ten "wentylator" świetny, zwiedzanie nocą jest ciekawsze niż za dnia
Wersja do druku
ten "wentylator" świetny, zwiedzanie nocą jest ciekawsze niż za dnia
Bodzio tutka pod prostowanie już gdzieś zamieszczał na tym forum (chyba z gimpa tutek był ) :)
ale teraz nie bardzo go odnajdę
LR 5,7 i czasem PSE 11
Tak, Ula ma rację. Zamieszczałem i też nie mogę znaleźć :(
To może z nowego forum... w sumie to i to daje nam zabawę :)
http://olympusforum.pl/watek-Bawimy-...d=4793#pid4793
Akurat żadnego z nich nie posiadam - pokażę zatem jak to wygląda w Zoner Photo Studio 17 (wiele razy były na naszym forum linki do rozprowadzanych w promocji darmowych wersji tego programu). Weźmy jakieś zdjecie z walącymi się murami (w tym przypadku - z Pragi - o ile mnie pamięć nie myli - z Placu Wacława):
Załącznik 186670
Otwieramy je w Zoner Photo Studio, jeśli domyślnie otworzy się w Viewerze trzeba przejść do zakładki edytora:
Załącznik 186671
Cztery ikonki służące do prostowania otoczyłem czerwoną obwódką - służą one do prostowania linii poziomych, pionowych, poziomych i pionowych oraz morfingu. Przy zdjęciach architektury najczęściej wystarczy wyprostować lionie pionowe. Czasem lepsze efekty daje prostowanie i pionów i poziomów, ale bardzo często tak wyprostowane zdjęcia wyglądają nienaturalnie - po kilku próbach sam się przekonasz. Wybieramy zatem ikonkę do prostowania linii pionowych i na zdjęciu pojawiają się dwie pionowe linie:
Załącznik 186672
Chwytając je za białe kółka przesuwamy je tak, aby pokryły się z dwiema elementami obrazu, które na wyprostowanym zdjęciu maja być pionowe (np. krawędzie budynków, słupy, pnie drzew) położonymi możliwie blisko obu bocznych krawędzi obrazu:
Załącznik 186673
Klikamy przycisk 'Apply' na prawo od zdjęcia:
Załącznik 186674
Zapisujemy uzyskane zdjęcie, cieszymy się i możemy się nim pochwalić na forum:-)
Załącznik 186675
Zwróć uwagę, ze zdjęcie zostało nieco przycięte po bokach, ma też inne proporcje długości boków niż oryginał - cóż - takie efekty uboczne niesie za sobą prostowanie.
Proszę, kilka razy wspominałem tu na forum o tym programiku dla leniwych ;)
http://www.dobreprogramy.pl/ShiftN,P...ows,33712.html
Jacku i chce Ci się szwędać po tych pustych ulicach Gdańska!?:wink: Ale warto było.!!W takim anturazu mariackiej nie widziałem.
Bodzip. Twoje szaleństwo nieco zmieniło proporcje bramy. jakaś taka grubsza sie zrobiła i nieco skarlała.:mrgreen:
Dlatego "nie lubię"szerokiego kąta!