P
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
No nie wiem. :roll:
Światło, obróbka- tak ale sam temat?
-
Na 25 trochę ten budynek w tle bardzo daje po oczach. Poza tym fajny kadr.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
[...]
No nie wiem. :roll:
Światło, obróbka- tak ale sam temat?
Wiesz, myślałem podobnie przed zrobieniem zdjęcia. Najpierw było "wow, ale fajne drzewa i genialne światło", potem "e, ale drzewa?", ostatecznie jednak "cholera, a dlaczego nie?" - ostatecznie podjęta decyzja dała mi zdecydowanie więcej satysfakcji :)
Mysikrólik, jakoś tak chciałem mocno podkreślić, może i za mocno.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Co tam przekaźniki., zwróciłeś uwagę na napis? :-P
Nie nie zwróciłem - znaczy, że albo ja nie jestem spostrzegawczy ( ... starość nie radość...) albo świetnie wkomponowany. Albo oba czynniki razem...
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
... "e, ale drzewa?" ...
Zestawienie : latarnia - drzewa, owszem ale może inny kadr.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Zestawienie : latarnia - drzewa, owszem ale może inny kadr.
Zależy jaki. Poszerzenie na przykład groziło wplątaniem elementów zupełnie zbędnych i raczej mało atrakcyjnych.
---------- Post dodany o 09:50 ---------- Poprzedni post był o 09:50 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Nie nie zwróciłem - znaczy, że albo ja nie jestem spostrzegawczy ( ... starość nie radość...) albo świetnie wkomponowany. Albo oba czynniki razem...
Pozdrawiam AP.
Starałem się :)
-
Z latarnią jest ładne światło, a poza tym sama nie wiem... lubię takie klimaty, ale ciężko z nich wydobyć sensowny kadr.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mysikrolik
Z latarnią jest ładne światło, a poza tym sama nie wiem... lubię takie klimaty, ale ciężko z nich wydobyć sensowny kadr.
O to właśnie mi chodziło, światło, kształt drzew, mocno podkreślona kora... No dobra, nie tłumaczę się więcej.
-
Eddie latarenka w "Saskim"?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Eddie latarenka w "Saskim"?
Tak, oczywiście.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Tak, oczywiście.
Jedno z najbardziej urokliwych miejsc w mieście.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Jedno z najbardziej urokliwych miejsc w mieście.
Ta latarnia?
Osobiście wolę wejść głębiej w park ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Ta latarnia?
Osobiście wolę wejść głębiej w park ;)
Cały park! :-D
To nie ja mam parcie na latarnię, Tobie się wygła.:-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Cały park! :-D
To nie ja mam parcie na latarnię, Tobie się wygła.:-P
Stoi prosto :P
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Nooo ... chyba fotograf :-D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Nie odpowiadam za stan wszelkiego rodzaju urządzeń w tym mieście :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Nie odpowiadam za stan wszelkiego rodzaju urządzeń w tym mieście :)
Odpowiadasz! Robisz fotę latarenki, i jak ma być prosta w kadrze, to nie za fotoszopa łap, tylko w czynie społecznym
prostuj co inni skrzywili. No!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Gdyby obok cos blond z papieroskiem w przykrótkim kożuszku z leoparda stało to i klimat i sens by byl,a tak....
Ps:..... i w szpilkach,koniecznie w szpilkach.I wtedy czarno biale,kontrastowe mocno.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Gdyby obok cos blond z papieroskiem w przykrótkim kożuszku z leoparda stało to i klimat i sens by byl,a tak....
Ps:..... i w szpilkach,koniecznie w szpilkach.I wtedy czarno biale,kontrastowe mocno.
Była dużo starsza pani w długim płaszczu, w podstarzałym kapeluszu, w zimowych buciorach i z papierosem do połowy wypalonym - nadaje się?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Ej Mirek, Mirek! Tobie tylko kożuszki i leopardy w głowie ... .
-
Jasne,ze sie nadaje.Chociaz gnebi mnie ten papieros.Wolalbym do polowy nie wypalony:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Jasne,ze sie nadaje.Chociaz gnebi mnie ten papieros.Wolalbym do polowy nie wypalony:mrgreen:
No racja, z tym jest już gorzej :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Ej Mirek, Mirek! Tobie tylko kożuszki iw głowie ... .
Kurde.Przecie nic lepszego nie trzeba jak w jednej butelka zimnego z pianka a w drugiej gesto pod reka.Mniut na podniebieniu i poczochrac se mozesz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Kurde.Przecie nic lepszego nie trzeba jak w jednej butelka zimnego z pianka a w drugiej gesto pod reka.Mniut na podniebieniu i poczochrac se mozesz.
Czochranie fajna sprawa, ale czasem palce sztywnieją.
-
Zestaw zdjęć z ulicy Próżnej, gdzie stoją dwie pozostałe po wojnie kamienice...
Zamierzam tam wrócić w bardziej przyjaznych dla dłoni okolicznościach i trochę więcej czasu poświęcić temu miejscu.
27.
28.
29.
-
29. jak dla mnie najlepsze - świetny pomysł na zdjęcie. :grin:
-
A dla mnie 28 naj. Tylko cz-b i jakos to symetrycznie poprostowac, wyrownac i git :P
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Złośliwiec jeden...
28 - urokliwe miejsce.
Pozdrawiam AP.
-
Thomasso, jest prosto. Nie jest symetrycznie, ale jest prosto - sprawdzałem :)
APZ, miejsce jest wybitne. Patrząc na te kamienice człowiek ma wrażenie, że przeniósł się w czasie. Potęgują to uczucie ogromne portrety byłych mieszkańców wywieszone na ścianach. Wcześniej też były wywieszone pomiędzy kamienicami nad ulicą. Przechodząc tamtędy czuję się jakby duchy na mnie patrzyły.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Thomasso, jest prosto. Nie jest symetrycznie, ale jest prosto - sprawdzałem :)
Przyznam rację Thomasso :-P
Ustawiłeś pionowo lewy narożnik ściany ale już prawy kładzie się w lewo. Pewnie chodziło mu o prostowanie perspektywy.
Sam zakątek, faktycznie aż się prosi o obfotografowanie, za chwilę, może zniknąć na zawsze.
Na 27. fajna latarnia na tle muru, ale MZ za ciasno i za dużo przeszkadzajek w tle (daszek/balkon, kamera i siatka).
-
27 podoba mi się....i jedno mnie wpienia, jak można fajną fotkę cyknąć to zawsze jakiś kabel wisi,albo kamera jakaś ;-)
-
Po przeciwległej stronie ulicy już trwają prace remontowe dwóch kamienic z tego ciągu. Z jednej strony dobrze, mają szansę wyglądać jak w dniach świetności. Z drugiej strony, mi osobiście bardziej podobało mi się to miejsce jako świadek nieprzyjemnej, ale jednak historii.
Kamerę zrobiłem celowo. Tak samo zresztą jak celowe jest pokazanie wszystkich trzech zdjęć, a nie tylko jednego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Po przeciwległej stronie ulicy już trwają prace remontowe dwóch kamienic z tego ciągu. Z jednej strony dobrze, mają szansę wyglądać jak w dniach świetności. Z drugiej strony, mi osobiście bardziej podobało mi się to miejsce jako świadek nieprzyjemnej, ale jednak historii.
Kamerę zrobiłem celowo. Tak samo zresztą jak celowe jest pokazanie wszystkich trzech zdjęć, a nie tylko jednego.
fany pomysł z tryptykiem, a jakby to w stylu "ORWO" zrobić?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
fany pomysł z tryptykiem, a jakby to w stylu "ORWO" zrobić?
Nie jestem szczególnie optymistycznie nastawiony do takich eksperymentów. Te zdjęcia mają przedstawiać stan dzisiejszy a nie udawać przeszłość. Natomiast będę się starał zrobić to raz jeszcze, na spokojnie, gdy palce nie będą przymarzać do korpusu :)
No i na pewno powalczę z bardziej spójną obróbką. Może jeszcze na tych zdjęciach, a na pewno już na nowych.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Nie jestem szczególnie optymistycznie nastawiony do takich eksperymentów. Te zdjęcia mają przedstawiać stan dzisiejszy a nie udawać przeszłość. Natomiast będę się starał zrobić to raz jeszcze, na spokojnie, gdy palce nie będą przymarzać do korpusu :)
No i na pewno powalczę z bardziej spójną obróbką. Może jeszcze na tych zdjęciach, a na pewno już na nowych.
Nie mają "udawać". W filmach ORWO, dominowała silnie magneta, i tu doskonale by pasowała do cegły, która ciut w brąz "poleciała".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Nie mają "udawać". W filmach ORWO, dominowała silnie magneta, i tu doskonale by pasowała do cegły, która ciut w brąz "poleciała".
Gdyby dało się do 5D2 założyć ORWO, to by nie udawały, a tak... :)
Nie, nie, te ściany są z czerwonej cegły, dużo brązu również. Magenta tam nie będzie pasować. Ale to tylko moje zdanie.