Monolit, można wejść do obiektu obok.
Załącznik 207014
Wersja do druku
Monolit, można wejść do obiektu obok.
Załącznik 207014
Dzięki za rozwianie wątpliwości.
Karol Szymanowski przy Filharmonii Pomorskiej w Bydgoszczy.
Załącznik 207031
Tamada - Tbilisi - rzeźba wzorowana na starożytnej statuetce z brązu z VII w p.n.e.
Tamada to w Gruzji wodzirej, mistrz ceremonii w czasie supry - gruzińskiej uczty.
Załącznik 207037
Dzięki za kolejną fotę.
''Wieczny tułacz'' - ul. Maksima Bahdanowicza w Mińsku.
Załącznik 207049
Berikoaba - ludowy gruziński taniec - rzeźba Avtandila Monaselidze wykonana w 1981 roku - Tbilisi - Stare Miasto.
Załącznik 207052
Park Retiro Madryt.
Załącznik 207075
Międzynarodowy Pomnik Ofiar Niemieckiego Obozu Zagłady w Auschwitz Birkenau.
Załącznik 207086
Załącznik 207087
Załącznik 207088
Pomnik Wachtanga I Gorgasali (Głowa wilka) - króla Gruzji (452- 502 r). Wykonany w 1967 roku przez Elgudża Amaszukeli - Tbilisi.
Załącznik 207099
Bonusem jest panorama miasta. Szkoda, że nie ma więcej dołu, ale pewnie chodziło o zredukowanie w kadrze turystów. :wink:
Nie wiem jakie to postaci. Rzeźba znajduje się w wiedeńskim Muzeum Historii Wojskowości.
Załącznik 207103
''Rozkwit'' - park Zwycięstwa w Mińsku.
Załącznik 207119
Aleja Sław w Kielcach.
Załącznik 207134
Najnowszy Pomnik w Tychach.
Powstał na Rocznicę Odzyskania Niepodległości .
Załącznik 207140
Załącznik 207139
Tak zamiast fontanny - Wisła :lol:
Załącznik 207148
Proszę o trzymanie się tematyki wątku.
Katowicki Park Leśny.
Załącznik 207167
Ładna figura :)
Pomnik przyjaźni rosyjsko - gruzińskiej postawiony w 1983 roku z okazji dwusetnej rocznicy podpisania traktatu o przyjaźni między tymi krajami. Stoi na wysokości ponad 2000 m. n.p.m. obok Gruzińskiej Drogi Wojennej, niedaleko miasteczka Gudauri.
Załącznik 207174
Obecnie nie wygląda zbyt dobrze. :wink:
Jan I Dobry - plac Drzewa Figowego w Lizbonie.
Załącznik 207189
Wrócę jeszcze do Iranu :)
Azadi - Wieża Wolności - Teheran.
Wysoka na 50 metrów, wykonana z 8000 bloków białego marmuru według projektu Hosseina Amanata. Uroczyście otwarta 16 października 1971 roku.
Załącznik 207210
Oryginalny obiekt. Byłeś może wewnątrz?
Park Retiro Madryt.
Załącznik 207211
Staatsgründungsdenkmal - Ogród Szwajcarski w Wiedniu.
Załącznik 207247
Bardzo mi się podoba :) Nie, nie byłem wewnątrz, o ile dobrze wiem, nie można wejść na górę.
Przedstawiać nie trzeba :grin: Liberty Island, tu też nie wchodziłem na górę :)
Załącznik 207261
Dzięki za odpowiedź.
Była w wątku prezentowana zarówno ta z Nowego Jorku, jak i Paryża. W drugim mieście, są mniejsze repliki słynnej statuy, które tu kiedyś wrzuciłem.Cytat:
Przedstawiać nie trzeba :) Liberty Island, tu też nie wchodziłem na górę :)
Kolejny też nie wymagający przedstawiania obiekt, z Narodowego Sanktuarium Chrystusa Króla w Almadzie.
Załącznik 207266
Ciężko jest mi teraz sprawdzać, czy publikowane przeze mnie zdjęcie nie było już wcześniej w wątku :)
Mam nadzieję że tego jeszcze nie było :)
Ground Zero - NYC
Załącznik 207286
Nie przypominam sobie, by ktoś to wrzucał. Zdjęć z USA jest w wątku bardzo mało, więc jeśli masz jeszcze cokolwiek stamtąd, to wstawiaj śmiało. :)
Nietypowa ławeczka, poświęcona Michałowi Kleofasowi Ogińskiemu, na placu Wolności w Mińsku.
Załącznik 207290
Kształtna ławeczka, tylko czy wygodna :wink:
Red Cube - Isamu Noguchi - 140 Broadway NYC
Załącznik 207308
Chyba niezbyt. :)
Ciekawe co autor miał na myśli tworząc to ''dzieło''?Cytat:
Zamieszczone przez lisiajamka
Obelisk Odnowicieli na placu ich imienia w Lizbonie.
Załącznik 207322
Za New York Public Art Curriculum: Oprócz uderzającego koloru, Red Cube wyróżnia się również na tle otaczającej architektury, ponieważ wszystkie jego linie są przekątnymi, podczas gdy budynki składają się z poziomych i pionowych linii. Dodatkowo, rzeźba stoi nieco niepewnie na jednym rogu, podczas gdy budynki, przeciwnie, są solidnie ułożone. :grin:
The Sphere - Fritz Koenig - Nowy Jork
Ucierpiała 11 września 2001 roku, odrestaurowana, stoi w Liberty Park obok Pomnika Ground Zero
Załącznik 207344
Zdjęcie Michaela Riegera z 21.09. 2001 roku (całkiem przypadkiem oba zdjęcia z 21 września :))
Załącznik 207345
Dzięki za wyczerpujące wyjaśnienie. :)
Szczerze mówiąc, cała strefa którą zrewitalizowano kompletnie mi nie leży. Moim zdaniem lepiej było odbudować wszystko tak, jak wyglądało przed katastrofą. Stare wieżowce WTC były kapitalne i dużo lepiej komponowały się z otoczeniem.Cytat:
Zamieszczone przez lisiajamka
Też jakaś abstrakcyjna i paskudna :) rzeźba o nazwie '' Parea'' z ul. Järnvägsparken w Sztokholmie.
Załącznik 207346
Calle Mayor Madryt.
Załącznik 207365
FDNY Memorial Wall - fragment trzyczęściowej płaskorzeźby z brązu o długości 56 m. poświęconej pamięci strażaków. Umieszczona jest na budynku straży pożarnej, naprzeciwko WTC. Uroczyście odsłonięta 10 czerwca 2004 roku.
Załącznik 207385
W dolnej części są ich nazwiska?
Plac São Domingos w Lizbonie - obiekt upamiętniający masakrę ludności żydowskiej, której dokonano 19 IV 1506 r w tymże właśnie miejscu.
Załącznik 207388
Tak, wyryte są nazwiska 343 strażaków.
Rzeźba, jedna z czterech, znajdujących się przed budynkiem Narodowego Muzeum Indian Amerykańskich w Nowym Jorku.
Załącznik 207407
Podziękował za odpowiedź. :)
Ulica R. Cmte António Feio w Almadzie.
Załącznik 207414
Na jednej z mińskich ulic, nie pamiętam gdzie dokładnie.
Załącznik 207448
''Motyl'' - Park Śląski w Chorzowie.
Załącznik 207474
Rzeźby imigrantów w ogrodzie Muzeum Emigracji - wyspa Ellis koło Nowego Jorku.
Załącznik 207482
Załącznik 207481
Załącznik 207480
Szczupli ci imigranci, fast-foodów wtedy nie było. :shock::wink:
Nie robią dobrego wrażenia, ale pewnie tak biednie wyglądało w rzeczywistości wielu z nich. :???:
Muzeum Kromhout w Amsterdamie.
Załącznik 207500
Oglądałem archiwalne zdjęcia w Muzeum Emigracji i tak skromie wyglądających imigrantów była zdecydowana większość.
Fontanna Bethesda - Anioł Wód - Central Park w Nowym Jorku. Upamiętnia zbudowany w 1842 roku Akwedukt Croton, którym zaczęła docierać świeża woda do miasta. Autorką anioła jest Emma Stebbins i jest to pierwsza duża praca artystyczna wykonana przez kobietę w Nowym Jorku :)
Załącznik 207522